Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Ζελένσκι ΔΕΝ συνοδεύεται από την Ασφάλεια του Ηνωμένου ΒασιλείουΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Ζελένσκι ΔΕΝ συνοδεύεται από την Ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου

9 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει άντρες της Βρετανικής Ασφάλειας να συνοδεύουν τον Ζελένσκι μετά από μία συνέντευξη Τύπου.

Συμπέρασμα

Η συνοδεία του Ζελένσκι δεν έχει καμία σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως, αποτελείται από προσωπικό που ανήκει σε ειδικό Σώμα Ασφαλείας της Ουκρανίας επιφορτισμένο με την προστασία του Προέδρου της χώρας.

Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άρθρα σε ιστοσελίδες αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες πως ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φυλάσσεται από δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο ισχυρισμός βασίζεται σε πλάνο στο οποίο ένας από τους άντρες που συνοδεύουν τον Ζελένσκι, μετά από συνέντευξη Τύπου, φοράει στολή με ραμμένα τα αρχικά SSPU, που υποτίθεται, κατά τον ισχυρισμό, ότι ανήκουν στις Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: makeleio.gr, romioitispolis.gr, karditsastakra.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Αρχικά, το εξεταζόμενο βίντεο:

Στο βάθος του πλάνου διακρίνονται οι λέξεις “Україна Рік 2024” (Ουκρανία Έτος 2024). Το βίντεο προέρχεται από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στο Κίεβο για την συμπλήρωση δύο ετών από την Ρωσική εισβολή. Εκεί μίλησε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να αποχωρεί δίπλα από άντρα που στην στολή του διακρίνονται τα γράμματα SSPU.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σώμα στις Υπηρεσίες Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου με αρχικά SSPU. Σε μερικές από τις αναπαραγωγές το αρκτικόλεξο εξηγείται ως “Special Operation United Kingdom”. Η μόνη οργάνωση με αυτό, ή έστω παραπλήσιο όνομα, έδρασε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε χαρακτήρα παραστρατιωτικό, με στόχους όπως κατασκοπεία, αναγνώριση εχθρικών θέσεων, καταδρομές και δολιοφθορές. Διαλύθηκε το 1946.

Με το ζήτημα ασχολήθηκε το Ουκρανικό Κέντρο Στρατηγικής Επικοινωνίας, μέσω του καναλιού του στο Telegram. Εκεί αναφέρεται στα αρχικά SSPU, που σημαίνουν στα αγγλικά “Security Service of the President of Ukraine” (Υπηρεσία Ασφαλείας του Προέδρου της Ουκρανίας), η οποία ανήκει στο Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, συνεπώς δεν θα μπορούσαν να εμπλέκονται δυνάμεις ξένου κράτους σε ζητήματα ασφαλείας της Ουκρανίας.

Είναι αρκετά πιθανό η διάδοση του ψευδούς ισχυρισμού να αποτελεί μέρος της καμπάνιας παραπληροφόρησης “Doppelganger” της Ρωσίας, η οποία διαμοιράζει ψεύτικα άρθρα και πληροφορίες κατά της Ουκρανίας, με σκοπό την μείωση της αξιοπιστίας της χώρας στον πληθυσμό δυτικών κρατών.

Συμπέρασμα

Ο Ζελένσκι δεν συνοδεύεται από φύλακες δυνάμεων ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα αρχικά SSPU δεν παραπέμπουν σε Υπηρεσία με την ονομασία “Special Operation United Kingdom”, αλλά “Security Service of the President of Ukraine”, ουκρανικό Σώμα που έχει υπ’ ευθύνη του την προστασία του Προέδρου της Ουκρανίας.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης