Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτιά στο Τέξας: συνωμοσιολογικός ισχυρισμός για την προέλευσή τηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Φωτιά στο Τέξας: συνωμοσιολογικός ισχυρισμός για την προέλευσή της

12 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 μήνες.

Ισχυρισμός

Ένα μυστηριώδες πράσινο λέιζερ καταγράφηκε σε βίντεο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στο Τέξας

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο ουδεμία σχέση έχει με την πυρκαγιά στο Τέξας που ξέσπασε στις 26 Φεβρουαρίου 2024, αφού συναντάται αναρτημένο στις πλατφόρμες YouTube, TikTok, Facebook και Instagram από τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Όλοι οι λογαριασμοί στις παραπάνω πλατφόρμες ανήκουν στον ίδιο χρήστη, ο οποίος δηλώνει “δημιουργός βίντεο / ψηφιακός δημιουργός”. Άλλωστε, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς παραμένουν άγνωστα στις Αρχές.

Με αφορμή τις φωτιές που μαίνονται στο Τέξας από τις 26 Φεβρουαρίου 2024, αναπαράγεται ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το οποίο καταγράφηκε ένα “μυστηριώδες πράσινο λέιζερ” κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην αμερικανική Πολιτεία, πυροδοτώντας αφηγήματα θεωριών συνωμοσίας. Αν και τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η πυρκαγιά στο νοτιοανατολικό Τέξας, που μετέπειτα μετονομάστηκε σε “Smokehouse Creek”, λόγω παρακείμενου ρέματος από το οποίο πέρασε, ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2024 από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Αν και κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η φωτιά οφείλεται σε στύλο ηλεκτρικής τάσης που κατέρρευσε, δεν υπάρχει επίσημο πόρισμα από τις αρμόδιες Αρχές, μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου. Παρά τις προσπάθειες περιορισμού, η φωτιά έχει κάψει περίπου πέντε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, ούσα η πιο καταστροφική στην ιστορία της Πολιτείας και από τις πλέον σοβαρές στην ιστορία των ΗΠΑ. Στο πέρασμά της σκότωσε χιλιάδες ζώα, πράγμα που πλήττει την Τεξανή οικονομία, η οποία βασίζεται στην κτηνοτροφία, καθώς η συγκεκριμένη Πολιτεία φιλοξενεί περίπου 12 εκατομμύρια βοοειδή. Μέχρι στιγμής, στις απώλειες συγκαταλέγονται και δύο άνθρωποι, η 83χρονη Joyce Blankenship και η 44χρονη Cindy Owen.

Η φωτιά εκτείνεται σε πέντε ενεργά μέτωπα, και σχηματικά συνοψίζεται στην παρακάτω εικόνα:

Πηγή

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι και το ξηρό κλίμα ήταν παράγοντες που βοήθησαν στην εξάπλωση της φωτιάς, ενώ η κλιματική αλλαγή επιτείνει τον κίνδυνο και κάνει τις περιόδους πυρκαγιών να διαρκούν περισσότερο.

Παρ’ όλα αυτά, χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν ένα βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει μια “μυστηριώδη” πράσινη ακτίνα να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναπαράγονται συνωμοσιολογικά σενάρια ορμώμενα από φυσικές καταστροφές. Μπορείτε να δείτε παρόμοια αφηγήματα που έχουμε καταρρίψει πατώντας εδώ

Το βίντεο που εξετάζουμε:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ένα μυστηριώδες πράσινο λέιζερ καταγράφηκε σε βίντεο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στο Τέξας.

Με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, οδηγούμαστε σε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό στο YouTube που βρίσκεται αναρτημένο στην πλατφόρμα από τις 31 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς

Κάτω από το βίντεο, ο διαχειριστής του καναλιού αναφέρει τα προφίλ του σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram, μέσω του οποίου εντοπίσαμε τον λογαριασμό του και στο Facebook. Το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό έχει αναρτηθεί σε όλες τις παραπάνω πλατφόρμες από τον ίδιο (εδώ, εδώ, εδώ).

Πηγή

Όπως προκύπτει από την περιγραφή στα προφίλ του, ο συγκεκριμένος χρήστης δηλώνει “δημιουργός βίντεο / ψηφιακός δημιουργός” στο τμήμα πληροφοριών, όπως φαίνεται παρακάτω:

Συμπέρασμα

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο ουδεμία σχέση έχει με την πυρκαγιά στο Τέξας που ξέσπασε στις 26 Φεβρουαρίου 2024, αφού συναντάται αναρτημένο στις πλατφόρμες YouTube, TikTok, Facebook και Instagram από τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Όλοι οι λογαριασμοί στις παραπάνω πλατφόρμες ανήκουν στον ίδιο χρήστη, ο οποίος δηλώνει “δημιουργός βίντεο / ψηφιακός δημιουργός”. Άλλωστε, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς παραμένουν άγνωστα στις Αρχές.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.