Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία ελήφθη το 2011 στη Νότιο Κορέα, όχι στην Αλεξανδρούπολη το 2024ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η φωτογραφία ελήφθη το 2011 στη Νότιο Κορέα, όχι στην Αλεξανδρούπολη το 2024

25 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το 2024.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία έχει ληφθεί το 2011 στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου και ιστοσελίδες ισχυρίζονται πως μια φωτογραφία με αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα δίπλα σε πλοίο ελήφθη πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη.

Η φωτογραφία που διαμοιράζεται γνώρισε μεγάλη απήχηση (πάνω από 200 χιλιάδες προβολές) στην πλατφόρμα “X”, και έχει αναρτηθεί επίσης στο Facebook και ιστοσελίδες όπως katohika.gr, tzafnews.gr κ.ά.

Το κείμενο που συνοδεύει την «επίμαχη» φωτογραφία είναι η εξής:

«Αυτή η φωτο ειναι απο το λιμανι της Αλεξανδρούπολης,απο οπου 3.000 τεθωρακισμένα οχήματα θα σταλούν για σκραπ στην Ουκρανία».

Τι ισχύει

Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτησης εικόνας, μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει ότι η φωτογραφία είναι παλιά. Για την ακρίβεια, εντοπίζεται αναρτημένη στη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας DVIDS (Defense Visual Information Distribution Service) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, με ημερομηνία λήψης 24 Ιουνίου 2011.

Σύμφωνα με την περιγραφή, επρόκειτο για τεθωρακισμένα οχήματα τύπου “Bradley” στην Προβλήτα 8 του λιμένος της Μπουσάν (Busan), πόλης στη Νότιο Κορέα, και τα οποία θα μεταφέρονταν προς την Αμερικανική Βάση “Camp Casey“.

Στις αρχές Μαρτίου 2024, πάντως, αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα βρέθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προς υποστήριξη της μεταστάθμευσης και προώθησης της εκ περιτροπής αναπτυσσόμενης Ομάδας Μάχης της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία πληροφορία ότι τα οχήματα αυτά πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία – πρόκειται για εξοπλισμό των μονάδων των ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που εξετάζεται δεν δείχνει αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το 2024. Έχει, στην πραγματικότητα, ληφθεί το 2011 στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.