Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από τον Elon Musk για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογέςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση από τον Elon Musk για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

26 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με “αποκάλυψη” του Elon Musk, ο Joe Biden σκοπεύει να νομιμοποιήσει παράνομους μετανάστες για να κερδίσει την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές.

Συμπέρασμα

Μόνο πολίτες των ΗΠΑ έχουν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές. Η διαδικασία απόκτησης της ιθαγένειας των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω πολιτογράφησης, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί και προαπαιτείται ο ενδιαφερόμενος να διαμένει νόμιμα στη χώρα ήδη επί πενταετία. Σχετικό υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις νομιμοποίησης της διαμονής των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα και, εξάλλου, δεν είναι εξασφαλισμένη η υπερψήφισή του από τη Γερουσία.

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε να αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες του διαδικτύου ένας ισχυρισμός του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, ο οποίος δήθεν αποκαλύπτει σχέδιο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ για να κερδίσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές, νομιμοποιώντας παράνομους μετανάστες. Η λογική του ωστόσο, είναι σφαλερή.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: pronews.gr, dekeleianews.gr, romioitispolis.gr, epixeirimatias.gr, gr.rua.gr, koukfamily.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Τα λόγια του Musk που επικαλούνται οι αναπαραγωγές προέρχονται από δημοσίευση του ιδίου στην ιδιόκτητη πλατφόρμα του, X, από τις 3 Φεβρουαρίου 2024:

Αργότερα ο Musk έκανε κι άλλες παρόμοιες αναρτήσεις, όπως εδώ, ενώ εδώ σχολιάζει ένα νέο νομοσχέδιο, με την άτυπη ονομασία “Border Security Bill” [Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια των Συνόρων – η επίσημη ονομασία του νομοσχεδίου είναι “The Emergency National Security Supplemental Appropriations Act (H. R. 815)” ], παρουσιάζοντάς το ως υπεύθυνο για μελλοντικές ψήφους παράνομων μεταναστών.

Ο μύθος για τους ψήφους μη-πολιτών δεν είναι νέος, αντ’ αυτού συναντάται συχνά, κυρίως από συντηρητικές φωνές των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι μέρος της ευρύτερης θεωρίας συνωμοσίας της Μεγάλης Αντικατάστασης, που υποστηρίζει πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την αντικατάσταση λευκών πληθυσμών από ξένους, συνήθως από μουσουλμανικές χώρες. Παρόμοιες δηλώσεις κάνει σποραδικά και ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump.

Παρότι ο Musk αποκαλεί τη δήθεν στρατηγική του Biden ως “απλή αλλά αποτελεσματική”, στην πραγματικότητα τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι αβάσιμοι. Μόνο Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, και η απόκτηση της ιθαγένειας είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που δεν μπορεί κανείς να ξεκινήσει πριν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα. Ακόμη, φαντάζει απίθανο πως μετανάστες που έχουν φτάσει στη χώρα παράνομα, και συνεπώς κρύβονται από τις Υπηρεσίες επιβολής του Νόμου, θα παρουσιαστούν ενώπιον τους οικειοθελώς για να ψηφίσουν και να εκτεθούν στον κίνδυνο της απέλασης. Συνεπώς, ένας παράνομος μετανάστης που μπαίνει σήμερα στις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να καταφέρει να νομιμοποιήσει την παρουσία του στη χώρα, να περάσει εκεί τουλάχιστον πέντε χρόνια, και μόνο τότε έχει τη δυνατότητα να κινήσει τις διαδικασίες πολιτογράφησής του που μπορεί να πάρουν καιρό. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί ούτε να προβλέψει, ούτε να εγγυηθεί τι θα επιλέξουν να ψηφίσουν μαζικά οι μετανάστες.

Ακόμη, παρότι στο παρελθόν ο Biden είχε υποστηρίξει ένα επιεικέστερο πλάνο για την μετανάστευση, το τωρινό Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια των Συνόρων δεν ανοίγει τα τελευταία για μεγάλες εισροές μεταναστών, το αντίθετο. Το νομοσχέδιο δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να απαγορεύσει σε μετανάστες να ζητήσουν άσυλο, εάν η μη νόμιμη μετανάστευση στα σύνορα φτάσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερησίως, ο οποίος είναι 8.500 άτομα (ή ένας μέσος όρος 5.000 ατόμων σε μια εβδομάδα). Στο PolitiFact γράφτηκε πως το εν λόγω νομοσχέδιο “δεν παρέχει καμία διέξοδο προς την υπηκοότητα για οποιονδήποτε βρίσκεται σήμερα παράνομα στη χώρα και δεν θα επιταχύνει με κανέναν τρόπο τη νόμιμη μόνιμη διαμονή για οποιεσδήποτε μελλοντικές αφίξεις στα σύνορα”.

Το συγκεκριμένο σχέδιο βέβαια παραμένει ακόμη νομοσχέδιο, καθώς δεν είναι σαφές αν έχει τις ψήφους για να περάσει από τη Γερουσία. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Mike Johnson, εκλεγμένος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δήλωσε τον Ιανουάριο του 2024 πως, υπό την τότε μορφή του, το εν λόγω νομοσχέδιο θα ήταν “νεκρό κατά την άφιξή του” (“dead on arrival”). Το νομοσχέδιο, πάντως, σήμερα έχει εισαχθεί προς συζήτηση στην Γερουσία από έναν Δημοκρατικό, έναν Ρεπουμπλικάνο και μια ανεξάρτητη Γερουσιαστή και χαρακτηρίζεται ως “διακομματικό”.

Εξάλλου, η εικόνα που παρέθεσε ο Musk, στην επίμαχη ανάρτησή του στο Twitter, προέρχεται από δημοσίευμα του Associated Press της 17ης Ιανουαρίου 2021, το οποίο δεν αφορά το τωρινό Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια των Συνόρων αλλά αναφερόταν στο τότε προταθέν από τον Biden νομοσχέδιο με την ονομασία U.S. Citizenship Act of 2021 (Πράξη Ιθαγένειας των ΗΠΑ του 2021). Ωστόσο εκείνο το νομοσχέδιο δεν υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο και οι ρυθμίσεις του δεν απέκτησαν ποτέ ισχύ νόμου.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός του Elon Musk για την μετανάστευση και τις ψήφους των Δημοκρατικών είναι ψευδής. Οι παράνομοι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε έχουν οι ίδιοι λόγο να εκτεθούν στις Υπηρεσίες επιβολής του Νόμου εφόσον δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Ο Joe Biden υποστηρίζει νομοσχέδιο που θέτει περιορισμούς στη χορήγηση ασύλου και αυστηροποιεί τις σχετικές διαδικασίες, παρότι στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ επιεικέστερης μεταχείρισης των μεταναστών.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης