Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο με νεκρά πουλιά δεν είναι από την Κίνα αλλά από την Νότια ΝτακόταΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο με νεκρά πουλιά δεν είναι από την Κίνα αλλά από την Νότια Ντακότα

3 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Δεκάδες νεκρά πουλιά εντοπίστηκαν σε παγωμένες λίμνες στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας λόγω ξαφνικού κύματος ψύχους.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δείχνει νεκρές χιονόχηνες και προέρχεται από την Νότια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το συγκεκριμένο είδος είναι ενδημικό της βόρειας Αμερικής και δεν συναντάται σε καμία περιοχή της Κίνας.

Ευρεία διάδοση έχει γνωρίσει στο διαδίκτυο βίντεο με νεκρά πουλιά σε παγωμένη λίμνη, με τον ισχυρισμό πως προέρχεται από ξαφνικό κύμα ψύχους στην Κίνα. Ωστόσο, η πραγματική προέλευση του βίντεο βρίσκεται πολύ μακριά από την Κίνα.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: taneamas.gr, in.gr, thelarissapaper.gr, philenews.gr, enewspaper.gr, kouzounews.gr, crash.gr, newsit.gr, antimedia.gr, oknews.gr, thessalonikinow.gr, flashnews.gr, newslife.gr, pentapostagma.gr, newsbreak.gr, iependitis.gr, meteo24news.gr, differentnews.gr

Τι ισχύει

Αρχικά, το εξεταζόμενο βίντεο:

Με αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μερικών εκ των στιγμιοτύπων, βρίσκουμε δημοσίευση στο Instagram με το ίδιο υλικό. Η ανάρτηση προέρχεται από τον φωτογράφο Sean Weaver και είναι ανεβασμένη από τις 18 Φεβρουαρίου 2024, αρκετά νωρίτερα από τις αναπαραγωγές του ισχυρισμού.

Στην λεζάντα της ανάρτησης, ο Weaver γράφει:

Αυτά τα πουλιά προέρχονται από ένα περιστατικό πριν από δύο μήνες. Το βίντεο καταγράφηκε πριν από δύο ημέρες και ήταν το χειρότερο περιστατικό θανάτου που έχω δει. Το γεγονός ότι πρόκειται για νεαρά πουλιά στο βίντεο και ότι έχουν παγώσει στον πάγο στη Νότια Ντακότα σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκα.

Μου το έστειλε ο φίλος μου ο Νέιτ. Γαμώτο. Δεν ξέρω τι να πω. Γρίπη των πτηνών; Κρυοπαγήματα; Και τα δύο;

Από την λεζάντα γίνεται ξεκάθαρο τόσο πως, ενώ ο Weaver δεν τράβηξε το βίντεο, είχε πρόσβαση σε αυτό μέσω φίλου του, όσο επίσης πως αυτό προέρχεται από την πολιτεία της Νότιας Ντακότα και όχι από την απομακρυσμένη κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ (η οποία λανθασμένα αναφέρεται στις αναπαραγωγές ως πόλη).

Άλλο άρθρο που εντοπίσαμε, για το ίδιο θέμα, αναφέρει τον εικονολήπτη ως Nate Phinney και τοποθετεί το περιεχόμενο στις 9 Φεβρουαρίου 2024 χρονικά, στην πόλη Watertown της Νότιας Ντακότα. Σε αυτό το άρθρο ο Weaver ανέφερε:

Πρόκειται για μία μόνο λίμνη που υπέστη θανάτους ενός κοπαδιού τον Δεκέμβριο. Κατέγραψα αρκετές λίμνες στις αρχές Δεκεμβρίου με τεράστια περιστατικά θανάτων όπως αυτό. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Υπήρχαν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, λίμνες στην ανατολική Νότια Ντακότα που είχαν νεκρές χήνες χιονιού στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας, Chris Elphick, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP πως τα πουλιά στο βίντεο φαίνεται να είναι χιονόχηνες, είδος που είναι ενδημικό σε περιοχές της βόρειας Αμερικής και δεν συναντάται εκτός αυτής, εκτός από τα βορειοανατολικά άκρα της Σιβηρίας, πολύ μακριά από την κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Το ίδιο άρθρο του AFP περιλαμβάνει και δηλώσεις από τον Ming Ma, αντιπρόεδρο της Κινέζικης Ορνιθολογικής Εταιρείας, που χαρακτήρισε τον ισχυρισμό “γελοίο”, και από τον Feng Xu, αναπληρωτή καθηγητή στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ο οποίος είπε πως το συγκεκριμένο πτηνό δεν ζει στην Κίνα και πως δεν έχει καταγραφεί κανένα τέτοιο σχετικό περιστατικό φέτος στην Σιντζιάνγκ.

Ωστόσο, το κομμάτι των αναπαραγωγών που αναφέρεται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή Σιντζιάνγκ ισχύει. Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας εξήντα ετών.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν προέρχεται από την κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, αλλά από την πόλη Watertown της Νότιας Ντακότα των ΗΠΑ. Τραβήχτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2024 από τον φωτογράφο Nate Phinney και απεικονίζει νεκρές χιονόχηνες, ένα είδος που δεν συναντάται στην Κίνα, όπως επιβεβαίωσαν και Κινέζοι ειδικοί του χώρου.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης