Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο δράστης της επίθεσης στο Σίδνεϊ ΔΕΝ ήταν ισλαμιστής τρομοκράτηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι, ο δράστης της επίθεσης στο Σίδνεϊ ΔΕΝ ήταν ισλαμιστής τρομοκράτης

20 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός:

Ο δράστης της επίθεσης της 13ης Απριλίου 2024 στο Bondi Junction ήταν ισλαμιστής τρομοκράτης.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αστυνομία του Queensland, ο δράστης της επίθεσης της 13ης Απριλίου 2024 σε εμπορικό κέντρο στο Bondi Junction της Αυστραλίας δεν ήταν ισλαμιστής. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο Joel Cauchi, κάτοικος του Queensland της Αυστραλίας, ο οποίος είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας, ενώ είχε στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, ενώ το ψυχολογικό προφίλ του δράστη εξακολουθεί να σχηματίζεται, η επίθεση σχετίζεται με την ψυχική υγεία του δράστη και δεν υπάρχουν στοιχεία πως οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία. Ωστόσο, οι αρχές ερευνούν και το ενδεχόμενο ο δράστης να είχε φυλετικά κίνητρα, καθώς η πλειονότητα των θυμάτων και των τραυματιών της επίθεσης ήταν γυναίκες.

Λίγο μετά την επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποιήθηκε σε εμπορικό κέντρο στο Bondi Junction της Αυστραλίας στις 13 Απριλίου 2024, προτού ανακοινωθεί η ταυτότητα του δράστη, δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ξεκίνησαν να προβάλλουν τον ισχυρισμό πως ο δράστης ήταν ισλαμιστής τρομοκράτης. Όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια όμως, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα:

Τι ισχύει

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ένας αρχικά άγνωστος άνδρας εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο του προαστίου Bondi Junction, στο Sydney της Αυστραλίας, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δώδεκα, συμπεριλαμβανομένου και ενός βρέφους. Δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης πως, λόγω του γεγονότος πως ο δράστης επέλεγε τυχαία τα θύματα του, το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική επίθεση.

Ο δράστης εξουδετερώθηκε από αστυνομικούς, ωστόσο μέχρι η ταυτότητά του να ανακοινωθεί από τις Αρχές, υπήρξε έντονη διάδοση αβάσιμης φημολογίας στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με το ποιος ήταν ο δράστης και ποια ήταν τα κίνητρα του. Αναρτήσεις, κυρίως στο Χ (πρώην Twitter), με δεκάδες χιλιάδες προβολές, ισχυρίστηκαν αρχικά πως ο δράστης ήταν ισλαμιστής τρομοκράτης ενώ εκφράστηκε επίσης ο ισχυρισμός πως ο θύτης ήταν εβραίος, γεγονός που οδήγησε στη στοχοποίηση Αυστραλού πολίτη που ήταν άσχετος με την επίθεση.

Τον ισχυρισμό περί ισλαμιστή δράστη αναπαρήγαγε και ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία, ξανά!», Θάνος Τζήμερος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ. Η ανάρτηση στη συνέχεια διαγράφηκε, ωστόσο μέχρι τη διαγραφή της σημείωσε τουλάχιστον 2.2 χιλιάδες προβολές:

Η στοχοποίηση άσχετου ατόμου και πως αυτή ξεκίνησε

Ενώ οι ισχυρισμοί περί ισλαμιστή τρομοκράτη δεν κατονόμαζαν συγκεκριμένο άτομο, η έξαρση της παραπληροφόρησης σχετικά με την ταυτότητα του δράστη έφτασε σε σημείο να στοχοποιήσει Αυστραλό πολίτη ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση. Πρόκειται για τον Benjamin Cohen, o οποίος κατηγορήθηκε ως «εξτρεμιστής εβραίος» και θύτης της επίθεσης.

Σε δημοσίευμα που παρουσιάζει το χρονικό της συγκεκριμένης στοχοποίησης, το ABC News Australia αναφέρει πως αυτή προκλήθηκε από δημοσιεύματα αντισημιτικών και φιλορωσικών λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα.

Το όνομα του Cohen αναφέρθηκε αρχικά σε λογαριασμούς στο Χ με ελάχιστη απήχηση, σε αναρτήσεις που κατά τη σύνταξη του παρόντος άρθρου έχουν διαγραφεί. Ωστόσο, σε ανάρτηση της βρετανίδας ραδιοφωνικής παραγωγού Julia Hartley-Brewer, στην οποία αναπαράγεται ο ισχυρισμός πως επρόκειτο για ισλαμιστική επίθεση, το όνομα του Cohen αναφέρεται στα σχόλια με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για εβραίο. Η συγκεκριμένη ανάρτηση συγκέντρωσε πάνω από 9 εκατομμύρια προβολές, προτού η Julia Hartley-Brewer προβεί σε νέα ανάρτηση για να παραδεχτεί πως έκανε λάθος.

Το δημοσίευμα του ABC News Australia παραθέτει ακόμα ανάρτηση του Marc Owen Jones, αναπληρωτή καθηγητή του πανεπιστημίου Hamad Bin Khalifa University του Κατάρ και ειδικού στην ψηφιακή παραπληροφόρηση, ο οποίος αναγνώρισε έναν Ρώσο influencer ως μια από τις αρχικές πηγές της παραπληροφόρησης σχετικά με τη στοχοποίηση του Cohen:

Πηγή εικόνας: @marcowenjones/Χ

Μετάφραση:

Ενημέρωση: Με τη συμπερίληψη του *Bondi+ Cohen* στα αποτελέσματα αναζήτησης, είναι ξεκάθαρο ότι ένας από τους πρώτους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διάδοση της παραπληροφόρησης ότι ο επιτιθέμενος ήταν ο Benjamin Cohen ήταν ο @aussiecossack – Simeon Boikov – που περιγράφεται ως ένας «υπέρ του Πούτιν» influencer κρυμμένος στο ρωσικό προξενείο

H αρχική ανάρτηση του Boikov, η οποία έκανε λόγο για «ανεπιβεβαίωτες αναφορές» που αναγνώριζαν τον Benjamin Cohen ως τον δράστη της επίθεσης και αρχικά είχε φωτογραφία από το προφίλ του Cohen σε κοινωνικό δίκτυο, ξεπέρασε τις 400 χιλιάδες προβολές.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα του ABC News Australia, ο Dr. Jones ξεχωρίζει αυτή την ανάρτηση ως το κομβικό σημείο όπου το όνομα του Benjamin Cohen βρέθηκε στην παγκόσμια σκηνή:

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε ο Dr. Jones με το ABC Investigations, οι αναφορές του Benjamin Cohen σε σχέση με την επίθεση στο Bonti ξαφνικά απογειώθηκαν μετά την ανάρτηση αυτού του tweet από τον κ. Boikov.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας του Queensland

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, μια ημέρα μετά την επίθεση, οι Αρχές της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν πως ο δράστης της επίθεσης ήταν ο 40χρονος Joel Cauchi, κάτοικος του Queensland της Αυστραλίας. Ο δράστης ήρθε αντιμέτωπος με γυναίκα αστυνομικό και όρμησε προς αυτήν κρατώντας ένα μαχαίρι αλλά δέχθηκε τα πυρά της, με αποτέλεσμα να πεθάνει:

Ο άνδρας νοσηλεύτηκε από παραϊατρικό ασθενοφόρο της NSW. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αναζωογονηθεί και πέθανε στο σημείο. Έκτοτε αναγνωρίστηκε ως 40χρονος άνδρας από το Queensland, ο Joel Cauchi.

Επιπροσθέτως, αξιωματούχοι διέψευσαν πως η επίθεση είχε ιδεολογικά κίνητρα και αξιολογούν πως οφείλεται στην ψυχική υγεία του δράστη. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian, o αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομίας του Queensland, Roger Lowe, δήλωσε πως ο δράστης έδειχνε ενδιαφέρον για τα μαχαίρια ενώ στο παρελθόν είχε καλέσει την αστυνομία επειδή η οικογένειά του αφαίρεσε τα μαχαίρια από το σπίτι του. Ο Lowe αποκάλυψε ακόμα πως ο Cauchi έπασχε από ψυχική ασθένεια από μικρή ηλικία και, σύμφωνα με την έρευνά τους, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση του είχε επιδεινωθεί.

Πιστεύεται ότι ο Cauchi είχε ενδιαφέρον για τα μαχαίρια. Ο Lowe επιβεβαίωσε ότι η QPS ερευνούσε ένα περιστατικό στις αρχές του 2023 στο οποίο ο Cauchi κάλεσε την αστυνομία αφού η οικογένειά του του αφαίρεσε τα μαχαίρια.

«Αυτός ο κύριος διαγνώστηκε με ψυχική ασθένεια σε ηλικία 17 ετών και λάμβανε θεραπεία επί χρόνια», είπε ο Lowe. «Από τις έρευνές μας… μόνο τα τελευταία χρόνια, η ψυχική του υγεία έχει χειροτερέψει».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομίας του Queensland, Anthony Cooke, ανέφερε πως θεωρεί ξεκάθαρη την συσχέτιση της επίθεσης με την ψυχική υγεία του Cauchi, και πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως αυτή οφείλεται από κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία:

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία του προφίλ του δράστη, αλλά είναι πολύ ξεκάθαρα σε εμάς σε αυτό το στάδιο πως (η επίθεση) φαίνεται ότι σχετίζεται με την ψυχική υγεία του ατόμου.

Δεν υπάρχει ακόμα τίποτα – καμία πληροφορία που έχουμε λάβει, κανένα στοιχείο που έχουμε ανακτήσει, καμία πληροφορία που έχουμε συγκεντρώσει – που να υποδηλώνει ότι
(η επίθεση) οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο, ιδεολογία ή άλλο.

Από την πλευρά της, η επίτροπος της αστυνομίας του Queensland, Karen Webb, δήλωσε πως εξετάζεται η πιθανότητα ο δράστης να στόχευε κυρίως γυναίκες, δεδομένου πως η πλειονότητα των νεκρών και τραυματιών ήταν γυναίκες:

Αυτό έχει αναφερθεί και σε εμένα και προφανώς θα είναι μια προφανής γραμμή έρευνας. Και αυτό είναι ανησυχητικό, αλλά θα αποτελέσει μέρος της έρευνας. Εννοώ, όποιος δει το βίντεο μπορεί να το δει μόνος του.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Αστυνομία του Queensland, ο δράστης της επίθεσης της 13ης Απριλίου 2024 σε εμπορικό κέντρο στο Bondi Junction της Αυστραλίας δεν ήταν ισλαμιστής. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο Joel Cauchi, κάτοικος του Queensland της Αυστραλίας, ο οποίος είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας, ενώ είχε στο παρελθόν απασχολήσει τις Αρχές. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, ενώ το ψυχολογικό προφίλ του δράστη εξακολουθεί να σχηματίζεται, η επίθεση σχετίζεται με την ψυχική υγεία του δράστη και δεν υπάρχουν στοιχεία πως οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία. Ωστόσο, οι αρχές ερευνούν και το ενδεχόμενο ο δράστης να είχε φυλετικά κίνητρα, καθώς η πλειονότητα των θυμάτων και των τραυματιών της επίθεσης ήταν γυναίκες.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.