Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με τον Οδηγό Συμπεριφοράς κατά των διακρίσεων σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από το Υπουργείο ΤουρισμούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με τον Οδηγό Συμπεριφοράς κατά των διακρίσεων σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από το Υπουργείο Τουρισμού

22 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Το Υπουργείο Τουρισμού δίνει εντολή να γίνει έπαρση της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ+ με το ουράνιο τόξο σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, ώστε να θεωρηθεί ο χώρος πιο φιλόξενος σε queer άτομα.

Συμπέρασμα

Το Υπουργείο Τουρισμού δεν εξέδωσε εντολή για έπαρση της σημαίας, αλλά έκανε γενικότερη σύσταση για χρήση της ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίας στα ξενοδοχειακά περιβάλλοντα, χωρίς καμία αναφορά για έπαρση, μέσω συμβουλευτικού οδηγού που εξέδωσε. Επίσης, καθότι πρόκειται για απλή σύσταση και όχι νόμο του κράτους, κανένα ξενοδοχείο δεν υποχρεούται να προβεί στις προτεινόμενες ενέργειες, εφόσον δεν το επιθυμεί.

Ιδιαίτερη διάδοση έχει λάβει τα τελευταία εικοσιτετράωρα είδηση που παρουσιάζει δήθεν υποχρεωτική εντολή του Υπουργείου Τουρισμού προς όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, τις οποίες υποτίθεται πως υποχρεώνει να προβούν σε έπαρση της πολύχρωμης σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ+. Πρόκειται όμως για σημαντική διαστρέβλωση προαιρετικής οδηγίας που περιλαμβάνεται από έγγραφο που εξέδωσε το Υπουργείο.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: pronews.gr, newsbreak.gr, choratouaxoritou.gr, fatsimare.gr, meaculpa.gr, europost.gr, newspull.gr, focusfm.gr, iskra.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Ο ισχυρισμός επίσης εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο του φύλλου της 7ης Απριλίου 2024 της Κυριακάτικης εφημερίδας «Εστία», απ’ όπου φαίνεται πως ξεκίνησε:

Επίσης τον αναπαρήγαγαν και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με ανάρτησή του στο Twitter:

Και η Πρόεδρος της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, με story στο Instagram:

Τι ισχύει

Τον Απρίλιο του 2024 το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε ολιγοσέλιδο οδηγό συμπεριφοράς «για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις τουριστικές επιχειρήσεις», ο οποίος είχε ήδη ανακοινωθεί από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Υπουργείου με τον οργανισμό «Queer Destinations» τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.

Σκοπός του οδηγού, όπως αυτός αναγράφεται στην σελίδα 4, αποτελεί, συνοπτικά, η ευαισθητοποίηση και καθοδήγηση των ιδιοκτητών και εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις σχετικά με θέματα δημιουργίας κατάλληλων χώρων, φιλόξενης ατμόσφαιρας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και της αποφυγής ανάρμοστων ή και παράνομων συμπεριφορών προς αυτά, είτε τα άτομα αυτά είναι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις είτε επισκέπτες τους. Αντίστοιχα συμπεράσματα εξάγονται και από απόσπασμα της εισαγωγής του οδηγού, που υπογράφει η Υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη:

Με τον παρόντα Οδηγό επιχειρείται μια πρώτη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων σε θέματα ποικιλομορφίας, φύλου και σεξουαλικότητας προκειμένου οι επιχειρήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές και να υιοθετήσουν συμπεριληπτικές πολιτικές που θα αμβλύνουν τις διαφορές και θα εξασφαλίσουν την αποδοχή, τον σεβασμό και την ίση μεταχείριση όλων.

Από πουθενά δεν προκύπτει υποχρεωτικότητα στις συστάσεις του Υπουργείου, ούτε μπορεί να θεωρηθούν ως «εντολή». Η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ+ αναφέρεται μόνο σε ένα σημείο, στο κεφάλαιο «Συστάσεις προς τις τουριστικές επιχειρήσεις ως προς την πρόληψη των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων και την δημιουργία ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος», μαζί με πληθώρα άλλων προτάσεων. Συγκεκριμένα, ο οδηγός λέει:

Δημιουργήστε ένα φιλόξενο περιβάλλον στην επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας σύμβολα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως η σημαία του ουράνιου τόξου (rainbow flag). Αναπτύξτε συνεργασίες με τοπικές ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, όπως τα Pride και συμπεριλάβετε το logo τους στους χώρους υποδοχής της επιχείρησής σας.

Το κείμενο προτείνει τη χρήση της σημαίας του ουράνιου τόξου, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά απαραίτητα έπαρση της σημαίας σε στύλο στη πρόσοψη του ξενοδοχείου, όπου συνηθίζεται να τοποθετούνται σημαίες. Μια σημαία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλους τρόπους στους ξενοδοχειακούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε μία μικρή βάση μπροστά στη ρεσεψιόν. Σε κάθε περίπτωση, αυτή αναφέρθηκε μόνο ως παράδειγμα ενός συμβόλου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κι όχι η αρχή και το τέλος των προτεινόμενων ενεργειών.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Τουρισμού, διέψευσαν προφορικά τον ισχυρισμό και μας παρέπεμψαν σε αυτό το άρθρο της ιστοσελίδας του περιοδικού Antivirus, το οποίο εστιάζει σε θέματα που απασχολούν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Συμπέρασμα

Το Υπουργείο Τουρισμού δεν επιβάλλει την έπαρση της σημαίας του ουράνιου τόξου στα ξενοδοχεία της χώρας. Σε οδηγό συμπεριφοράς που εξέδωσε για ευαισθητοποίηση και καθοδήγηση του τουριστικού κλάδου, προτείνει τη χρήση συμβόλων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως είναι η πολύχρωμη σημαία, χωρίς όμως να αναφέρεται συγκεκριμένα πώς να χρησιμοποιηθεί. Ο οδηγός έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και όχι εξαναγκαστικό, συνεπώς κανένα ξενοδοχείο δεν υποχρεούται να χρησιμοποιήσει την σημαία ή κάποιο άλλο σύμβολο εφόσον δεν το επιθυμεί.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης