Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο απεικονίζει την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο απεικονίζει την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ;

23 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου 2024

Συμπέρασμα

Το βίντεο παρουσιάζεται λανθασμένα ως προερχόμενο από την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου 2024. Στην πραγματικότητα είναι προγενέστερο, καθώς προέρχεται από τον λογαριασμό του ειδησεογραφικού οργανισμού “The Telegraph” στο YouTube, όπου αναρτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2023, έξι μήνες νωρίτερα από την επίθεση του Ιράν, και απεικονίζει το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, Iron Dome, το οποίο εξουδετερώνει πυραύλους της Χαμάς πάνω από την πόλη Ashkelon.

Με αφορμή την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ της 13ης Απριλίου 2024, αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζει πλάνα του βομβαρδισμού. Το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό προβλήθηκε και σε δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, ενώ το βίντεο πράγματι προέρχεται από πυραυλική επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον του Ισραήλ, το περιστατικό που παρουσιάζεται σε αυτό είναι προγενέστερο και αφορά διαφορετική σύγκρουση. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Δύο περίπου εβδομάδες μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, την 1η Απριλίου 2024, κίνηση για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά του εβραϊκού κράτους με πάνω από 300 πυραύλους και drones, μέρος των οποίων εκτοξεύθηκε από το Ιράκ και την Υεμένη. Πρόκειται για την πρώτη άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ, προερχόμενη από ιρανικό έδαφος. Με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας αλλά και της Ιορδανίας, η συντριπτική πλειοψηφία των πυραύλων και drones αναχαιτίστηκε. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το 99% των βλημάτων εξουδετερώθηκε με την είσοδό τους στον εναέριο χώρο, ενώ ταυτοποιήθηκε ένας μικρός αριθμός χτυπημάτων, προκαλώντας ελάχιστη ζημιά. Ανάμεσα στους στόχους που χτυπήθηκαν ήταν η αεροπορική βάση Nevatim στα νότια της χώρας, η οποία παραμένει λειτουργική. Από τους βομβαρδισμούς δεν προέκυψαν θύματα, παρά μόνο τραυματίες, εκ των οποίων ξεχωρίζει η κατάσταση ενός επτάχρονου κοριτσιού που υπέστη σοβαρά τραύματα από θραύσματα πυραύλου.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ανταπόδοση από πλευράς Ισραήλ, η ιρανική απάντηση θα είναι “πολύ μεγαλύτερη” από τον βομβαρδισμό που προηγήθηκε. Ανάμεσα στους αποδέκτες του μηνύματος ήταν και οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσης προειδοποιήθηκαν πως οποιαδήποτε υποστήριξη στην αντεπίθεση του Ισραήλ, θα οδηγήσει στη στοχοποίηση αμερικανικών βάσεων. Το χτύπημα καταδικάστηκε διεθνώς, με τον Τζο Μπάιντεν να διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ δε θα συμμετέχουν σε καμία επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν, όμως εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ. Παρόμοιο ήταν και το μήνυμα του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Aystin:

Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν, αλλά δε θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ.

Τι ισχύει

Με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα, διαμοιράζεται το ακόλουθο βίντεο:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Τα Ιρανικα Drones ξεχύνονται κατά δεκάδες να ξεπλύνουν την ντροπή της επίθεσης και την ντροπή της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα !

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντεο προβλήθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha (εδώ, εδώ) στις 14 Απριλίου 2024:

Αρχικά παρατηρούμε ότι τα πλάνα φέρουν το λογότυπο του ειδησεογραφικού σταθμού “The Telegraph”. 

Στη συνέχεια, απομονώσαμε διάφορα καρέ του οπτικοακουστικού υλικού και πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώσαμε ότι η πλαισίωση του βίντεο ως σχετικού με την ιρανική πυραυλική επίθεση της 13ης Απριλίου κατά του Ισραήλ είναι λανθασμένη. Συγκεκριμένα, το εντοπίσαμε αναρτημένο στον λογαριασμού του προαναφερθέντος ειδησεογραφικού οργανισμού από τις 12 Οκτωβρίου 2023, λίγες μέρες μετά την έναρξη της κρίσης με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πηγή

Από τις πληροφορίες που συνοδεύουν το οπτικοακουστικό υλικό, προκύπτει σαφώς πως απεικονίζονται πλάνα του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome του Ισραήλ που εξουδετερώνουν βλήματα της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς πάνω από την πόλη Ashkelon. Επομένως, όντας πολύ προγενέστερο, το βίντεο δεν μπορεί να σχετίζεται με το πυραυλικό χτύπημα του Ιράν. 

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Το βίντεο παρουσιάζεται λανθασμένα ως προερχόμενο από την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου 2024. Στην πραγματικότητα είναι προγενέστερο, καθώς προέρχεται από τον λογαριασμό του ειδησεογραφικού οργανισμού “The Telegraph” στο YouTube, όπου αναρτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2023, έξι μήνες νωρίτερα από την επίθεση του Ιράν, και απεικονίζει το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, Iron Dome, το οποίο εξουδετερώνει πυραύλους της Χαμάς πάνω από την πόλη Ashkelon.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.