Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από πυρκαγιές στην Χιλή παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Ιράν κατά του ΙσραήλFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βίντεο από πυρκαγιές στην Χιλή παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ

23 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Βίντεο παρουσιάζει τις συνέπειες της επίθεσης αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν απεικονίζει πλάνα από τις συνέπειες της πρόσφατης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ αλλά παρουσιάζει εικόνες από πολύνεκρες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχή της Χιλής τον Φεβρουάριο του 2024. 

Η πρόσφατη επίθεση με drone και πυραύλους από το Ιράν κατά του Ισραήλ, στις 13 Απριλίου 2024, έγινε αφορμή για ένα νέο κύμα παραπληροφόρησης με διαμοιραζόμενες εικόνες και βίντεο εκτός του πραγματικού τους πλαισίου. Μία από αυτές τις περιπτώσεις αφορά ένα βίντεο που δήθεν παρουσιάζει τις καταστροφικές συνέπειες της επίθεσης στο Ισραήλ, όμως στην πραγματικότητα αυτό τραβήχτηκε πάνω από 10.000 χιλιόμετρα μακριά.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Αρχικά, το εξεταζόμενο βίντεο:

Με αντίστροφη αναζήτηση εικόνας απομονωμένων στιγμιοτύπων του σύντομου βίντεο, οδηγηθήκαμε σε ανάρτηση στο X από τις 4 Φεβρουαρίου 2024 – δηλαδή δύο μήνες πριν την πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ – όπου περιλαμβάνεται το ίδιο ακριβώς υλικό:

Η δημοσίευση προέρχεται από λογαριασμό που φαίνεται να ανήκει σε ανεξάρτητη ενημερωτική οργάνωση, η οποία πραγματοποιεί δημοσιογραφία των πολιτών στην Χιλή.

Σύμφωνα με την δημοσίευση, το υλικό δεν απεικονίζει κάποια στρατιωτική επίθεση αλλά πυρκαγιά κοντά στην παράκτια πόλη Βίνια δελ Μαρ της Χιλής. Όντως, με περαιτέρω αναζήτηση βρίσκουμε ρεπορτάζ, όπως αυτό το αφιέρωμα του Guardian, για πυρκαγιές που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη περιοχή στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024. Συνολικά, 131 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί, 370 αγνοούνται, ενώ οι ζημιές φτάνουν πάνω από τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενδιαφέρον αποτελεί και το γεγονός πως, εκτός από την περίπτωση Ιράν-Ισραήλ, το ίδιο βίντεο διαμοιράστηκε και ως δείγμα πυρκαγιών που προέκυψαν στο Τέξας. Ωστόσο, ο ίδιος λογαριασμός στις απαντήσεις της ανάρτησης διόρθωσε τα λεγόμενά του με την σωστή προέλευση του βίντεο.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν απεικονίζει πλάνα από τις συνέπειες της πρόσφατης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ αλλά παρουσιάζει εικόνες από πολύνεκρες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχή της Χιλής τον Φεβρουάριο του 2024. 

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης