Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με πλήθος έξω από το τέμενος Al-Aqsa δεν σχετίζεται με την πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του ΙσραήλFAKE NEWS

Βίντεο με πλήθος έξω από το τέμενος Al-Aqsa δεν σχετίζεται με την πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

23 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει Παλαιστίνιους να πανηγυρίζουν για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έξω από το τέμενος Al-Aqsa.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το συγκεκριμένο βίντεο στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το βίντεο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο τουλάχιστον μία βδομάδα πριν την αναφερόμενη επίθεση και δείχνει μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί στο τέμενος Al-Aqsa για να προσευχηθούν την ημέρα που γιορτάζεται η Quds Day, η "ημέρα της Ιερουσαλήμ", την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού.

Μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου 2024, με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), πληθώρα ψεύτικων ή παλιών βίντεο κυκλοφόρησαν στον διεθνή και εγχώριο Τύπο. Ένα εξ αυτών υποτίθεται πως έδειχνε Παλαιστίνιους να πανηγυρίζουν έξω από το τέμενος Al-Aqsa, στην Ιερουσαλήμ, για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Το βίντεο διαδόθηκε ευρέως σε κοινωνικά δίκτυα, αρχικά στο εξωτερικό (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ) με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και έπειτα στην Ελλάδα. 

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: makeleio.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Πλαίσιο

Το βράδυ της 13ης Απριλίου 2024, το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ) ως αντίποινα για το χτύπημα που έλαβε χώρα την 1η Απριλίου 2024 στο κτίριο του προξενικού γραφείου της πρεσβείας του στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό (εδώ, εδώ κι εδώ), για την οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, επισήμως το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διαψεύσει πως το ίδιο ευθύνεται για το εν λόγω χτύπημα, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, υποναύαρχος Daniel Hagari, σχολίασε στο CNN πως το κτίριο που επλήγη δεν είναι “ούτε προξενείο, ούτε πρεσβεία αλλά ένα στρατιωτικό κτίριο της δύναμης Quds (σ.σ. βραχίονας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που ειδικεύεται στον ανορθόδοξο πόλεμο και στην στρατιωτική κατασκοπεία) μεταμφιεσμένο σε πολιτικό κτίριο στη Δαμασκό“.

Όπως αναφέρθηκε, η πλειονότητα των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαιτίστηκαν εκτός των συνόρων του Ισραήλ. Επιπλέον, προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση έπειτα από πλήγμα βαλλιστικού πυραύλου.

Τι ισχύει

Με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας με το εργαλείο InVID, χρησιμοποιώντας καρέ του διαμοιραζόμενου βίντεο, διαπιστώνεται πως αυτό έχει ληφθεί σε χρονολογία προγενέστερη της πρόσφατης επίθεσης στο Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, το βίντεο είχε δημοσιευθεί στις 5 Απριλίου 2024 στο Χ (εδώ), πάνω από μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ. Η λεζάντα ανέγραφε στα τουρκικά:

Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται σε άνοδο.

Τοποθεσία: Τζαμί Al-Aqsa

Την ίδια μέρα, 5 Απριλίου 2024, το βίντεο αναρτήθηκε και από άλλον λογαριασμό στο X (εδώ), γράφοντας:

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο τέμενος Al-Aqsa στο #AlQuds μετά την προσευχή της αυγής νωρίτερα την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού για να ζητωκραυγάσουν για την αντίσταση.

“Αμπού Ομπεϊντά, κοίτα και δες! Εδώ είναι οι άντρες σου έξω στα ανοιχτά!”

Το ίδιο βίντεο βρίσκουμε και στο Tik-Tok, δημοσιευμένο στις 5 Απριλίου 2024 (εδώ). Η λεζάντα σε αυτή την ανάρτηση ανέφερε:

#FridayFajr #LastFridayofRamadan #Ramadan #Jerusalem #Arab 48 #48 #Youth_of_Jerusalem 

https://www.tiktok.com/@20o5_z/video/7354220911140080914

Συμπεραίνουμε, επομένως, πως το βίντεο παρουσιάζει σκηνές με Παλαιστίνιους που συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Ο ήχος του βίντεο περιλαμβάνει μια παλιά ηχογράφηση της ψαλμωδίας “At Your Command, O Al-Aqsa”, η οποία προστέθηκε στο βίντεο χρησιμοποιώντας τη λειτουργία σύνθεσης ήχου του TikTok.

Στις 5 Απριλίου, μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πλάνα που δείχνουν διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης προς τη Γάζα και την παλαιστινιακή αντίσταση (εδώ κι εδώ). Την ίδια μέρα, πολλοί Παλαιστίνιοι τέλεσαν την προσευχή της αυγής, την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, στο τέμενος Al-Aqsa. Την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, γιορτάζεται η Quds Day, η “ημέρα της Ιερουσαλήμ” (“Quds” είναι το αραβικό όνομα της Ιερουσαλήμ). 

Η Quds Day, επίσημα γνωστή ως Διεθνής Ημέρα Quds (περσικά: روز جهانی قدس), είναι μια ετήσια φιλο-παλαιστινιακή εκδήλωση που πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του ισλαμικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, για να εκφράσει την υποστήριξή της στους Παλαιστίνιους και να αντιταχθεί στο Ισραήλ. 

Το εξεταζόμενο βίντεο βρίσκεται δημοσιευμένο και στην πλατφόρμα του Instagram (εδώ κι εδώ), στις 6 Απριλίου 2024. 

Ως εκ τούτου, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το εξεταζόμενο βίντεο προέρχεται αρκετές μέρες προτού το Ιράν εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου 2024 και δεν σχετίζεται με αυτήν. Τον ισχυρισμό κατέρριψαν και διεθνείς οργανισμοί ελέγχου γεγονότων, όπως το Misbar και το NewsChecker

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο που κοινοποιείται με τον ισχυρισμό πως δείχνει Παλαιστίνιους να έχουν μαζευτεί έξω από το τέμενος Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, για να γιορτάσουν την πρόσφατη πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ από το Ιράν, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση αυτήν. Το βίντεο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο τουλάχιστον μία βδομάδα πριν την αναφερόμενη επίθεση και δείχνει μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν την ημέρα που γιορτάζεται η Quds Day, η “ημέρα της Ιερουσαλήμ”, την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.