Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο αμερικανικός στρατός δεν συνέλαβε τον Κλάους ΣβαμπFAKE NEWS

Ο αμερικανικός στρατός δεν συνέλαβε τον Κλάους Σβαμπ

26 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών συνέλαβε τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, με την κατηγορία του εγκληματία πολέμου για την αρχή της “απάτης της πανδημίας”.

Συμπέρασμα

Καμία τέτοια σύλληψη δεν έλαβε χώρα καθώς η είδηση είναι κατασκευασμένη. Ο Σβαμπ δεν συνελήφθη ποτέ, ούτε μετέδωσε την “είδηση” κανένα έγκυρο μέσο. Το θέμα προέρχεται από ιστοσελίδα με βαρύ ιστορικό σε διασπορά ψευδών ειδήσεων παρόμοιας θεματικής.

Διάδοση έχει γνωρίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρισμός που αναφέρει πως ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, συνελήφθη από ειδικό σώμα του αμερικανικού στρατού με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, όσο αυτός ήταν στο κρεβάτι του με παροχή αδρενοχρωμίου. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έλαβε χώρα ποτέ η εν λόγω σύλληψη.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η αρχική πηγή του ισχυρισμού προέρχεται από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ψευδών ειδήσεων Real Raw News στις 15 Απριλίου 2024, στο οποίο βασίζονται και οι αναπαραγωγές στο Facebook.

Το εν λόγω δημοσίευμα περιγράφει ολόκληρη δήθεν επιχείρηση της Δύναμης Δέλτα (Delta Force), μιας πραγματικής ομάδας ειδικών δυνάμεων του Αμερικανικού Στρατού, συμπληρώνοντας πως πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Σβαμπ στην Ελβετία, όπου κειτόταν στο κρεβάτι του συνδεδεμένος με αδρενόχρωμα, μια ουσία που κάνει συχνά την εμφάνισή της σε ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας.

Αναζήτηση στο Google, σχετικά με άλλες δημοσιεύσεις της δήθεν είδησης, δεν επέστρεψε αποτέλεσμα από άλλο ειδησεογραφικό μέσο που μετέδωσε το νέο, ούτε υπάρχει κάποια αναφορά στον λογαριασμό του οργανισμού στο X. Ο Σβαμπ πρόσφατα επίσης στοχοποιήθηκε με θεωρίες συνομωσίας αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του. Για εκείνη την υπόθεση, υπεύθυνος Τύπου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προέβη σε σύντομη δήλωση στην ιστοσελίδα Lead Stories για αντίστοιχη έρευνα του ζητήματος, στην οποία έκανε λόγο γενικά για θεωρίες συνωμοσίας που έχουν να αντιμετωπίσουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

Όπως πολλά άτομα και οργανισμοί υψηλού προφίλ, ο ίδιος [ο Κλάους Σβαμπ] και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αφηγημάτων συνωμοσίας, καθώς και εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί πως με την ομοσπονδιακή νομοθετική πράξη “Posse Comitatus” (εδώ, εδώ, εδώ), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 18 Ιουνίου 1878 υπό την προεδρία του Rutherford B. Hayes, ο Στρατός δεν έχει δικαιοδοσία εμπλοκής στην επιβολή πολιτικών νόμων, παρά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες που επιτρέπονται ρητά από το Σύνταγμα των ΗΠΑ ή από νόμο του Κογκρέσου. Το προσωπικό του Στρατού δεν έχει δηλαδή το δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες, πόσο μάλλον σε έδαφος άλλης χώρας. Η νομοθετική πράξη, όπως είχε αρχικά διατυπωθεί, περιόριζε μόνο τον Στρατό Ξηράς από την εμπλοκή στην επιβολή των πολιτικών νόμων, όμως με επακόλουθες τροποποιήσεις το 1956 και το 2021, στις διατάξεις του νόμου εμπίπτουν η Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό, το Σώμα των Πεζοναυτών καθώς και η Διαστημική Δύναμη.

Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της κατάρριψης επαφίεται στην πηγή της “είδησης”, το Real Raw News. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που, με τον μανδύα της παρωδίας και της σάτιρας, διαμοιράζει κατ’ εξακολούθηση ψευδείς ειδήσεις συνωμοσιολογικού περιεχομένου. Συχνά, τα δημοσιεύματά της προωθούν παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά της COVID-19 και ανυπόστατους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες συλλήψεις διαφόρων δημοσίων προσώπων με κατηγορίες προδοσίας ή ακόμη και δημόσιες εκτελέσεις αξιωματούχων, όπως στην παρούσα περίπτωση του Κλάους Σβαμπ.

Σε παλαιότερες καταρρίψεις άρθρων του Real Raw News που κοινοποιούνται ως πραγματικά, είχαμε σταθεί στον μοναδικό συντάκτη της ιστοσελίδας, με το ψευδώνυμο Michael Baxter, και τα σχόλια που άφηνε σε συζητήσεις κάτω από τα άρθρα του αναφορικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει στα “MSM” (Mainstream Media) και τον “πόλεμο” που δέχεται από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων. Από έρευνα που πραγματοποίησε ο συντάκτης Bill McCarthy του Politifact, διαπίστωσε πως το πραγματικό όνομα του “Michael Baxter” είναι Michael Tuffin και πως στο παρελθόν διατηρούσε τουλάχιστον άλλους τρεις ιστότοπους και κανάλια στο Youtube με ακραία συνωμοσιολογικό περιεχόμενο.

Όπως προκύπτει, συχνά τα δημοσιεύματα της εν λόγω σελίδας δεν αντιμετωπίζονται ως σατιρικά και διαμοιράζονται σαν πραγματικές ειδήσεις, με την περίπτωση της σελίδας αυτής να έχει ασχοληθεί και το Ινστιτούτο Poynter.

Συμπέρασμα

Ο Κλάους Σβαμπ δεν συνελήφθη από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Ελλείψει οποιασδήποτε άλλης δημοσιογραφικής κάλυψης του γεγονότος ή σχετικής αναφοράς από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προκύπτει σαφώς πως ο Σβαμπ εξακολουθεί να είναι ελεύθερος χωρίς κανένα πρόβλημα με τον νόμο. Η προέλευση του ισχυρισμού είναι μια ιστοσελίδα που κατ’ εξακολούθηση παράγει ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν συλλήψεων και εκτελέσεων.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης