Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ο ισχυρισμός δήθεν αρχαιολόγου για εύρεση και εργαστηριακή ανάλυση του αίματος του ΙησούFAKE NEWS

Ψευδής ο ισχυρισμός δήθεν αρχαιολόγου για εύρεση και εργαστηριακή ανάλυση του αίματος του Ιησού

29 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Ο Ron Wyatt ανέφερε ότι ανακάλυψε το αίμα του Ιησού από την Κιβωτό της Διαθήκης, το ανέλυσε εργαστηριακά και βρήκε ότι είχε το ήμισυ του κανονικού αριθμού ανθρώπινων χρωμοσωμάτων.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός του Ron Wyatt για δήθεν ανακάλυψη του αίματος του Ιησού είναι ψευδής. Αρχικά, ο ίδιος δεν παρείχε κανένα τεκμήριο ή στοιχείο που να αποδεικνύει τα λεγόμενά του, ενώ παράλληλα ισχυριζόταν πως είχε ανακαλύψει και άλλα - πολύ σημαντικά για τη χριστιανική πίστη - ευρήματα για τα οποία έχει αμφισβητηθεί εντόνως. Ο οργανισμός (Garden Tomb Association) που συμμετείχε στην ανασκαφή του Wyatt το 1982, επιβεβαίωσε μέσω δήλωσής του πως επέβλεπε την όλη διαδικασία και πως τα αναφερόμενα ευρήματα ουδέποτε υπήρξαν. Τέλος, δεν υπάρχει καμία επιστημονική ή ιστορική αναφορά που να τεκμηριώνει την εύρεση αίματος του Ιησού Χριστού.

Πρόσφατα ξεκίνησε να διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα παλιό βίντεο, στο οποίο ένας ομιλητής ισχυρίζεται πως έχει βρει το αίμα του Ιησού Χριστού και, αφού το ανέλυσε σε εργαστήριο, διαπίστωσε ότι είχε τα μισά χρωμοσώματα από όσα έχει ένας άνθρωπος. Έπειτα από έρευνα, εξακριβώσαμε πως αυτή η ιστορία είναι παλιά και ότι αυτός που τη διέδωσε ευρέως είναι ο Ron Wyatt. Μόνη η παρακάτω δημοσίευση ξεπέρασε τις 1.800 κοινοποιήσεις στο Facebook.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Το διαμοιραζόμενο βίντεο

Πλαίσιο 

Ο Ron Wyatt (1933-1999) ήταν νοσηλευτής αναισθησίας σε νοσοκομείο στο Μάντισον του Tennessee. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την αρχαιολογία, καθώς ταξίδευε συνεχώς και προσπαθούσε να κάνει μεγάλες ανακαλύψεις, οι οποίες σχετίζονταν με τη χριστιανική πίστη. Οι ισχυρισμοί του Wyatt έχουν περιγραφεί ως απατηλοί (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ) και έχουν επικριθεί από επιστήμονες, ιστορικούς, όπως και από βιβλικούς μελετητές και ορισμένους δημιουργιστές, ενώ δεν θεωρούνται αξιόπιστοι από επαγγελματίες αρχαιολόγους ή από θεολόγους.

Ο Ron Wyatt ήταν ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος που διατύπωσε διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με την ανακάλυψη σημαντικών βιβλικών αντικειμένων και τοποθεσιών, όπως της Κιβωτού της Διαθήκης, της Κιβωτού του Νώε και των ερειπίων των Σοδόμων και των Γομόρρων. Ένας από τους ισχυρισμούς του αφορούσε την εύρεση αυτού που πίστευε ότι ήταν το αίμα του Ιησού στο “Καπορέτ” (το χρυσό κάλυμμα, το καπάκι) της Κιβωτού της Διαθήκης που, όπως έλεγε, ανακάλυψε σε μια σπηλιά κάτω από τον τόπο της σταύρωσης στον Γολγοθά της Ιερουσαλήμ.

Όπως διαβάζουμε, όσον αφορά το θρησκευτικό του υπόβαθρο, ο Wyatt ήταν Αντβεντιστής της Έβδομης Ημέρας, όπως και ο Jonathan Gray, υποστηρικτής του και συγγραφέας του βιβλίου: Ark of the Covenant (μετάφραση: Η Κιβωτός της Διαθήκης).

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Wyatt ισχυρίστηκε ότι είχε ανακαλύψει σχεδόν κάθε αρχαιολογικό χώρο ή βιβλικό κειμήλιο που αφορά τους Ισραηλίτες και τους Χριστιανούς, όπως μεταξύ άλλων: Την Κιβωτό του Νώε, το πραγματικό σημείο διέλευσης της Ερυθράς Θάλασσας από τους Ισραηλίτες, το σπαθί του Γολιάθ, τις πέτρινες πλάκες του Μωυσή με τις 10 εντολές, τροχούς αρμάτων από τον πνιγμένο στρατό του Φαραώ (κατάρριψη Snopes 2008 και από τον χριστιανό συγγραφέα με εκπαίδευση στην αρχαία ιστορία, τις σημιτικές γλώσσες και την εβραϊκή Βίβλο από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, Michael S. Heiser, το 2011) καθώς και πολλά άλλα (εδώ κι εδώ)

Σε ευρύτερο πλαίσιο οι ισχυρισμοί του έχουν αμφισβητηθεί έντονα, ακόμη και από μελετητές της Βίβλου που απορρίπτουν τα επιστημονικά ευρήματα για την προέλευση του Σύμπαντος και την εξέλιξη των ειδών και υποστηρίζουν την θεϊκή δημιουργία του κόσμου (“δημιουργιστές”). Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα του Answers in Genesis, μιας αμερικάνικης χριστιανικής οργάνωσης δημιουργιστών, βρίσκεται διάψευση, του ισχυρισμού του Wyatt ότι ανακάλυψε την Κιβωτό του Νώε, από τον Dr. Andrew Snelling, κάτοχο διδακτορικού διπλώματος στη γεωλογία από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει επίσης διάψευση των ισχυρισμών του Wyatt περί εντοπισμού της Κιβωτού της Διαθήκης.

Ο Wyatt ίδρυσε μάλιστα μουσείο, ονόματι Wyatt Archeological Museum, που λειτουργούσε ως Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, στην ιστοσελίδα του οποίου έχει αναρτηθεί η “έρευνά” του. Ορισμένες από τις υποτιθέμενες ανακαλύψεις του Wyatt εκτίθενται στο χώρο αυτό, στο Cornersville του Tennessee. Παρότι δεν γνωρίζουμε εάν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία (η σελίδα του στο Facebook είναι ανενεργή από τις 12 Ιανουαρίου 2020), στην ιστοσελίδα βλέπουμε πως πωλούνται DVD και βιβλία από τις “ανακαλύψεις” του.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Wyatt σχετικά με την εύρεση του αίματος του Ιησού, όπως ο ίδιος αναφέρει, αυτό υποτίθεται ότι συνέβη κατά τη διάρκεια ανασκαφής του σε μια περιοχή του Τάφου του Κήπου (Garden Tomb, εβραϊκά: גן הקבר). Ο Τάφος του Κήπου είναι ένας τόπος προσκυνήματος στην Ιερουσαλήμ που περιέχει έναν αρχαίο τάφο, που ονομάζεται επίσης Τάφος του Κήπου, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους χριστιανούς Προτεστάντες ως ο Κενός Τάφος, απ’ όπου αναστήθηκε ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Αυτή η πεποίθηση έρχεται σε αντίθεση με την παλαιότερη και πολύ πιο διαδεδομένη χριστιανική παράδοση, σύμφωνα με την οποία η Ταφή και η Ανάσταση του Ιησού συνέβησαν στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Σε εκείνο το σημείο, ο Wyatt ανέφερε ότι ανακάλυψε έναν θάλαμο στον οποίο βρήκε λίγη από μια μαύρη ουσία, την οποία αναγνώρισε ως αίμα και την έστειλε σε ένα εργαστήριο στην Ιερουσαλήμ. Υποτίθεται πως τα ευρήματα έδειξαν πως όχι μόνο το αίμα εξακολουθούσε να «ζει», αλλά ότι περιείχε μόνο 24 χρωμοσώματα, 23 χρωμοσώματα από τη μητέρα και ένα χρωμόσωμα Υ από μια άλλη, μη ανθρώπινη πηγή. Σημειώνεται πως ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει 46 χρωμοσώματα, σε 23 ζεύγη (εδώ κι εδώ, ήτοι 23 χρωμοσώματα από τη μητέρα και 23 χρωμοσώματα από τον πατέρα). 

Στο πίσω μέρος αυτού του θαλάμου, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Wyatt, υπήρχε ένα μεγάλο ορθογώνιο πέτρινο κουτί του οποίου το καπάκι ήταν ραγισμένο στη μέση. Μέσα σε αυτό το πέτρινο σεντούκι υποτίθεται πως βρισκόταν η Κιβωτός της Διαθήκης (Ark of Covenant). Ο Wyatt ανέφερε πως αντίκρυσε μία μαύρη ουσία, η οποία υπέθεσε ότι είχε κυλήσει μετά την σταύρωση του Ιησού από μία τρύπα μέσα στη γη και είχε πέσει πάνω στο καπάκι της Κιβωτού.

Τι ισχύει

Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί, πρώτα από όλα, πως οι μόνες πηγές που υπάρχουν σχετικά με την κατασκευή και την ύπαρξη της Κιβωτού της Διαθήκης προέρχονται αποκλειστικά από τα ιερά κείμενα του Ιουδαϊσμού και ότι η τύχη της αγνοείται, βάσει των ίδιων αυτών κειμένων, ήδη από την εποχή της βαβυλωνιακής κατάκτησης της Ιερουσαλήμ το 587 πΧ. Πλην των αναφορών στα ιερά κείμενα των Ισραηλιτών, μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπισθεί κανένα αρχαιολογικό εύρημα που να πιστοποιεί ότι πράγματι υπήρξε η Κιβωτός.

Ερευνώντας, παρ’ όλα αυτά, τους ισχυρισμούς του Wyatt, οδηγούμαστε σε βίντεο του Αμερικανού μελετητή της Βίβλου, Daniel McClellan. Ο McClellan είναι διδάκτορας Θεολογίας, επίτιμος συνεργάτης του Cadbury Centre for the Public Understanding of Religion και ενεργό μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Στο σύντομο βίντεο, ουσιαστικά εξηγεί πως ο Garden Tomb (Jerusalem) Association έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Wyatt για τα ευρήματα που επικαλείται.

Ο “Garden Tomb (Jerusalem) Association” είναι ίδρυμα που διατηρεί τον προαναφερθέντα αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται ο Τάφος του Κήπου. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό φιλανθρωπικό οργανισμό που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο του McClellan, η ανασκαφή του Ron Wyatt πράγματι έγινε στο σημείο, τον Ιανουάριο του 1982. Σε επικοινωνία μας με τον Garden Tomb (Jerusalem) Association, όπως και με το μουσείο του Ron Wyatt, δεν υπήρξε απόκριση.

Έπειτα, επικοινωνήσαμε με τον Daniel McClellan για περαιτέρω πληροφορίες, ο οποίος μας επισύναψε φωτογραφία με δήλωση από τον Garden Tomb (Jerusalem) Association, η οποία ανέφερε:

Μετάφραση:

«Το Συμβούλιο του Garden Tomb Association (Λονδίνο) διαψεύδει πλήρως τον ισχυρισμό του αείμνηστου Ron Wyatt ότι ανακάλυψε την αρχική Κιβωτό της Διαθήκης ή οποιαδήποτε άλλα σημαντικά βιβλικά αντικείμενα εντός των ορίων της περιοχής που είναι γνωστή ως The Garden Tomb Jerusalem.
Στον κ. Wyatt επιτράπηκε να σκάψει μέσα σε αυτόν τον ιδιόκτητο κήπο σε ξεχωριστές περιπτώσεις πριν από μερικά χρόνια, κατά τις οποίες μέλη του προσωπικού του Οργανισμού παρακολούθησαν την πρόοδό του και μπήκαν στο ανασκαμμένο χώρο του. Από όσο γνωρίζουμε τίποτα δεν ανακαλύφθηκε ποτέ για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ούτε έχουμε δει στοιχεία για βιβλικά αντικείμενα ή θησαυρούς ναών.
Τα τελευταία χρόνια, υπό την επίβλεψη της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, έχουν διεξαχθεί εκτενείς έρευνες, εξερευνήσεις και ανασκαφές στους χώρους του Garden Tomb για να ελεγχθεί η αλήθεια των ισχυρισμών του κ. Wyatt σχετικά με την Κιβωτό της Διαθήκης. Οι ανασκαφές του 2005 και του 2006 απέτυχαν να επιβεβαιώσουν την αλήθεια οποιουδήποτε από αυτούς τους ισχυρισμούς. Κατανοούμε ότι η Wyatt Archaeological Research Inc έχει αφαιρέσει προηγούμενα σχετικά υλικά από την κυκλοφορία από το μουσείο της».

Την ίδια δήλωση βρήκαμε επίσης εδώ, εδώ κι εδώ

Ανάλυση του ισχυρισμού του Wyatt, για την υποτιθέμενη ανακάλυψη της Κιβωτού της Διαθήκης και του αίματος του Ιησού, βρίσκουμε και στο Armstrong Institute of Biblical Archaeology, που είναι ένα μη κερδοσκοπικό, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα την Ιερουσαλήμ. Το εν λόγω ίδρυμα χορηγεί και συμμετέχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές για την προώθηση της βιβλικής αρχαιολογίας του Ισραήλ ενώ χρηματοδοτείται από το Herbert W. Armstrong College στο Edmond της Oklahoma.

Δεν είναι μόνο οργανισμοί που αμφισβήτησαν το έργο του αλλά και άτομα που στην αρχή ήταν υποστηρικτικά προς αυτόν. Αρχικά ο Dr. Baum Baumgardner, ένας γεωφυσικός, αρνήθηκε την ανακάλυψη της τοποθεσίας της Κιβωτού του Νώε από τον Wyatt.

Ο, ομοίως υποστηρικτικός, αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και εμπειρογνώμονας διάσωσης, David Fasold, που ήταν μάλιστα το δεξί χέρι του Wyatt για την «ανακάλυψη» της Κιβωτού του Νώε, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής και της καριέρας του ερευνώντας την τοποθεσία και τελικά άλλαξε τη στάση του, παραδεχόμενος ότι η τοποθεσία της Κιβωτού δεν θα μπορούσε να είναι αυτή. 

Ο Wyatt ενδεχομένως να περίμενε έντονη κριτική και από τους “κοσμικούς επιστήμονες” για όσα ισχυριζόταν, κυρίως για όσα δήλωνε σχετικά με τη φύση του “αίματος του Ιησού” που υποτίθεται ότι είχε ανακαλύψει. Ωστόσο, από την έρευνά μας διαπιστώσαμε πως η επιστημονική κοινότητα δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την υπόθεση. Υπήρξαν διάφοροι χριστιανοί αρχαιολόγοι που ήταν δύσπιστοι για τους ισχυρισμούς του Wyatt αλλά, στην πραγματικότητα, μερικές από τις πιο έντονες κριτικές κατά του έργου του προήλθαν από μελετητές που ανήκαν στη θρησκευτική δοξασία του Wyatt, την Εκκλησία των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν τα αδέρφια Standish (Russell και Colin) που ήταν επιφανείς Αντβεντιστές. 

Οι αδερφοί Standish ήταν δίδυμοι από τη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Ο Russell (που πέθανε το 2008) ήταν γιατρός, διοικητής νοσοκομείου και “ιατρικός ιεραπόστολος”. Ο Colin είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Hartland College στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Οι Standish έγραψαν ένα βιβλίο 300 σελίδων, Holy Relics or Revelation (1999), αντιμετωπίζοντας κριτικά τους ισχυρισμούς του Wyatt για την εύρεση της Κιβωτού της Διαθήκης, εξετάζοντας λεπτομερώς και τις άλλες υποτιθέμενες ανακαλύψεις του. 

Ακολούθως, διαβάζουμε (εδώ κι εδώ) πως, το 1989, το χριστιανικό κανάλι 3ABN πλήρωσε στον Wyatt 10.000 δολάρια για τα δικαιώματα κινηματογράφησης του περιεχομένου του θαλάμου στον οποίο ο Wyatt ισχυρίστηκε ότι ήταν κρυμμένη η Κιβωτός της Διαθήκης. Το Three Angels Broadcasting Network, ή 3ABN, είναι ένα χριστιανικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης που μεταδίδει θρησκευτικά, μουσικά και προσανατολισμένα στην υγεία προγράμματα των Αντβεντιστών της Έβδομης Ημέρας, με έδρα το West Frankfort του Illinois, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δικηγόρος του καναλιού, Harold Follett, και ο ιδρυτής του 3ABN, Danny Shelton συνόδευσαν τον Wyatt σε ένα ταξίδι στην Ιερουσαλήμ για τον σκοπό αυτόν, αλλά η προσπάθεια απέβη άκαρπη, καθώς ο Wyatt ισχυρίστηκε τελικά ότι “ο Θεός δεν ήθελε να γίνει η βιντεοσκόπηση και το εγχείρημα ματαιώθηκε”.

Ο Dr. Bernard Brandstater, ο οποίος ήταν αρχικά ένθερμος υποστηρικτής που προσφέρθηκε να εργαστεί στο Garden Tomb με τον Wyatt μετά την υποτιθέμενη ανακάλυψη της Κιβωτού της Διαθήκης, με την υπόσχεση να αποκαλύψει περισσότερα σχετικά ιερά αντικείμενα, ανέφερε

«Το σκάψιμό μας δεν απέφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα… Τίποτα που να επιβεβαιώνει την ιστορία που μας είχε πει ο Wyatt. Ήταν μπερδεμένος από τα άδεια χέρια μας, αλλά δεν προσέφερε καμία εξήγηση ή συγγνώμη. Ήταν ένα βαθύτατα απογοητευτικό αποτέλεσμα για όλους εμάς τους προσκεκλημένους, αφοσιωμένους χριστιανούς πιστούς, που είχαμε έρθει στην Ιερουσαλήμ με δικά μας έξοδα, καθαρά με βάση τη μαρτυρία του Wyatt, η οποία είχε αποδειχθεί προφανώς ψευδής. Αυτή η εμπειρία με οδήγησε να αμφισβητήσω σοβαρά άλλους ανέκδοτους ισχυρισμούς που έκανε ο Wyatt. Δεν καταλαβαίνω τη νοητική διαδικασία που επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να εξαπατά τόσο τον εαυτό του και τους άλλους. Λυπάμαι που παραπλανά πολλούς ειλικρινείς ανθρώπους. Η ειρωνεία είναι ότι φαίνεται να πιστεύει τις δικές του εκπληκτικές επινοήσεις. Προσφέρω αυτή τη δήλωση χωρίς καμία πρόθεση να βλάψω τον Wyatt, αλλά μάλλον για να περιορίσω τον αριθμό εκείνων που θα επηρεαστούν από την ευγλωττία και την πεποίθηση με την οποία ο Wyatt αφηγείται την ιστορία του. (Επιστολή της 9ης Οκτωβρίου 1995)». 

Ένα ακόμα από τα παράδοξα στοιχεία που εμφανίζονται στην ιστορία, είναι οι αλληλοσυγκρουόμενες θεωρίες σχετικά με το πού έγινε η εργαστηριακή ανάλυση του αίματος. Ενώ ο Ron Wyatt ανέφερε ότι η ανάλυση του αίματος έγινε στην Ιερουσαλήμ, ο Jonathan Gray, συγγραφέας του βιβλίου “Ark of the Covenant”, σημείωσε ότι είχε γίνει στο Nashville του Tennessee.

Σύμφωνα με τα λόγια του Wyatt, στα εγκαίνια του μουσείου το 1994: 

«Έχω δει αυτό [το αίμα του Ιησού] με τα μάτια μου, και έχουμε πάρει δείγματα από αυτό το αποξηραμένο αίμα, και θα αναλυθεί κάτω από μικροσκοπική εξέταση, και όλα αυτά θα κοινοποιηθούν σε μια χρονική στιγμή που η ισραηλινή κυβέρνηση θα μου το επιτρέψει». 

Έτερη δικαιολογία που χρησιμοποιούσε ήταν:

«Το αρχείο χρωμοσωμάτων αίματος δεν μπορεί να αποκαλυφθεί επειδή οι ισραηλινές αρχές έχουν απαγορεύσει μια τέτοια αποκάλυψη, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή» (σελ. 278-280 Holy Relics or Revelation).

Όπως διαβάζουμε και όπως αναφέρεται σε βίντεο που διαμοιράζουν τον ισχυρισμό (εδώ κι εδώ), ο εργαστηριακός έλεγχος του υποτιθέμενου αίματος έγινε από τον Richard Rives, ακόλουθο και συνεργάτη του Ron Wyatt. Μάλιστα, ο Rives είναι ο πρόεδρος του μουσείου του Wyatt που προαναφέραμε, όπως αυτοαποκαλείται σε βίντεό του και όπως βρίσκουμε (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Επομένως, διαπιστώνεται πως δεν υπήρξε εργαστηριακή ανάλυση από κάποιον τρίτο, ανεξάρτητο επιστήμονα ή οργανισμό, αλλά από άνθρωπο στο κοντινό περιβάλλον του Wyatt.

Οι απαντήσεις από την πλευρά των Ισραηλινών Αρχών και επιστημόνων

Λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που άρχισαν να λαμβάνουν τα “ευρήματα” του Wyatt με το βιβλίο του Gray, ορισμένοι εμπλεκόμενοι (όπως ο Garden Tomb Association που είδαμε παραπάνω) εκτίμησαν πως ήταν αναγκαίο να δημοσιεύσουν τις δικές τους δηλώσεις για το θέμα. 

Η Osnat Gaoz, εκπρόσωπος της κρατικής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, δήλωσε:

«Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας με φαξ με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 1998 που ρωτά για τον Ron Wyatt. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά του και δεν έχουμε πληροφορίες για αυτά. Ο Ron Wyatt δεν έλαβε ποτέ άδεια από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για να κάνει ανασκαφές στο Ισραήλ. Αν πει ότι έχει κάνει ανασκαφές στο Ισραήλ, έχει διαπράξει παράνομη πράξη αφού κάθε ανασκαφή στο Ισραήλ πρέπει να έχει άδεια από την Αρχή μας».

Ο Επιμελητής Ανθρωπολογίας/Αρχαιολογίας με την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, Joseph E. Zias, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Ποτέ δεν απαγορεύσαμε στον Ron Wyatt να αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τις “ανακαλύψεις” του».

Επιπροσθέτως, βλέπουμε πως στις 8 Αυγούστου 1996, ο Joseph E. Zias, μέσω e-mail που είχε αποστείλει, ανέφερε:

«Ο κ. Ron Wyatt δεν είναι ούτε αρχαιολόγος ούτε έχει πραγματοποιήσει ποτέ νόμιμα αδειοδοτημένη ανασκαφή στο Ισραήλ ή στην Ιερουσαλήμ. Για να κάνει κανείς ανασκαφές πρέπει να έχει τουλάχιστον πτυχίο αρχαιολογίας, το οποίο δεν κατέχει, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του. Γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, καθώς δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, ούτε έχουν δημοσιευθεί ποτέ σε επαγγελματικό περιοδικό. Ανήκουν στην κατηγορία των σκουπιδιών που βρίσκει κανείς σε εφημερίδες ταμπλόιντ όπως η National Enquirer, η Sun κ.λπ. Είναι εκπληκτικό ότι κάποιος θα μπορούσε να τα πιστέψει. Επιπλέον, έχει απαξιωθεί πλήρως από διάφορες χριστιανικές οργανώσεις, όπως η Creation Research στην Καλιφόρνια».

Αργότερα, συμπλήρωνε: 

«Ο Ron Wyatt δεν έχει λάβει ποτέ άδεια από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για ανασκαφές εδώ στην Ιερουσαλήμ. Αν έχει, τότε ας προσκομίσει μια άδεια για τις ανασκαφές και τις έρευνές του στην Ιερουσαλήμ, την έρημο της Ιουδαίας, το όρος Σινά κ.λ.π.».

Επικοινωνήσαμε με την συγκεκριμένη Υπηρεσία του Ισραήλ, όπως και με το Institute for Creation Research που είχε αναφέρει ο Joseph Zias, και θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο εφόσον λάβουμε απάντηση. 

Μερικά ακόμα δείγματα της αναξιοπιστίας των λεγομένων του Wyatt είναι πως κατά την περιοδεία του το 1999, είχε δηλώσει πως τέσσερις άνδρες υπέγραψαν την άδεια, ονομάζοντας τους: Amos Kloner, Joseph Gat, Dan Bahat και ο Ισραηλινός στρατηγός, ιδρυτής και πρώτος γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Amin Drori.

Ο Russell Standish επικοινώνησε με τρεις εξ αυτών (ο Joseph Gat, είχε πεθάνει από τότε). Ο Amin Drori, ξεκαθάρισε στον Russell κατηγορηματικά ότι «το γραφείο του δεν είχε χορηγήσει άδεια ανασκαφής στον Ron Wyatt και δεν είχε λάβει ποτέ ούτε μία οδηγία από την κυβέρνηση που να απαγορεύει τη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας είχε ο Ron Wyatt σχετικά με τις ανακαλύψεις του».

Ο Bahat, αρχαιολόγος της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ σημείωσε ότι ο Garden Tomb Association είχε τον έλεγχο των δραστηριοτήτων στην συγκεκριμένη τοποθεσία, ενώ επίσης τόνισε ότι ουδέποτε είχε ως αρμοδιότητά του να υπογράφει άδειες ανασκαφής.

Ο αρχαιολόγος και επίτιμος καθηγητής, Amos Kloner, δεν θυμόταν καν τον Wyatt, αν και ανέφερε ότι μπορεί να συναντήθηκαν. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι η θέση του δεν του επέτρεψε ποτέ να υπογράψει άδειες ανασκαφών. 

Η έλλειψη στοιχείων και η ψεύτικη (;) φωτογραφία
Πηγή

Ο Garry Hurd, διδάκτορας κοινωνικών επιστημών (με έμφαση στην ανθρωπολογία) από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, που από το 1985 επέστρεψε στην αρχαιολογία, το κύριο αντικείμενο της πρώιμης έρευνάς του, απαντώντας μέσω e-mail σε ερώτηση ιστοσελίδας που ασχολήθηκε με τον Ron Wyatt, ανέφερε τον Φεβρουάριο του 2003: 

«Η εικόνα που παρατήρησα ως http://wyattmuseum.com/images/internetloop.mpg (έχει κατέβει) και το συνοδευτικό κείμενο απέτυχαν να παράσχουν οποιαδήποτε δεδομένα κλίμακας ή μεγέθυνσης. Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα δεν φαίνεται να δείχνει αίμα. Τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστούν ακόμη και σε αρκετά χαμηλή μεγέθυνση, και δεν υπάρχουν στις εικόνες mpeg ή jpeg που είδα στην ιστοσελίδα του Wyatt. Τα βακτήρια και οι μύκητες είναι πανταχού παρόντα και είναι πολύ σπάνιο δείγμα που δεν τα έχει. Επιπλέον, το δείγμα που συλλέχθηκε από τον Wyatt (όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα) θα είχε αναγκαστικά προσμίξεις όπως κόκκους γύρης, οι οποίοι δεν παρατηρήθηκαν στις μικροφωτογραφίες. Για τους παρακάτω λόγους, αμφιβάλλω αν ο Wyatt συνέλεξε ποτέ τα δείγματα που ισχυρίστηκε σε κάθε περίπτωση. Το πιο κοντινό πράγμα κατά την εμπειρία μου είναι τα βακτήρια και καθώς τα σώματα φαίνονταν κινητά, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι αίμα. Η διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των εικόνων φαίνεται να είναι η “ανάλυση ζωντανών κυττάρων αίματος”, μια ψευδεπίγραφη ιατρική κομπογιαννίτικη πρακτική.
Αναγκάστηκα να γελάσω όταν διάβασα αυτό: “Πρέπει να επισημανθεί ότι η απλή παρουσία αυτών των σωματιδίων δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση ότι το δείγμα που λαμβάνεται είναι “το αίμα του Χριστού”. Αυτά τα σωματίδια θα υπήρχαν σε οποιοδήποτε επανενυδατωμένο αίμα. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι το δείγμα που ελήφθη, διακηρύχθηκε από τον Ron Wyatt ότι είναι αίμα από τον τόπο της σταύρωσης. Η παρουσία αυτών των σωματιδίων τείνει να επιβεβαιώσει τη δήλωσή του”. Πρώτα επισημαίνει σωστά ότι η εύρεση “σωματιδίων” δεν θα υποδείξει τίποτα, και στη συνέχεια την ίδια στιγμή ισχυρίζονται ότι “Η παρουσία αυτών των σωματιδίων τείνει να επιβεβαιώσει τη δήλωσή του”.  Η παρατήρηση αυτών που μου φαίνονται να είναι βακτήρια δεν αποδεικνύει τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας κυττάρων αίματος (τα οποία φαίνονται να απουσιάζουν), ιερά ή μη». 

Συνοπτικά, βασικοί λόγοι για τους οποίους επικρίθηκε ο Wyatt, ήταν:

  • Έλλειψη ομότιμης αξιολόγησης: που είναι η συνήθης διαδικασία για την επικύρωση των επιστημονικών ισχυρισμών.
  • Έλλειψη αρχαιολογικών διαπιστευτηρίων: Ο Wyatt δεν ήταν αρχαιολόγος, δεν διέθετε κανένα σχετικό πτυχίο και οι μέθοδοι και οι ερμηνείες του δεν τηρούσαν τις συνήθεις αρχαιολογικές πρακτικές.
  • Έλλειψη επιβεβαιωτικών στοιχείων: Ανεξάρτητοι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς του Wyatt μέσω αρχαιολογικών ανασκαφών ή επιστημονικής ανάλυσης των υποτιθέμενων τεχνουργημάτων. Αντιθέτως, οι ισραηλινές Αρχές διαψεύδουν ρητά πως χορηγήθηκε ποτέ άδεια στον Wyatt για πραγματοποίηση ανασκαφών.
  • Αμφισβητήσιμη μεθοδολογία: Η προσέγγιση του Wyatt στην αρχαιολογία έχει επικριθεί ως αντιεπιστημονική και ως βασισμένη σε υποκειμενικές ερμηνείες των βιβλικών κειμένων και όχι σε εμπειρικά στοιχεία.
  • Έλλειψη διαφάνειας: Το έργο του Wyatt έχει επικριθεί για έλλειψη διαφάνειας και αδυναμία παροχής λεπτομερούς τεκμηρίωσης των ευρημάτων του για ανεξάρτητο έλεγχο.
  • Εμπορευματοποίηση: Το έργο του Wyatt επικρίθηκε ότι καθοδηγείται από εμπορικά συμφέροντα και όχι από γνήσια επιστημονική έρευνα. Πουλούσε βίντεο, βιβλία και ξεναγήσεις που σχετίζονταν με τις ανακαλύψεις του, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αμφισβητούν τα κίνητρά του.
Ο αβάσιμος ισχυρισμός περί αίματος του Ιησού

Έπειτα από σχετική αναζήτηση, δεν προκύπτει κανένα επίσημο θεολογικό, ιστορικό ή επιστημονικό έγγραφο που να αναφέρει πως έχει εντοπιστεί το αίμα του Ιησού. Αντίθετα, τα μόνα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι κείμενα που αναφέρονται στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Ron Wyatt.

Ο ισχυρισμός του Ron Wyatt πως το αίμα όχι μόνο έχει βρεθεί αλλά και έχει αναλυθεί σε εργαστήριο, δεν επιβεβαιώνεται και δεν τεκμηριώνεται από πουθενά, κυρίως διότι ο ίδιος αρνούταν να παρέχει οποιοδήποτε στοιχείο που να επαληθεύει την «ανακάλυψή του». 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του Wyatt περί των 24 χρωμοσωμάτων στο υποτιθέμενο αίμα Ιησού. Το άλλοθι που χρησιμοποιείται σε αυτό, αναφέρει ότι περαιτέρω λεπτομέρειες «δεν μπορούν ακόμη να αποκαλυφθούν, για λόγους ασφαλείας» (Gray, Ark of the Covenant, σελ. 497).

Καταληκτικά, δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επιστημονικό στοιχείο που να υποδηλώνει ότι έχει βρεθεί το αίμα του Ιησού σε οποιαδήποτε μορφή. Οι ισχυρισμοί σχετικά με λείψανα που υποτίθεται ότι σχετίζονται με τον Ιησού, όπως π.χ. η Σινδόνη του Τορίνο, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και έρευνας εδώ και αιώνες, αλλά πειστικές αποδείξεις παραμένουν ανύπαρκτες. Η θρησκευτική σημασία αυτών των λειψάνων συχνά ξεπερνά την ιστορική ή επιστημονική τους αληθοφάνεια.

Όσον αφορά του ισχυρισμούς του Wyatt, δεν έχουν τεκμηριωθεί από τους επικρατέστερους αρχαιολόγους ή τους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες. Η μεθοδολογία και τα στοιχεία του έχουν επικριθεί ευρέως και τα ευρήματά του δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα. Η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει γενικά τους ισχυρισμούς του με σκεπτικισμό.

Χωρίς αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία ή ανεξάρτητη επαλήθευση, δεν τεκμηριώνεται η εγκυρότητα του ισχυρισμού του Wyatt σχετικά με το αίμα του Ιησού. Αντιθέτως, οι αντικρουόμενες δηλώσεις του και η ρητή διάψευση ισχυρισμών του από επίσημους φορείς, οδηγούν στην απόρριψη όσων έχει δηλώσει. Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τέτοιους ισχυρισμούς με κριτική σκέψη και έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη αποδείξεων που τους υποστηρίζουν.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω, ο ισχυρισμός του Ron Wyatt πως βρήκε το αίμα του Ιησού, δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για ανακάλυψη του αίματους του Ιησού, ενώ υπάρχει πληθώρα αναφορών που διαψεύδουν τόσο αυτή του την «ανακάλυψη» όσο και άλλες, όλες συσχετιζόμενες με την χριστιανική πίστη και τα γραπτά του Ιουδαϊσμού. Ο Wyatt δεν ήταν επαγγελματίας αρχαιολόγος και για όσα ισχυριζόταν πως ανακάλυπτε δεν παρείχε ποτέ αποδείξεις. Αντιθέτως, αναλωνόταν σε ανυπόστατες και ψευδείς δικαιολογίες.

Διάφοροι επιστήμονες, οργανισμοί και μέλη χριστιανικών δοξασιών, ακόμα και ορισμένοι που αρχικά τον ακολουθούσαν, διέψευσαν τα ευρήματα και τις ιστορίες του. Ο οργανισμός που επέβλεπε τις ανασκαφές που ξεκίνησε το 1982 κατά την οποία υποτίθεται πως βρήκε την Κιβωτό της Διαθήκης και το αίμα του Ιησού, με δήλωσή του διέψευσε ρητά τον ισχυρισμό του Ron Wyatt.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.