Ποιοι είμαστε
Αρχική Παλιό βίντεο δεν σχετίζεται με την πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του ΙσραήλΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παλιό βίντεο δεν σχετίζεται με την πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

9 Μαΐ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Το Ιράν δημοσίευσε συγκλονιστικό βίντεο με τα drones και τους βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει μετά την πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο, παρότι προέρχεται από επίσημες ιρανικές πηγές, παρουσιάζεται εκτός του πραγματικού θεματικού του πλαισίου. Το εν λόγω βίντεο είναι παλιό και απεικονίζει αποκαλυπτήρια υπόγειας βάσης πυραύλων και drones που έγιναν το 2022 από τον στρατό του Ιράν και όχι πρόσφατα πλάνα από την επίθεση κατά του Ισραήλ που έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου 2024.

Η πρόσφατη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ προκάλεσε τη διασπορά παραπλανητικών και ψευδών ισχυρισμών (εδώ). Πρόσφατα, διάφοροι λογαριασμοί και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αναπαρήγαγαν ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ιράν, στο οποίο οι Αρχές της χώρας παρουσίασαν τα UAV και τους πυραύλους που χρησιμοποίησαν στην επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του Ισραήλ το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024. Ας δούμε όμως τι ακριβώς ισχύει. 

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: skai.gr, ant1live.com, newsbomb.gr, makeleio.gr, dailypost.gr, cyprusnews.eu, info-flash.com, skaikritis.gr, tromaktiko.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τα Μέσα που αναπαρήγαγαν το βίντεο παρουσίασαν ως πηγή του μια ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter), της επόμενης ημέρας της επίθεσης, από το προφίλ του Τούρκου δημοσιογράφου Levent Kemal, στην οποία παρατίθεται το εν λόγω βίντεο με το ακόλουθο σχόλιό του:

(Μετάφραση)

Το Ιράν μοιράστηκε βίντεο με τα UAV και τους πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ απόψε.

Η παραπάνω ανάρτηση με τη σειρά της αποτελεί αναδημοσίευση από το λογαριασμό στο Χ της εφημερίδας Ιράν, η οποία αποτελεί την ημερήσια επίσημη εφημερίδα της ιρανικής κυβέρνησης και εκδίδεται από το IRNA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν. Ωστόσο, ενώ το βίντεο όντως παρουσιάστηκε από τα ιρανικά Μέσα ως άμεσα σχετιζόμενο με την πρόσφατη πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ, στην πραγματικότητα το οπτικοακουστικό υλικό είναι παλαιότερο.

Το επίμαχο βίντεο:

Τι ισχύει

Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας με καρέ του βίντεο, διαπιστώνουμε ότι το εν λόγω βίντεο χρονολογείται από τις 7 Μαρτίου 2022 και παρουσιάζει πλάνα που κυκλοφόρησαν από την Ιρανική Φρουρά της Επανάστασης, αποκαλύπτοντας υπόγειες βάσεις σχεδιασμένες για πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Βλέπουμε πως σε αμφότερα τα βίντεο υπάρχει το υδατογράφημα https://imamedia.org/, που πρόκειται για μέσο που επιδεικνύει στρατιωτικό εξοπλισμό και επιτεύγματα του Ιράν. Μάλιστα, το ίδιο βίντεο βρίσκεται και στο εν λόγω κανάλι στο You Tube, από τις 5 Μαρτίου 2022. 

Screenshot από το βίντεο του ισχυρισμού
Screenshot από το αυθεντικό βίντεο

Αναζητώντας με λέξεις κλειδιά στα αγγλικά και τα περσικά, εντοπίζουμε ειδήσεις από τον Μάιο του 2022 που αναφέρουν ότι το Ιράν δημοσίευσε πλάνα από υπόγεια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). Αντίστοιχη αναζήτηση για παρουσίαση πλάνων, από την ιρανική τηλεόραση, του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποίησε το Ιράν στην πρόσφατη επίθεσή του κατά του Ισραήλ, δεν έφερε πίσω σχετικό αποτέλεσμα.

Οι βάσεις αυτές κατασκευάζονται μέσα σε σήραγγες και σε βουνά και διαθέτουν προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ικανά να αποφεύγουν τα δίκτυα ραντάρ και τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Τα αποκαλυπτήρια αυτά ακολούθησαν τα εγκαίνια των βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που δημιούργησε η Επαναστατική Φρουρά σε μια τελετή στην οποία παρέστη ο επικεφαλής διοικητής της Επαναστατικής Φρουράς, Hossein Salami. Η Ιρανική Επαναστατική Φρουρά δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση αποκάλυψης μιας τέτοιας στρατιωτικής βάσης ειδικά σχεδιασμένης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως διαβάζουμε σε εγχώρια ιρανικά δημοσιεύματα από τον Μάρτιο του 2022 (εδώ, εδώ κι εδώ).

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός, παρότι προέρχεται από επίσημες ιρανικές πηγές, παρουσιάζεται εκτός του θεματικού του πλαισίου. Παρότι το βίντεο είναι πραγματικό και δείχνει στρατιωτικό εξοπλισμό του Ιράν, εντοπίζεται πως προέρχεται από το 2022 και τα αποκαλυπτήρια που είχαν γίνει μετά από εγκαίνια σε βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά και όχι από κάποια προετοιμασία του Ιράν για την πρόσφατη επίθεση στο Ισραήλ. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.