Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ δείχνει ούτε την αφαίρεση, ούτε την αντικατάσταση της σημαίας των Η.Π.Α. με αυτή της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο ΧάρβαρντΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Βίντεο ΔΕΝ δείχνει ούτε την αφαίρεση, ούτε την αντικατάσταση της σημαίας των Η.Π.Α. με αυτή της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

9 Μαΐ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με βίντεο, διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αφαίρεσαν και αντικατέστησαν την αμερικανική σημαία με τη σημαία της Παλαιστίνης.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν δείχνει ούτε την αφαίρεση ούτε την αντικατάσταση της αμερικανικής σημαίας, αλλά αποκλειστικά την ανύψωση της παλαιστινιακής σημαίας από διαδηλωτές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η αμερικανική σημαία δεν υπήρχε στον χώρο τη στιγμή που έλαβε χώρα η συγκεκριμένη δράση. Το πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την έγερση και υποστολή της αμερικανικής σημαίας δεν διαταράχθηκε και συνέχισε να εφαρμόζεται κανονικά και μετά το περιστατικό.

Βίντεο δείχνει την παλαιστινιακή σημαία να ανυψώνεται από διαδηλωτές πάνω από το άγαλμα του John Harvard, με τον ισχυρισμό ότι “η αμερικανική σημαία αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από την παλαιστιανική”. Στην πραγματικότητα, το βίντεο δείχνει αποκλειστικά την ανύψωση της σημαίας της Παλαιστίνης, η οποία σύντομα αφαιρέθηκε από το προσωπικό, ενώ το περιστατικό έλαβε χώρα ημέρα κατά την οποία η αμερικανική σημαία ούτως ή άλλως δεν είναι τοποθετημένη στον χώρο.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: el.gr, news24world.com,

Πλαίσιο

Ένα βίντεο διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει ομάδα ατόμων να υψώνει την παλαιστινιακή σημαία στο άγαλμα του Τζον Χάρβαρντ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια. Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν τη συγκεκριμένη δράση, ισχυριζόμενοι ότι οι “διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αντικατέστησαν την αμερικανική σημαία με τη σημαία της Παλαιστίνης” (παραδείγματα από το Facebook εδώ, εδώ κι εδώ). Μεταξύ αυτών και προβεβλημένοι συντηρητικοί σχολιαστές του Χ, όπως οι Oli London, Libs of TikTok (σε Χ και Instagram) και ο Ισραηλινός Dr. Eli David, καθώς και χρήστες γνωστοί για τη φιλορωσική προπαγάνδα, όπως ο Sprinter Factory (εδώ, εδώ κι εδώ).

Σε click-bait τίτλους ελληνικών δημοσιευμάτων διαβάζουμε ότι “το Χάρβαρντ έπεσε”, τίτλος προερχόμενος από πρωτοσέλιδο της γνωστής συντηρητικής ταμπλόιντ εφημερίδας New York Post στις 29 Απριλίου.

Τι ισχύει

Όπως αναφέρει η Harvard Crimson, η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τρεις παλαιστινιακές σημαίες υψώθηκαν για λίγο από διαδηλωτές το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου πάνω από το άγαλμα του Τζον Χάρβαρντ, στο Harvard Yard. Η πρώτη σημαία υψώθηκε στις 6 μ.μ., η δεύτερη στις 6:18 μ.μ. και η τρίτη στις 6:23 μ.μ., ενώ σύμφωνα με τη Boston Globe, το προσωπικό κλήθηκε λίγο μετά τις 6:30 μ.μ. αφαιρώντας τις σημαίες, εν μέσω αποδοκιμασιών από το πλήθος των διαδηλωτών.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου στις 27 Απριλίου τονίζεται ότι “η αμερικανική σημαία δεν κυμάτιζε στον χώρο τη στιγμή που υψώθηκαν οι άλλες σημαίες“, καθώς σύμφωνα με τις διαδικασίες του Πανεπιστημίου:

[Η] αμερικανική σημαία υψώνεται στο University Hall κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή στις 7 π.μ. και κατεβαίνει στις 4 μ.μ. για την κατάλληλη αποθήκευση“.

Σε νεότερη δήλωση του Πανεπιστημίου στο πρακτορείο Reuters, αναφέρεται ότι η αμερικανική σημαία υψώθηκε ξανά τη Δευτέρα που ακολούθησε τη διαμαρτυρία, σύμφωνα, δηλαδή, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι και στο διακινούμενο βίντεο δεν βλέπουμε πουθενά να αφαιρείται η αμερικανική σημαία, όπως ισχυρίστηκαν πολλοί χρήστες, παρά μόνο να ανυψώνεται η παλαιστινιακή από μερίδα ατόμων.

Συνεπώς, δεν υπήρξε ούτε αφαίρεση, ούτε αντικατάσταση της αμερικανικής σημαίας, αλλά προσωρινή ανύψωση τριών παλαιστινιακών σημαιών, οι οποίες αφαιρέθηκαν σύντομα από το προσωπικό.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η αμερικανική σημαία αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από την παλαιστινιακή δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα. Η αμερικανική σημαία δεν υπήρχε στον χώρο τη στιγμή ανύψωσης της παλαιστινιακής, η οποία σύντομα αποσύρθηκε. Το πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την έγερση και υποστολή της αμερικανικής σημαίας δεν διαταράχθηκε και συνέχισε να εφαρμόζεται κανονικά.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.