Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός περί ποινικοποίησης της Καινής Διαθήκης στις ΗΠΑFAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ψευδής ισχυρισμός περί ποινικοποίησης της Καινής Διαθήκης στις ΗΠΑ

10 Μαΐ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Με νόμο κατά του αντισημιτισμού που ψήφισε η Βουλή Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ η Καινή Διαθήκη ή αποσπάσματά της θα θεωρούνται παράνομα και απαγορευμένα! Έτσι ο χριστιανισμός τίθεται σε μερική απαγόρευση στις ΗΠΑ και σε διωγμό.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το υπό εξέταση νομοσχέδιο δεν καθιστά παράνομη την Καινή Διαθήκη, ούτε μέρος αυτής, αλλά αφορά τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού, ειδικά στον χώρο της παιδείας, με σκοπό τον περιορισμό του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Στις αρχές Μαΐου 2024, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως με νόμο που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ η Καινή Διαθήκη ή αποσπάσματά της θα θεωρούνται παράνομα και απαγορευμένα και ως εκ τούτου ο χριστιανισμός θα τεθεί σε μερική απαγόρευση και διωγμό. Ας εξετάσουμε, ωστόσο, τι ισχύει.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: triklopodia.gr (1), triklopodia.gr (2), dimpenews.com, dekeleianews.gr, samosnews.com, marianikolakaki.substack.com, troktico.com, evaggelatos.com, elekklesia.blogspot.com, enaasteri.blogspot.com 

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Τι ισχύει 

Στις δημοσιεύσεις του ισχυρισμού γίνεται αναφορά σε νομοσχέδιο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντισημιτισμό, το οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε την 1η Μαΐου 2024 με διακομματική ψηφοφορία, με 320 “Ναι”, 91 “Όχι” και 18 “Απόντες”.

Το νομοσχέδιο (H.R. 6090), το οποίο διευρύνει τον νομικό ορισμό του αντισημιτισμού που χρησιμοποιείται για την επιβολή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων, στάλθηκε στη συνέχεια στη Γερουσία του Κογκρέσου προς εξέταση (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί και από τη Γερουσία για να μπορέσει να γίνει ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ (εδώ). Όλα αυτά, εν μέσω έντονων διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (εδώ, εδώ κι εδώ).

Αρκετοί συντηρητικοί πολιτικοί – και όχι μόνο – επέκριναν έντονα το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη των χριστιανών και ποινικοποίηση της Καινής Διαθήκης. Επί παραδείγματι, η Ρεπουμπλικανή βουλεύτρια (και οπαδός της θεωρίας συνωμοσίας QAnon), Marjorie Taylor Greene, έγραψε στο προφίλ της στο X. 

«Ο αντισημιτισμός είναι λάθος, αλλά δεν θα ψηφίσω σήμερα τον νόμο περί ευαισθητοποίησης για τον αντισημιτισμό του 2023 (H.R. 6090) που θα μπορούσε να καταδικάσει τους χριστιανούς για αντισημιτισμό επειδή πιστεύουν το Ευαγγέλιο που λέει ότι ο Ιησούς παραδόθηκε στον Ηρώδη για να σταυρωθεί από τους Εβραίους».

Έπειτα, ο γνωστός συντηρητικός δημοσιογράφος, Tucker Carlson, απαντώντας σε ανάρτηση του συντηρητικού ακτιβιστή Charlie Kerk, που ρωτούσε αν η Βουλή έκανε «τμήματα της Βίβλου παράνομα», σημείωσε:

«Ναι. Την Καινή Διαθήκη».

Το νομοσχέδιο περί ευαισθητοποίησης για τον αντισημιτισμό απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ να υιοθετήσει τον ορισμό της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) για τον αντισημιτισμό κατά την αντιμετώπιση των διακρίσεων. Ο ορισμός αυτός παραθέτει διάφορα παραδείγματα ρητορικής μίσους, όπως την χρήση «ισχυρισμών ότι οι Εβραίοι σκότωσαν τον Ιησού» για να «χαρακτηρίσουν το Ισραήλ ή τους Ισραηλινούς»

«Ο αντισημιτισμός είναι μια ορισμένη αντίληψη για τους Εβραίους, η οποία μπορεί να εκφράζεται ως μίσος προς τους Εβραίους. Οι ρητορικές και φυσικές εκδηλώσεις του αντισημιτισμού στρέφονται κατά Εβραίων ή μη Εβραίων ατόμων ή/και της περιουσίας τους, κατά των ιδρυμάτων της εβραϊκής κοινότητας και των θρησκευτικών εγκαταστάσεων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ορισμός, που εγκρίθηκε από τις 31 χώρες μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος στις 26 Μαΐου 2016.

Παράλληλα, το κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρει ότι θα απαιτήσει από το Υπουργείο Παιδείας να «λαμβάνει υπόψη τον ορισμό του αντισημιτισμού ως μέρος της αξιολόγησης του Υπουργείου για το αν η πρακτική υποκινήθηκε από αντισημιτική πρόθεση» όταν ερευνά ύποπτες αντισημιτικές διακρίσεις σε κολέγια.

Ωστόσο, σε κανένα σημείο του δεν αναγράφεται πως είναι “παράνομο” ή αντισημιτικό να αναφέρεται κάποιος σε αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης που περιγράφουν τα Πάθη και την Σταύρωση. Ενώ ο ορισμός του νομοσχεδίου αναφέρει πως το να χαρακτηρίζεις έναν Εβραίο ως “δολοφόνο του Ιησού” είναι αντισημιτικό, αυτό δεν καθιστά την Καινή Διαθήκη παράνομη.

«Το να χρησιμοποιήσουμε με κάποιο τρόπο αυτόν (τον ορισμό) για να πούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο τώρα πρόκειται να διώξει τους Χριστιανούς είναι παράλογο, είναι εμπρηστικό και παράλογο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Mike Lawler, σε συνέντευξή του στο CNN τη 1η Μαΐου. 

«Αυτό που θέλει να πει χρησιμοποιώντας αυτό το σύγχρονο παράδειγμα είναι ότι αυτά τα παραδείγματα μπορούν να ληφθούν υπόψη, αλλά ότι εξαρτάται από το πλαίσιο των όσων λέγονται.
Αν αποκαλείς όλους τους Εβραίους Χριστοκτόνους, τότε ναι, αυτό είναι αντισημιτικό και όλοι το καταλαβαίνουν αυτό. Αλλά αν αναφέρεσαι στη Βίβλο στο πλαίσιο της, τότε όχι, κανείς δεν λέει ότι αυτό είναι αντισημιτικό. Αυτό το νομοσχέδιο θα κωδικοποιήσει τελικά αυτό (το νομοσχέδιο) σε νόμο για να διασφαλίσει ότι το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί τον ορισμό της IHRA για τις υποθέσεις επιβολής διακρίσεων», πρόσθεσε.

Σε κατάρριψη του ισχυρισμού από το τμήμα ελέγχου γεγονότων του AFP, ο Michael W. McConnell, διευθυντής του Κέντρου Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Stanford, σημείωσε πως δεν πρόκειται αυτό το νομοσχέδιο να επηρεάσει την Καινή Διαθήκη.

«Η πιθανότητα να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος στη Βίβλο είναι σχεδόν μηδενική», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ «προστατεύει ακόμη και τον αρκετά μισητό λόγο».

Ο διευθυντής κυβερνητικών σχέσεων της εβραϊκής ομάδας υπεράσπισης δικαιωμάτων, Anti-Defamation League (ADL), Dan Granot, ανέφερε στο AFP:

«Ο νόμος περί ευαισθητοποίησης για τον αντισημιτισμό δεν απαγορεύει τη Βίβλο και δεν ποινικοποιεί τον αντισημιτικό λόγο ή τη σκέψη, συμπεριλαμβανομένου του πανάρχαιου αντισημιτικού μύθου της θεοκτονίας».

Ο Granot πρόσθεσε ότι η παραπομπή του νομοσχεδίου στον ορισμό της IHRA «δεν αποτελεί νέα πολιτική». Το Yπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ συμβουλεύεται τον ορισμό αυτό ήδη από το 2019, όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον ανέφερε σε εκτελεστικό διάταγμα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού (εδώ κι εδώ).

Ο ισχυρισμός περί μερικής απαγόρευσης και διωγμού του χριστιανισμού στις ΗΠΑ εντάσσεται στο φάσμα της συνωμοσιολογίας. Ο χριστιανισμός είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2021, από το σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ (332 εκατομμύρια) περίπου το 63% είναι χριστιανοί (210 εκατομμύρια). Τέλος, τον ισχυρισμό κατέρριψε και το Newsweek

Συμπέρασμα 

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, διαπιστώνεται πως ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Πρόκειται για διαστρέβλωση του περιεχομένου πρόσφατου νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε στις ΗΠΑ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχει διαβιβαστεί στη Γερουσία προς εξέταση, αναφορικά με τον ορισμό του αντισημιτισμού και την ευαισθητοποίηση σε αυτόν. Σε κανένα σημείο του εν λόγω νομοσχεδίου δεν αναφέρεται πως θα καθίσταται παράνομη ή απαγορευμένη η Καινή Διαθήκη ή μέρος αυτής. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.