Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός σχετικά με σατιρική φωτογραφία του ΝετανιάχουFAKE NEWS

Ψευδής ισχυρισμός σχετικά με σατιρική φωτογραφία του Νετανιάχου

10 Μαΐ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Αυτή η φωτογραφία καρικατούρας δημοσιεύτηκε από τη γαλλική εφημερίδα la presse και στη συνέχεια την κατέβηκε μετά από πίεση του σιωνιστικού λόμπι

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η φωτογραφία χρονολογείται στο 2014 και αποτελεί έργο του Ιρανού σκιτσογράφου Abbas Goodarzi. Δημοσιεύθηκε στον ιρανικό ειδησεογραφικό οργανισμό Tasnim News Agency, και φέρει τόσο το όνομα του δημιουργού στο κάτω αριστερά τμήμα, όσο και του προαναφερθέντος οργανισμού, πάνω δεξιά. Μετά από επικοινωνία, η καναδική εφημερίδα κατέρριψε τον ισχυρισμό λέγοντας ότι ουδέποτε παρήγαγε ή δημοσίευσε το υπό εξέταση σκίτσο.

Με αφορμή τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς και την κρίση στην περιοχή της Γάζας, διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια σατιρική φωτογραφία του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ισχυρισμός που τη συνοδεύει αναφέρει πως η εν λόγω εικόνα είχε δημοσιευθεί από τη γαλλική εφημερίδα “La Presse” και στη συνέχεια κατέβηκε κατόπιν αντιδράσεων. Όμως, όπως δείχνουν τα ευρήματα, κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η φωτογραφία που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Αυτή η φωτογραφία καρικατούρας δημοσιεύτηκε από τη γαλλική εφημερίδα la presse και στη συνέχεια την κατέβηκε μετά από πίεση του σιωνιστικού λόμπι.

Ερευνήσαμε τη φωτογραφία με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας προκειμένου να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο διαπιστώσαμε ότι δεν είναι πρόσφατη, καθώς βρέθηκαν αναπαραγωγές της από το 2014 (εδώ, εδώ). Επιπλέον, αποτελεί πόνημα του σκιτσογράφου Abbas Goodarzi και εκδόθηκε από τον ιρανικό ειδησεογραφικό οργανισμό Tasnim News Agency, με τον οποίο και συνεργάζεται.

Πηγή
Πηγή

Άλλωστε, με μια πιο προσεκτική ματιά στη φωτογραφία, βλέπουμε ότι στο πάνω δεξιά τμήμα αναγράφεται το όνομα του προαναφερθέντος ειδησεογραφικού οργανισμού, ενώ κάτω αριστερά το ονοματεπώνυμο του δημιουργού.

Αναφορικά με την εφημερίδα “La Presse”, αρχικά αξίζει να επισημάνουμε ότι είναι γαλλόφωνη καναδική, όχι γαλλική, όπως διαμοιράζεται. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η υπό εξέταση φωτογραφία είχε δημοσιευθεί στον ιστότοπο της “La Presse”, ωστόσο, η εφημερίδα είχε δεχθεί δριμεία κριτική (εδώ, εδώ) για ένα άλλο σκίτσο που προκάλεσε διαμάχη παρουσιάζοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως βρικόλακα της ταινίας “Nosferatu”, όπως φαίνεται παρακάτω:

Πηγή

Συγκεκριμένα, η ενέργεια αυτή κατακρίθηκε, καθώς θεωρήθηκε αντισημιτική και βαθύτατα προσβλητική προς την εβραϊκή κοινότητα, η οποία αποτυπωνόταν στερεοτυπικά. Πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντώ, καταδίκασαν το σκίτσο χαρακτηρίζοντας το αντισημιτικό και ενθύμιο της ναζιστικής προπαγάνδας κατά των Εβραίων. 

Ο καλλιτέχνης που το επιμελήθηκε, Serge Chapleau, υπερασπίστηκε το έργο του λέγοντας ότι δεν είναι αντισημιτικό και ότι ο κόσμος έχασε το νόημα της γελοιογραφίας.

Είναι μια καρικατούρα βασισμένη σε έναν παλιό χαρακτήρα, τον Nosferatu, έναν παλιό βρικόλακα που πηγαίνει και εισβάλλει σε μια άλλη χώρα. Αυτό είναι όλο, δεν είναι χειρότερο από αυτό. Αν αναζητήσετε γελοιογραφίες του Νετανιάχου, θα δείτε πολύ χειρότερα. Δεν είναι καθόλου αντισημιτικό.

Σε ανακοίνωση, η αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Stéphanie Grammond, δήλωσε ότι το σκίτσο προοριζόταν για να ασκήσει κριτική στις πολιτικές του Νετανιάχου και όχι να στοχοποιήσει τους Εβραίους.

Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να προωθήσουμε τον αντισημιτισμό ή επιβλαβή στερεότυπα. Αντιθέτως, η La Presse έχει ήδη καταγγείλει δυνατά τη θλιβερή αύξηση του αντισημιτισμού από την έναρξη του πολέμου, στο Κεμπέκ και αλλού στον κόσμο.

Παρόλα αυτά, η γελοιογραφία κατέβηκε από τον ιστότοπο της εφημερίδας, η οποία στη συνέχεια προέβη σε δημόσια απολογία.

Τα Ellinika Hoaxes απέστειλαν ερώτημα στη “La Presse” σχετικά με τη φωτογραφία του ισχυρισμού. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εφημερίδας, Michaël Majeau, δήλωσε ότι η υπό εξέταση γελοιογραφία ουδέποτε δημοσιεύθηκε από τον καναδικό οργανισμό, ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το έτερο σκίτσο του Νετανιάχου που παρατέθηκε παραπάνω.

Τον περασμένο Μάρτιο, η La Presse δημοσίευσε μια φωτογραφία-καρικατούρα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, την οποία αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε από τις πλατφόρμες μας. Η αρχισυντάκτριά μας δημοσίευσε μια επιστολή προς τους αναγνώστες μας στην οποία εξηγεί την απόφαση αυτή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε πίεση από σιωνιστικά λόμπι.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γελοιογραφία που δημοσιεύσαμε δεν είναι αυτή που μοιραστήκατε μαζί μας στο μήνυμά σας. Η φωτογραφία-καρικατούρα που μας στείλατε δεν παρήχθη ούτε δημοσιεύθηκε από την La Presse.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η φωτογραφία χρονολογείται στο 2014 και αποτελεί έργο του Ιρανού σκιτσογράφου Abbas Goodarzi. Δημοσιεύθηκε στον ιρανικό ειδησεογραφικό οργανισμό Tasnim News Agency, και φέρει τόσο το όνομα του δημιουργού στο κάτω αριστερά τμήμα, όσο και του προαναφερθέντος οργανισμού, πάνω δεξιά. Μετά από επικοινωνία, η καναδική εφημερίδα κατέρριψε τον ισχυρισμό λέγοντας ότι ουδέποτε παρήγαγε ή δημοσίευσε το υπό εξέταση σκίτσο.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.