Ποιοι είμαστε

Αναστασία Κατσαουνίδου

Αρχική Αναστασία Κατσαουνίδου

Fact Checker στα Ellinika Hoaxes.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Ήρθε για πρώτη φορά σε συστηματική επαφή με το αντικείμενο των «ψευδών ειδήσεων» κατά την εκπόνηση της μεταπτυχιακής της διατριβής με θέμα «Ζητήματα αυθεντικότητας περιεχομένου: τεχνικές ανίχνευσης ψευδών ειδήσεων από ανθρώπους και μηχανές».

Στη συνέχεια εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή πάνω στα «Διαδραστικά και συνεργατικά περιβάλλοντα για την υποστήριξη του ελέγχου αυθεντικότητας ψηφιακού περιεχομένου», με υποτροφία από το ίδρυμα ΙΚΥ, η οποία ολοκληρώθηκε και υποστηρίχθηκε επιτυχώς τον Απρίλιο του 2020. Αυτήν τη περίοδο είναι διδάσκουσα βάσει της πρόσκλησης «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού 20-21 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο» στο πεδίο του «Ηλεκτρονικού Επιχειρείν» όπως αυτό αποτυπώνεται στο χώρο της Δημοσιογραφίας και γενικότερα της Ψηφιακής Οικονομίας.

Είναι μία από τους συγγραφείς του βιβλίου «Cross-Media Authentication and Verification: Emerging Research and Opportunities» και άλλων μελετών που καλύπτουν πολλές από τις νέες τάσεις στο χώρο της Ψηφιακής Δημοσιογραφίας και της Διαμεσικής Επικοινωνίας, με απώτερο σκοπό την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων αντιμετώπισης του φαινομένου της παραπληροφόρησης.

Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν η διαχείριση διαδικτυακών πληροφοριών, η Ψηφιακή Δημοσιογραφία, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η επαλήθευση των πληροφοριών, οι προσεγγίσεις δικανικής ανάλυσης της ψηφιακής εγκληματολογίας (digital forensics), η απομυθοποίηση ισχυρισμών, η εμπειρία αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής (User eXperience –UX) και η σχεδίαση των αντίστοιχων διεπαφών (UX-design), οι προσεγγίσεις παιχνιδοποίησης κ.ά.