Πως να σωθείτε εάν πάθετε έμφραγμα και είστε μόνοι σας

3

Ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα κυκλοφορεί στο ιντερνετ, που μας δίνει οδηγίες τι να κάνουμε σε περίπτωση που είμαστε μόνοι μας και πάθουμε έμφραγμα.

Είναι τόσο πιστευτό, που το hoax αυτό δημοσιεύεται σε διάφορες έγκυρες σελίδες, εφημερίδες ακόμα και στο iatropedia.gr
http://www.iatropedia.gr/articles/read/3358

Το μήνυμα ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νο 240, του Νοσοκομείου του Ρότσεστερ ωστόσο το νοσοκομείο το διαψεύδει και δημοσίευσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, με την παράκληση για την καταπολέμηση αυτής της ψευδής διάδοσης.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου.
http://www.rochestergeneral.org/centers-and-services/sands-constellation-heart-institute/patient-education/how-to-survive-a-heart-attack-when-alone/

Το μήνυμα είναι άκρος επικίνδυνο, γιατί προτρέπει τον ασθενή να προβεί σε μια σειρά ενεργειών με αποτέλεσμα να χάνει πολύτιμο χρόνο για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
Να σημειώσουμε ότι ο ασθενής δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να κάνει σωστή διάγνωση και στην περίπτωση εσφαλμένης διάγνωσης, είναι πολύ πιθανό να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να αναπαράγουμε τέτοια μηνύματα χωρίς να ελέγχουμε την εγκυρότητα τους.

Διαβάστε περισσότερα:
http://taxalia.blogspot.com/2011/02/blog-post_7155.html
http://www.hoax-slayer.com/survive-heart-attack.html
http://www.snopes.com/medical/homecure/coughcpr.asp

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε