Ινδός, 179 ετών και κάτι ψιλά.

3
Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι βρέθηκε ένας Ινδός που μπορεί να αποδείξει με κρατικά έγγραφα, (πιστοποιητικό γεννήσεως) ότι είναι 179 ετών.

Το δημοσίευμα με τον Ινδό Μαθουσάλα διαβάζουμε:
Ενας Ινδός, ο Μαχάστα Μουράσι όχι μόνον υποστηρίζει αλλά και έχει επίσημα χαρτιά που αναγράφουν ως ημερομηνία γέννησής του την 6η Ιανουαρίου του 1835. Αυτό εφόσον είναι αληθές δεν τον καθιστά μόνον το γηραιότερο άνθρωπο στη Γη αλλά και αυτό που έζησε περισσότερα χρόνια, μετά τον Μαθουσάλα που έφτασε σύμφωνα με τον θρύλο τα 969 χρόνια και τον Νώε στα 950.

Ζει στην πόλη Βαρανάσι, καταγεγραμμένα από το 1903, ηταν τσαγκάρης στο επάγγελμα, και έχει βγει στη σύνταξη από 1957, σε ηλικία 122 ετών.

Ο ίδιος, φέρεται να αναφέρει στον ιστότοπο worldnewsdailyreport.com: «Έχω περάσει τόσο καιρό ζωντανός, τα εγγόνια μου έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια. Κάπως ο θάνατος με ξέχασε… και τώρα είναι σαν να μην υπάρχει σχεδόν καμιά ελπίδα. Κοιτάξτε τα στατιστικά στοιχεία. Σχεδόν κανείς δεν πεθαίνει στα 150 πόσο μάλλον στα 170! Σ’ αυτό το σημείο υποθέτω είμαι αθάνατος ή κάτι τέτοιο.»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πιστοποιητικό γέννησης του Μουράσι επιβεβαιώνει την εκδοχή του, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ιατρική εξέταση η οποία να μπορεί να την επαληθεύσει. Παράλληλα σημειώνεται ότι ο τελευταίος γιατρός που επισκέφτηκε ο Μουράσι πέθανε το 1971, οπότε υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες ιατρικές εξετάσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ίσως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με την υιοθέτηση μιας τέτοιας πληροφορίας, γιατί το συγκεκριμένο σάιτ μεταξύ άλλων παίζει πολλές φορές με τα… αντανακλαστικά των αναγνωστών του…

———————————————–

Όπως θα διαβάσατε παραπάνω η ιστορία αυτή δημοσιεύτηκε στο worldnewsdailyreport.com που δημοσιεύει τραβηγμένες, φανταστικές ιστορίες σαν τις παρακάτω.
Αυγό δεινοσαύρου, 200 εκατομμυρίων ετών, εκκολάφτηκε στο μουσείο του Βερολίνου επειδή χάλασε ο κλιματισμός.
Πεθαμένη αγελάδα για τρεις μέρες, αναστήθηκε από χτύπημα κεραυνού.

Όμως λίγοι αναγνώστες της φανταστικής ιστορίας θα γνωρίζουν ότι το  worldnewsdailyreport.com δημοσιεύει φανταστικές ιστορίες και φυσικά στο δημοσίευμα του Ινδού Μαθουσάλα δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που που να αποδεικνύει την ηλικία και τους ισχυρισμούς του άρθρου.

Αρκετές σελίδες όμως που αναπαρήγαγαν το φανταστικό δημοσίευμα δεν κάνουν καμιά αναφορά για την πηγή της είδησης και την αξιοπιστία της και την πλασάρουν σαν πραγματική είδηση, όπως θα δείτε στα παρακάτω δείγματα.

Ιστορίες για αρκούδες και πράσινα πόνυ, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, είναι απλά ιστορίες και δεν θα πρέπει να τς πιστεύετε.

Για την ιστορία ο μεγαλύτερος, αποδεδειγμένα, σε ηλικία άνθρωπος είναι η Jeanne Calment από τη Γαλλία, που πέθανε στις 4 Αυγ 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών
http://en.wikipedia.org/wiki/Oldest_people

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε