Καταρρίπτεται – «Ψάρι με πόδια» τρομάξει ανθρώπους στο Κολοράντο!

3

Είμαι σίγουρος πως από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσει κανείς είναι το φοβερό συντακτικό του «ψάρι με πόδια τρομάξει ανθρώπους» και προς υπεράσπισή μου ο τίτλος είναι copy paste από το συνωμοσιολογικό μπλογκ απ’όπου πήρα αυτή τη φρέσκια είδηση. Προφανώς δεν θα τους κάνω τη χάρη να το διορθώσω κιόλας, καθώς οι ίδιοι πάνω στη βιασύνη τους να διαδώσουν καινούριες μπαρούφες, απλά πήραν έτοιμο το αποτέλεσμα από το google translate και το πόσταραν. Για να δούμε λοιπόν την παρακάτω είδηση.axolotl hoax


 

psari-me-podia-tromazei-anthrwpous-sto-kolorado

 

Στην όχθη μιας λίμνης στην αμερικανική πολιτεία του Κολοράντο βρέθηκε νεκρό ενα ανατριχιαστικό πλάσματα που μοιάζει με ψάρι με πόδια. Οι χρήστες του Διαδικτύου ξύνουν τα κεφάλια τους για το τι μπορεί να είναι αυτό πλάσμα.

Ορισμένοι πιστεύουν οτι η φωτογραφία δείχνει να ειναι μια σπάνια περίπτωση μετάλλαξης.

psari-me-podia

 

Η φωτογραφία το παράξενο πλάσμα που μοιάζει τόσο με ψάρι αλλα και με σαύρα

Ανέβηκε σε ένα από τα online φόρουμ απο έναν Αμερικάνο με το όνομα Μπόμπι Κεντ. Ζήτησε από τα μέλη του δημοφιλούς φόρουμ να του εξηγήσουν τι ειναι αυτό το ζώο!.

Κάποιοι αστειεύτηκαν ότι ήταν μια σαφή απόδειξη της εξέλιξης, επειδή «όλη η ζωή ήρθε από τη θάλασσα στη γη.» Άλλοι έχουν γράψει ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα μετάλλαξης και προφανώς ειναι απο μολυσμένη λίμνη, στις ακτές του οποίου ανακαλύφθηκε «τέρας» έχει πολύ ρύπανση.

Ένας σχολιαστής έγραψε ότι η φωτογραφία ειναι απο ένα- αμφιβίο ψάρι, γνωστό ως Μεξικάνικο ψάρι με πόδια. Αυτά τα ζώα μοιάζουν ψάρια με πόδια. Βρίσκονται στο Μεξικό, αλλά συχνά κάποιοι τα αγοράζουν ως εξωτικά κατοικίδια ζώα.

το είδαμε εδώ κι εδώ


Ο συντάκτης στο συγκεκριμένο κείμενο καταφέρνει και αυτοκαταρρίπτεται. Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό, αλλά το κατάφερε. Βέβαια προφανώς έδωσε έμφαση στα «εξωπραγματικά» στοιχεία που συνόδευαν τη δήθεν είδηση όπως και στα πιο «περίεργα» και ελκυστικά ονόματα που έχουν αποδοθεί στο συγκεκριμένο πλάσμα. Δεν είναι ψάρι και δεν προέρχεται από κάποια μολυσμένη λίμνη. Το συγκεκριμένο ζωάκι ονομάζεται Αξολότλ ή Αξόλοτλ (ή Ασόλοτλ) με επίσημη ονομασία Μεξικάνικη σαλαμάνδρα (Ambystoma Mexicanum). Η πιο λαϊκή του ονομασία είναι το «Μεξικάνικο ψάρι που περπατά» και προφανώς αυτή επέλεξε ο συντάκτης του κειμένου προκειμένου να δώσει συνωμοσιολογικό κύρος στο άρθρο του. Το συγκεκριμένο ζωάκι είναι ένα αμφίβιο το οποίο κινδυνεύει άμεσα από εξαφανισμό και παράλληλα όχι απλά δεν είναι «μεταλλαγμένο» είδος λόγω της ρύπανσης αλλά η ζωή του απειλείται άμεσα λόγω της μόλυνσης των υδάτων καθώς οι πληθυσμοί του είδους έχουν εξαφανιστεί στις λίμνες γύρω από την πόλη του Μεξικού και στη μόνη λίμνη (λίμνη Σοτσιμίλκο) που παρατηρούταν τα τελευταία χρόνια με έρευνα του 2013 δεν βρέθηκαν ελεύθεροι άγριοι πληθυσμοί.

Τα αξολότλ βρίσκονται σε περιορισμένο αριθμό, μέσα σε ενυδρεία και επιστημονικά κέντρα έρευνας, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι ιδανικές ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση του είδους. Τα αξολότλ  μπορεί να έχουν διαφόρους χρωματισμούς όπως λευκό, μαύρο ή και σκούρο καφέ. Επίσης το συγκεκριμένο ζωάκι είναι άμεσα συνδεδεμένο με την μυθολογία των Αζτέκων δείχνοντας έτσι τη μακροχρόνια παρουσία του στην περιοχή του Μεξικού.

Μερικές φωτογραφίες του Αξολότλ

AxolotlBE

800px-Axolotl_Uni_Konstanz

800px-Ambystoma_mexicanum_at_Vancouver_Aquarium

Επομένως για άλλη μια φορά αντί να μας συνιστούν την προσοχή και την διαφύλαξη όλων αυτών των σπάνιων και φοβερών ζώων, τείνουν να μας προκαλούν τον φόβο και την ανασφάλεια. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, δεν έχει σημασία εάν κάποιο ζώο δεν ανήκει στην πανίδα του τόπου, αλλά σεβόμενος οποιοδήποτε έμβιο ον κι οπουδήποτε στον κόσμο, σέβεσαι και τον ίδιο σου τον εαυτό.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BE%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%BB

http://animals.nationalgeographic.com/animals/amphibians/axolotl/

Σπύρος Α. – Ethereal Society