Καταρρίπτεται – Η Πάφος επέστρεψε στη Λίρα. Σοκ στην Λευκωσία!

1

Εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι συναλλαγές στην Πάφο γίνονται με Κυπριακές λίρες. Σας θυμίζει κάτι;

 


Η Πάφος επέστρεψε στη Λίρα. Σοκ στην Λευκωσία!

Η Πάφος επέστρεψε στη Λίρα. Σοκ στην Λευκωσία!
“ΤΡΙΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΟΥ ΔΙΝΩ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΡΕΣΤΑ ΣΕ ΛΙΡΕΣ…

28601

Η Πάφος είναι μια όμορφη μικρή πόλη, των 25.000 κατοίκων, στα Νότια παράλια της Νήσου Κύπρου. Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα έκανε τη δική της
«επανάσταση». Μετά από λαϊκή συνέλευση, οι κάτοικοι -κυρίως ηλικιωμένοι- αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους και τη… λίρα!

Είναι η πρώτη κυπριακή πόλη η οποία υιοθετεί αυτή την πρακτική, η οποία εφαρμόζεται σε χωριά της Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

28602

«Η ιδέα ανήκε σε έναν Κυπραίο της Κούβας, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Renningen της Στουτγάρδης. Ήρθε στους γονείς του τα Χριστούγεννα και μας είπε ότι στο μικρό γερμανικό χωριό, οι κάτοικοί του έχουν ξεθάψει τα μάρκα και κάνουν συναλλαγές με το παλιό νόμισμα της Γερμανίας. Ψάξαμε στο Διαδίκτυο και βρήκαμε ότι αυτό γίνεται και αλλού. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και βάλαμε πάλι στη ζωή μας τη λίρα…», είπε στα «Ξεροτήανα Πάφου» ο Δήμαρχος του Τοπικού Συμβουλίου κος. Φαίδωνας Φαίδωνος.

28603

Η πανέμορφη Πάφος αποφάσισε να γυρίσει νομισματική σελίδα την προηγούμενη Κυριακή. «Με αυτόν τον τρόπο κάναμε τη δική μας επανάσταση κατά του… ευρώ. Καλό και “χρυσό” το ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά μας έχει δώσει πολλές στεναχώριες. Τουλάχιστον με τη λιρούα ήσουν πιο ήσυχος…», είπε ο Δήμαρχος.
Το πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι εμπνευστές ήταν το πού θα βρεθούν τόσα πολλά κέρματα και χαρτονομίσματα της Λίρας. Οι κάτοικοι έψαξαν τα σεντούκια τους, ενώ ιδιαίτερη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση τους έδωσε η Ένωση Συλλεκτών Χαρτονομισμάτων Κύπρου, τα μέλη της οποίας χάρισαν ένα σημαντικό αριθμό χαρτονομισμάτων σε λίρες προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Το επόμενο εμπόδιο ήταν με ποια ισοτιμία θα επιστρέψει το πρώην εθνικό μας νόμισμα στα πορτοφόλια των κατοίκων της Πάφου. «Μετά από ώριμη σκέψη καταλήξαμε στην αναλογία 1 ευρώ = μισή λίρα.
Φυσικά, δεν μπορούσε να υιοθετηθεί η ισοτιμία 1 ευρώ = 0.5853 καθώς έχει περάσει πολύς χρόνος από την έλευση του ευρώ και η αναλογία αυτή είχε πρακτικά καταργηθεί. Θέλαμε μία εύκολη αναλογία…», τόνισε ο κος. Φαίδωνας. Να σημειωθεί ότι νομικοί διαβεβαίωσαν τους κατοίκους πως η κυκλοφορία της λίρας δεν είναι παράνομη, εφόσον γίνεται ταυτόχρονα με το ευρώ.

28604

Οι συναλλαγές σε λίρες γίνονται μόνο στην περιορισμένη αγορά της Πάφου και στην ουσία το χρήμα βρίσκεται σε διαρκή «κίνηση». Ο συνταξιούχος πληρώνει τον καφέ του στο καφενείο, ο καφετζής αγοράζει ψωμί από το φούρνο, ο φούρναρης βάζει βενζίνη στο πρατήριο, ο βενζίνας αγοράζει τσιγάρα, ο περιπτεράς ψωνίζει από το σαντουιτσάδικο της περιοχής κ.λπ.
Οι λιγοστοί ηλικιωμένοι που απολάμβαναν τον καφέ τους στο καφενείο της πλατείας ήταν ενθουσιασμένοι με την επιστροφή της λίρας. «Παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Αμέσως τα μετατρέπω σε 200 λίρες. Έτσι, αισθάνομαι ότι κάτι έχω μέσα στην τσέπη μου. Ένας καφές κάνει 0.50σεντ της λίρας. Η αίσθηση είναι διαφορετική και νομίζω ότι η επιστροφή της λίρας έβαλε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις που είχαμε στα προϊόντα κατά τη δεκαετία του ευρώ…η Λίρα εν όπως το κουττούτζιν», δήλωσε στα «Ξεροτηανα Πάφου» ο 70χρονος Δημήτρης Βέρκας.
Σε λίρες τρία στα τέσσερα πακέτα τσιγάρα

«Τρία στα τέσσερα πακέτα τσιγάρα που δίνω πληρώνομαι και δίνω ρέστα σε λίρες. Οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις λίρες και τώρα που συναλλάσσονται και πάλι με αυτό το νόμισμα, αντιλαμβάνονται πόσο πολύ ακρίβεια έφερε το ευρώ…», δηλώνει ο Μίμης Στόκκος, ιδιοκτήτης περιπτέρου
Όλα έχουν γίνει πιο εύκολα
«Όλα έχουν γίνει πιο εύκολα με τη χρήση της λίρας. Μόνο οι επισκέπτες μου δίνουν ευρώ. Προσωπικά, προτιμώ τις λίρες, καθώς κι εγώ με αυτές συναλλάσσομαι. Η ισοτιμία με το ευρώ είναι εύκολη και νομίζω αρκετά λογική. Έτσι, ένας γύρος κοστίζει 3 ευρώ ή ενάμιση λίρα», προσθέτει ο Γιώργος Ζεμπύλας, ιδιοκτήτης γυράδικου
Ευτυχισμένοι και οι νέοι με το νέο νόμισμα

«Πάεις κάτω με το δεκάλιρο τζιαι νοιώθεις ασφαλής ενώ με το πενηντάευρω αγχώνεσαι αν θα φκάλεις την νύχτα» δήλωσε ο Χάρης Σωκράτους

28605

Το είδαμε στον Παρλαπίπαsecretrealtruth, volcanotimestriklopodia.


 

Δεν σας θυμίζει κάτι; Για διαβάστε το παρακάτω και βρείτε τις ομοιότητες. 

Η Πηγή Σερρών είναι ένα όμορφο μικρό χωριό, των 2.000 κατοίκων, «σκαρφαλωμένο» στην καταπράσινη πλαγιά του Λαϊλιά. Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα έκανε τη δική του «επανάσταση». Μετά από λαϊκή συνέλευση, οι κάτοικοι -κυρίως ηλικιωμένοι- αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους και τη… δραχμή! Είναι το πρώτο ελληνικό χωριό το οποίο υιοθετεί αυτή την πρακτική, η οποία εφαρμόζεται σε χωριά της Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
«Η ιδέα ανήκε σε έναν Ελληνογερμανό, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Renningen της Στουτγάρδης. Ήρθε στους γονείς του τα Χριστούγεννα και μας είπε ότι στο μικρό γερμανικό χωριό, οι κάτοικοί του έχουν ξεθάψει τα μάρκα και κάνουν συναλλαγές με το παλιό νόμισμα της Γερμανίας. Ψάξαμε στο Διαδίκτυο και βρήκαμε ότι αυτό γίνεται και αλλού. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και βάλαμε πάλι στη ζωή μας τη δραχμή…», είπε στον «ΤτΚ» η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Όλγα Κεχαγιά.
Η πανέμορφη Πηγή Σερρών αποφάσισε να γυρίσει νομισματική σελίδα την προηγούμενη Κυριακή, ανήμερα της Εθνικής Επετείου. «Με αυτόν τον τρόπο κάναμε τη δική μας επανάσταση κατά του… ευρώ. Καλό και “χρυσό” το ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά μας έχει δώσει πολλές στεναχώριες. Τουλάχιστον με τη δραχμούλα ήσουν πιο ήσυχος…», είπε η πρόεδρος.
Το πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι εμπνευστές ήταν το πού θα βρεθούν τόσα πολλά κέρματα και χαρτονομίσματα δραχμών. Οι κάτοικοι έψαξαν τα σεντούκια τους, ενώ ιδιαίτερη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση τους έδωσε η Ένωση Συλλεκτών Χαρτονομισμάτων Βορείου Ελλάδος, τα μέλη της οποίας χάρισαν ένα σημαντικό αριθμό χαρτονομισμάτων σε δραχμές προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Το επόμενο εμπόδιο ήταν με ποια ισοτιμία θα επιστρέψει το πρώην εθνικό μας νόμισμα στα πορτοφόλια των κατοίκων της Πηγής Σερρών. «Μετά από ώριμη σκέψη καταλήξαμε στην αναλογία 1 ευρώ = 500 δραχμές.
Φυσικά, δεν μπορούσε να υιοθετηθεί η ισοτιμία 1 ευρώ = 340,75 δραχμές καθώς έχει περάσει μία δεκαετία από την έλευση του ευρώ και η αναλογία αυτή είχε πρακτικά καταργηθεί. Θέλαμε μία εύκολη αναλογία…», τόνισε η κ. Κεχαγιά. Να σημειωθεί ότι νομικοί διαβεβαίωσαν τους κατοίκους πως η κυκλοφορία της δραχμής δεν είναι παράνομη, εφόσον γίνεται ταυτόχρονα με το ευρώ.
Οι συναλλαγές σε δραχμές γίνονται μόνο στην περιορισμένη αγορά της Πηγής και στην ουσία το χρήμα βρίσκεται σε διαρκή «κίνηση». Ο συνταξιούχος πληρώνει τον καφέ του στο καφενείο, ο καφετζής αγοράζει ψωμί από το φούρνο, ο φούρναρης βάζει βενζίνη στο πρατήριο, ο βενζινάς αγοράζει τσιγάρα, ο περιπτεράς ψωνίζει από το σαντουιτσάδικο της περιοχής κ.λπ.
Οι λιγοστοί ηλικιωμένοι που απολάμβαναν τον καφέ τους στο καφενείο της πλατείας ήταν ενθουσιασμένοι με την επιστροφή της δραχμής. «Παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Αμέσως τα μετατρέπω σε 200.000 δραχμές. Ετσι, αισθάνομαι ότι κάτι έχω μέσα στην τσέπη μου. Ενας καφές κάνει 500 δραχμές. Η αίσθηση είναι διαφορετική και νομίζω ότι η επιστροφή της δραχμής έβαλε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις που είχαμε στα προϊόντα κατά τη δεκαετία του ευρώ…», δήλωσε στον «ΤτΚ» ο 70χρονος Αναστάσης Κεφαλάς.

Σε δραχμές τρία στα τέσσερα πακέτα τσιγάρα
«Τρία στα τέσσερα πακέτα τσιγάρα που δίνω πληρώνομαι και δίνω ρέστα σε δραχμές. Οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις δραχμές και τώρα που συναλλάσσονται και πάλι με αυτό το νόμισμα, αντιλαμβάνονται πόσο πολύ ακρίβεια έφερε το ευρώ…», δηλώνει ο Μίμης Σαββαϊδης, ιδιοκτήτης περιπτέρου

Όλα έχουν γίνει πιο εύκολα

«Όλα έχουν γίνει πιο εύκολα με τη χρήση της δραχμής. Μόνο οι επισκέπτες μου δίνουν ευρώ. Προσωπικά, προτιμώ τις δραχμές, καθώς κι εγώ με αυτές συναλλάσσομαι. Η ισοτιμία με το ευρώ είναι εύκολη και νομίζω αρκετά λογική. Ετσι, ένας γύρος κοστίζει 2,70 ευρώ ή 1.600 δραχμές», προσθέτει ο Βαλεντίνος Μουρούζης, ιδιοκτήτης ταχυφαγείου

https://www.ellinikahoaxes.gr/2013/12/04/


Η «είδηση» με την Πάφο και τις Κυπριακές λίρες ξεκίνησε από τη σελίδα xeroteana.com και είναι αντιγραφή του άρθρου που αναφέρει πως το χωριό Πηγή των Σερρών επέστρεψε στην Δραχμή, που ήταν μια πρωταπριλιάτικη φάρσα της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής το 2012.

Η σελίδα xeroteana.com, είναι σατυρική σελίδα. Στο About us το γράφουν καθαρά.

Ποιος είναι ο στόχος του xeroteana.com;

Ας είμαστε ειλικρινείς: Σήμερα, μια μέση ιστοσελίδα είναι γεμάτη με απρόσεκτα και πρόχειρα άρθρα, με παραπλανητικό περιεχόμενο, τα περισσότερα εκ των οποίων σπάνια γίνονται viral.

Στο xeroteana.com, αρνούμαστε να πάρουμε μερίδιο από αυτό. Προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι ολόκληρο το περιεχόμενό μας, υποθάλπει και να παραπλανεί τους αναγνώστες μας απλά για να γίνει viral. Πιστεύουμε ότι κάθε άρθρο, είτε για την ποπ κουλτούρα, την πολιτική, τις τάσεις στο διαδίκτυο, ή την κοινωνική δυκτίωση θα πρέπει να να μοιράζεται με τα εκατοντάδες εκατομμύρια των χρηστών του Διαδικτύου προτού μπορέσουν καν να κατανοήσουν αυτό που μόλις διάβασαν.

Το xeroteana.com έχει μία και μόνο μία βασική πεποίθηση: Όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αξίζει να γίνει viral.

Όπως θα καταλάβατε η είδηση πως η Πάφος επέστρεψε στην Κυπριακή λίρα, καταρρίπτεται.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε