H επιτομή της ανακρίβειας. Το άρθρο για τον θανατηφόρο ιό που σκορπά το ISIS.

1

Το άρθρο αυτό έπαιξε σε πολλά μπλογκς αλλά έκανε την εμφάνιση του και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ας το δούμε.

Χωρίς τίτλο

 

Η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι το ISIS είναι υπεύθυνο για τη διάδοση στη Συρία ενός ιού που καταστρέφει την ανθρώπινη σάρκα.

Στελέχη της οργάνωση ανέφεραν ότι έχουν υπόψη τους πάνω από 500 κρούσματα λεϊσμανίασης (του ιού αυτού) στη Συρία τους τελευταίους 12 μήνες. Το πρώτο κρούσμα της νόσου που προκαλείται από παράσιτα πρωτόζωα και τα οποία μεταφέρονται με μύγες, αναφέρθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 .

Στέλεχος της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε: «Ο κύριος παράγοντας της ταχείας εξάπλωσης του ιού είναι ότι στο πλαίσιο των αποτρόπαιων πράξεών του το ΙSIS σκοτώνει αθώους ανθρώπους και περιφέρει ή και αφήνει για μέρες τις σορούς τους σε δρόμους και πλατείες».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε επίσης ότι οι υπηρεσίες υγείας της Συρίας έχουν καταρρεύσει τελείως ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου. Κούρδος από τη Συρία μαχητής υποστήριξε: «Εμείς δεν ξέραμε τίποτα για αυτή τη θανάσιμη ασθένεια νωρίτερα. Βρισκόμαστε στο πεδίο της μάχης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτή η νόσος ουσιαστικά αναπτύχθηκε στις εμπόλεμες περιοχές, το Ταλ Χαμίς, τη Χον, το Κόσα».

Το είδαμε στο iefimerida


 

Χωρίς τίτλο

 

Ξεκίνησα από περιέργεια να δω από που προέρχονται οι φωτογραφίες του άρθρου, στη πρώτη φωτογραφία που έλεγξα είδα ότι τη συναντάμε και το 2010 σε άρθρο που μιλάει για κρούσματα λεϊσμανίασης στο Αφγανιστάν, δείτε τη στο παρακάτω σύνδεσμο.

http://www.pluska.sk/zahranicie/afganistan-kvari-nechutna-kozna-choroba.html

Χωρίς τίτλο

Έτσι είπα να μην συνεχίσω να ασχολούμαι με τις φωτογραφίες και σταμάτησα την αναζήτηση, άλλωστε στο άρθρο υπάρχει μια τρομακτική ανακρίβεια, κάτι που δεν θα περίμενα να δω σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αλλά δεν εκπλήσσομαι καθόλου, αφορά τον ισχυρισμό πως η λεϊσμανίαση είναι ιός.

Ο πόλεμος από την αρχή του εμφύλιου μέχρι τώρα σίγουρα θα έχει κάνει το σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αν δεν έχει καταρρεύσει τελείως αλλά η λεϊσμανίαση σε καμία περίπτωση δεν είναι ιός όπως το άρθρο λέει, αν κάποιος μείνει στο τίτλο, που είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία αυτό έκανε, θα νομίζει ότι το ISIS εξαπέλυσε κανένα όπλο βιολογικού πολέμου.

Η λεϊσμανίαση είναι μια  παρασιτική νόσος, η μετάδοση της λεϊσμανίασης γίνεται συνήθως με το νύγμα (τσίμπημα) μολυσμένων θηλυκών φλεβοτόμων (σκνιπών),η Σπλαχνική Λεϊσμανίαση αποτελεί και στη χώρα μας πρόβλημα δημόσιας υγείας αν δεν δοθεί θεραπεία.

Η Δερματική Λεϊσμανίαση είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου. Ο εκτιμώμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων ΔΛ ανέρχεται σε 0,7-1,2 εκατ κρούσματα παγκοσμίως κάθε έτος. Περίπου 95% των κρουσμάτων συμβαίνουν σε τρεις περιοχές: Λατινική Αμερική, Μεσόγειο και δυτική Ασία, από Μέση Ανατολή έως κεντρική Ασία. Οι δέκα χώρες με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων είναι: Αφγανιστάν, Αλγερία, Κολομβία, Βραζιλία, Ιράν, Συρία, Αιθιοπία, βόρειο Σουδάν, Κόστα Ρίκα και Περού, στις οποίες συνολικά καταγράφεται το 70-75% της παγκόσμιας επίπτωσης της νόσου

Τα κρούσματα λεϊσμανίασης στη Συρία δεν αποτελούν είδηση  καθώς η Συρία εμφανίζει υψηλό αριθμό κρουσμάτων Δερματικής Λεϊσμανίασης όπως θα δείτε και στο χάρτη του 2012 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που φιλοξενείται στη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

http://www2.keelpno.gr/blog/?p=6127

kirios_thema_3_ms-1024x707

Περισσότερα για τη λεϊσμανίαση αλλά και μύθους και αλήθειες που τη περιβάλλουν καθώς και για τη λεϊσμανίαση στους σκύλους δείτε στο ΚΕΕΛΠΝΟ στους παρακάτω συνδέσμους.

http://www2.keelpno.gr/blog/?p=6127

http://www2.keelpno.gr/blog/?p=6134

http://www2.keelpno.gr/blog/?p=6148

http://www2.keelpno.gr/blog/?p=6108

Σε καμία περίπτωση δεν παίρνω το μέρος του ISIS και το λέω για να προλάβω τους καλοπροαίρετους που θα βρεθούν να σχολιάσουν, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η ευκολία που αυτή η είδηση έπαιξε και σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες παίζοντας με τη νοημοσύνη του υγιούς αναγνώστη, βέβαια δεν είναι το πρώτο άρθρο ούτε το τελευταίο, για τα μπλογκς που επίσης διέδωσαν το άρθρο αυτό δεν περιμέναμε κάτι άλλο, όσο για τους χρήστες του διαδικτύου (μεταξύ αυτών και αρκετοί φίλοι μου) που κοινοποιούν άρθρα με τέτοιες ανακρίβειες η επιστήμη έχει σηκώσει προ πολλού τα χέρια ψηλά.

Γιώργος Ζ.