Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Αν δεις κέρμα στο χερούλι του αυτοκινήτου σου, ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία! (video)HOAXES

Καταρρίπτεται – Αν δεις κέρμα στο χερούλι του αυτοκινήτου σου, ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία! (video)

8 Ιαν
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Αναπαράγεται μια ανάρτηση που μας προειδοποιεί για μια μέθοδο κλοπής αυτοκινήτων και ισχυρίζεται πως οι κλέφτες αυτοκινήτων χρησιμοποιούν ένα κέρμα για να καταφέρουν να κλέψουν τα αυτοκίνητα. Είναι αλήθεια; Πρώτα ας διαβάσουμε το άρθρο…


Αν δεις κέρμα στο χερούλι του αυτοκινήτου σου, ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία! (video)

32601

Οι κλέφτες αυτοκινήτων πάντα προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους για να κλέψουν το αυτοκίνητο σας.
Μπορεί να έχετε ακούσει για νέες συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται για να κλέψουν αυτοκίνητα. Αλλά μερικοί κλέφτες χρησιμοποιούν μια λιγότερο περίπλοκη μέθοδο.
Υπήρξαν περιπτώσεις ληστών που χρησιμοποιούσαν μια δεκάρα για να κλέψουν αυτοκίνητα. Θα σας ακολουθούν μέχρι να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας. Στην συνέχεια θα τοποθετήσουν το νόμισμα στο χερούλι που τοποθετούμε το κλειδί με σκοπό την ώρα που θα πάμε να κλειδώσουμε το αμάξι να μην κλειδώσει πραγματικά γιατί θα έχει μπλοκαριστεί. Έτσι μπορούν πολύ εύκολα να πάρουν το αυτοκίνητο σας.
Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=sjkghjJ55BU

Το είδαμε ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ ΕΔΩ και ΕΔΩ


Το παραπάνω άρθρο αν και με μια πρώτη ματιά προσπαθεί να μας προειδοποιήσει, στην πραγματικότητα είναι ένα hoax του εξωτερικού και οι ισχυρισμοί του δεν είναι αληθείς. Μάλιστα είναι και κακομεταφρασμένο, γιατί το αρχικό κείμενο αναφέρει πως τοποθετούν κέρμα στο χερούλι του συνοδηγού, για να μπλοκάρει ο μηχανισμός και να μείνει η πόρτα ανοιχτή, όταν θα κλειδωθεί το αυτοκίνητο. 32603

32604

https://archive.is/6nqJC

Το βίντεο του abc news που προστέθηκε στην ελληνική έκδοση του hoax, δεν αναφέρει τίποτα για κέρμα στο χερούλι του αυτοκινήτου. Το βίντεο μας δείχνει πως κλέβουν από αυτοκίνητα, πορτοφόλια και τσάντες γυναικών, όταν οι ιδιοκτήτες τους είναι απασχολημένοι με την αντλία, σε πρατήρια καυσίμων self-service στην Αμερική, από την ξεκλείδωτη πόρτα του συνοδηγού. Σταματάνε δίπλα από το αυτοκίνητο του θύματος και σκυφτοί για να μην φαίνονται, ανοίγουν την πόρτα του συνοδηγού και κλέβουν την τσάντα που συνήθως οι γυναίκες οδηγοί έχουν αφήσει στο κάθισμα του συνοδηγού. Καμιά σχέση με μπλοκάρισμα της πόρτας του συνοδηγού, με ένα κέρμα, για να μείνει ξεκλείδωτη.

Από το αρχικό ξενόγλωσσο μήνυμα αντιλαμβανόμαστε πως μιλάει για τα σχετικά καινούργια αυτοκίνητα που έχουν μηχανισμό κεντρικού κλειδώματος, και όχι για τα παλαιά αυτοκίνητα που ξεκλειδώνουν μόνο με κλειδί, γιατί σε αυτή την περίπτωση ξεκλειδώνει – κλειδώνει μόνο η πόρτα του οδηγού και δεν υπάρχει κεντρικός μηχανισμός για να μπλοκάρει. Ακόμη αντιλαμβανόμαστε πως μιλάει για όλα τα οχήματα που έχουν κεντρικό κλείδωμα και όχι για ένα συγκεκριμένο μοντέλο.

Δοκιμάσαμε σε τέσσερα διαφορετικά αυτοκίνητα (BMW, Ford, Toyota και Kia.) το υποτιθέμενο κόλπο με το κέρμα και σε κανένα η πόρτα του συνοδηγού δεν έμεινε ξεκλείδωτη.

Στο εξωτερικό οι αστυνομικές υπηρεσίες προειδοποιούν τακτικά για τις μεθόδους των απατεώνων και κλεφτών, αλλά στην έρευνά μας δεν βρήκαμε πουθενά κάποια προειδοποίηση από αστυνομική υπηρεσία, που να αναφέρει τον συγκεκριμένο τρόπο κλοπής ή κάποια καταγεγραμμένη περίπτωση κλοπής με αυτόν τον τρόπο.

Δεν πιστεύουμε πως οι κλέφτες θα έμπαιναν σε μια τέτοια διαδικασία παρακολούθησης του θύματος, για τον απλό λόγο, πως το θύμα σε περίπτωση που αντιληφθεί πως το παρακολουθούν θα καλούσε την αστυνομία από το κινητό του τηλέφωνο και η σύλληψή τους επ’ αυτοφώρω, είναι αρκετά πιθανή. Υπάρχουν πολλοί και πιο “ακίνδυνοι” για τους κλέφτες, τρόποι κλοπής αυτοκινήτων.

Με το συγκεκριμένο hoax, του μπλοκαρίσματος της πόρτας του συνοδηγού με κέρμα, έχουν ασχοληθεί και οι παρακάτω ιστοσελίδες απομυθοποίησης . Το συμπέρασμα που έχουν βγάλει είναι πως το μήνυμα που προσπαθεί να μας προειδοποιησει είναι μια φάρσα και δεν γίνεται να μπλοκάρουν το μηχανισμό κλειδώματος με ένα κέρμα σφηνωμένο στο χερούλι της πόρτας του συνοδηγού.

http://www.snopes.com/coin-car-handle-warning/

http://www.wtoc.com/story/30906574/have-you-heard-coin-in-car-door-theft-hoax-delivery-notice-scam

http://www.thatsnonsense.com/can-a-coin-jammed-into-car-handle-disable-central-locking/

http://wafflesatnoon.com/coin-door-handle-robbery/

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το παραπάνω μήνυμα είναι μια φάρσα που αναπαράγεται στο διαδίκτυο και δεν υπάρχει οτιδήποτε που να το επιβεβαιώνει. Αν θέλετε, δοκιμάστε στο αυτοκίνητό σας και γράψτε μας το αποτέλεσμα στα σχόλια.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.