Ποιοι είμαστε
Αρχική Μεταλλαγμένο γάλα κατσαρίδας για τα πεινασμένα πλήθη;HOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Μεταλλαγμένο γάλα κατσαρίδας για τα πεινασμένα πλήθη;

2 Αυγ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.
Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες πως το γάλα ενός είδους κατσαρίδας (Diploptera punctate) μπορεί σύντομα να αποτελέσει την υπερτροφή του μέλλοντος. Τι ισχύει πραγματικά;

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Το είδαμε στο liakonews.gr
Το άρθρο αναφερει:
Μεταλλαγμένο γάλα κατσαρίδας για τα πεινασμένα πλήθη

cockroach

Μας λένε ότι η τροφή τελειώνει γιατί είμαστε πολλοί πάνω στον πλανήτη και είτε πρέπει να μειωθεί ο αριθμός μας είτε πρέπει να τρώμε έντομα ή τα μεταλλαγμένα των πολυεθνικών, τα οποία μπορούν παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Εντόπισε, όπως ισχυρίζεται, μια ακολουθία κρυστάλλων πρωτεΐνης που αναπτύσσεται στο κέντρο της κοιλιάς των κατσαρίδων και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να είναι «το κλειδί όσον αφορά στη διατροφή του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού στον πλανήτη».

 

Παρότι, όπως αναφέρουν, οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν γάλα, το είδος Diploptera punctate είναι το μοναδικό που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια και διαπιστώθηκε ότι παράγει κάτι που μοιάζει με γάλα το οποίο όμως περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης και με αυτό ταΐζει τα μικρά της.

Αυτό που συνεπήρε δήθεν τους επιστήμονες είναι ότι ο «κάθε ένας κρύσταλλος πρωτεΐνης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές την ενέργεια που βρίσκει κανείς στην αντίστοιχη ποσότητα στο βουβαλίσιο γάλα» (το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα).

Και επειδή δεν γίνεται να υπάρξει μέθοδος αρμέγματος των κατσαρίδων, η διεθνής επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής (Stem Cell Biology and Regenerative Medicine) στην Ινδία αποφάσισε να βρει την αλληλουχία των γονιδίων εκείνων που ευθύνονται για την παραγωγή των κρυστάλλων πρωτεΐνης που εντοπίζονται στο «γάλα», προκειμένου να δουν εάν μπορούν να τις αναπαράγουν στο εργαστήριο.

Εν ολίγοις μεταλλαγμένο γάλα κατσαρίδας για τα πεινασμένα πλήθη!

Στην υγειά μας!

Τι ισχύει
Το είδος Diploptera punctate όντως γεννα ζωντανά κατσαριδακια (ζωοτοκία) και το θρέφει με ένα υγρό που εκρρίνει το οποίο κατόπιν μετατρέπεται σε ένα είδος κρυσταλλικής πρωτεϊνης, μέσα στο σώμα του μωρού.  Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί γάλα. Αυτοί οι κρύσταλοι είναι όντως πολύ πλούσιοι σε πρωτεϊνες και θρεπτικά συστατικά.
Οι ερευνητές του Stem Cell Biology and Regenerative Medicine (inStem) στην Ινδία, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τη δομή της πρωτεϊνης των κρυστάλλων. Δε θα προκειται για ”μεταλλαγμενο” ”γάλα κατσαρίδας. Οι επιστημονες διαθέτουν τη πλήρη γενετική ακολουθία του και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα είδος μαγιάς για να το συνθέσουν μαζικά. Δεν πήραν δηλαδη το ”γάλα” της κατσαρίδας, αλλά κατάφεραν να το αναπαράγουν εργαστηριακά. Προφανώς το ”άρμεγμα” της κατσαρίδας, δεν είναι ρεαλιστική επιλογή…
”Οι κρύσταλλοι είναι σαν πλήρης τροφή – έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά και σάκχαρα. Εάν κοιτάξετε τις αλληλουχίες πρωτεϊνών, έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα”, δήλωσε  στους Times of India ο Sanchari Banerjee, ένας από τους επικεφαλείς της έρευνας.
Θα πρέπει να θεωρείτε εξαιρετικά απίθανο να δούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ ”γάλα” κατσαρίδας για έναν απλό λόγο: Είναι εξαιρετικά παχυντικό, ενώ περί κόστους δε γίνεται λόγος, διότι πιθανότατα, σε πρώτη φάση θα είναι αρκετά ακριβό. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, θα το δούμε ως πρωτεϊνικό συμπλήρωμα που θα απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό. Σύμφωνα με το time.com, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει εάν το τελικό ”προϊόν” είναι τοξικό για τους ανθρώπους.
Ακόμη και αν φτάσει στους καταναλωτές, σε καμία περίπτωση δε θα προέρχεται από κατσαρίδες. Θα είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο στο εργαστήριο. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν πολύ δρομο ακόμη μέχρι να μπορέσουν να συνθέσουν τη ”μαγιά” που χρειάζεται για μαζική παραγωγή του προϊόντος και σε κανένα σημείο της έρευνάς τους δε δηλώνουν πως σχεδιάζουν να το κατασκευάσουν ως εναλλακτική πηγή τροφής, αλλά στη καλύτερη των περιπτώσεων, ως συμπλήρωμα διατροφής.
Η σχετική έρευνα δημοσιευτηκε στο journals.iucr.org/
Με βάση τα ανωτερω, το ”γάλα” της κατσαρίδας δεν υφίσταται και εάν ποτέ το δούμε να πωλείται (ως συμπλήρωμα), θα είναι έπειτα από πολλά χρόνια.

Fact-check for the sake of Democracy