Η FDA έδωσε το πράσινο φως για απελευθέρωση μεταλλαγμένων κουνουπιών στη Φλόριντα!

1

Πρόσφατα, διαβάσαμε άρθρο που ισχυρίζεται πως ο ιός Ζικα προήλθε από γενετικά τροποποιημένα κουνούπια, στα πλαίσια των προσπαθειών των σκοτεινών δυνάμεων που κυβερνούν τον πλανήτη, να μειώσουν τον ανθρώπινο πληθυσμό.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που είδαμε στο parlapipas.com.

 

ΨΕΥΔΕΣ

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Η FDA έδωσε το πράσινο φως για απελευθέρωση μεταλλαγμένων κουνουπιών στη Φλόριντα!

 

Κάποιοι το παρομοιάζουν με ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά…περισσότερο μοιάζει με εφιάλτη!

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων  των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για μια δοκιμή κατά την οποία θα απελευθερώσει γενετικά τροποποιημένα κουνούπια-δολοφόνους του ιού Ζίκα στα νησιά Keys της Φλώριδας.

Την Παρασκευή, ο FDA κυκλοφόρησε μια τελική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δοκιμής, βρίσκοντας ότι «δεν θα έχουνσημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Το έργο, με επικεφαλής την Oxitec, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που εστιάζει στον έλεγχο των εντόμων, απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση των χιλιάδων του γενετικά τροποποιημένων αρσενικών κουνουπιών Aedes aegypti. Τα εργαστηριακά έντομα εκτρέφονται έτσι ώστε την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να σκοτώσει ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού των κουνουπιών με το πέρασμα ενός γονιδίου μοιραίο για τα θηλυκά τα οποία δεν θα μπορούν να έχουν απογόνους. Με λίγα λόγια, θα τα καταστήσουν στείρα.

Η εταιρεία θα πρέπει να κερδίσει και την έγκριση της διοίκησης των Florida Keys, η οποία σχεδιάζει να ψηφίσει την πρόταση διεξάγοντας πρώτα μια έρευνα σχετικά με το τοπικό συναίσθημα των κατοίκων αυτό το φθινόπωρο.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει το έργο να έχει την πλειοψηφία της υποστήριξης, υπάρχουν ωστόσο πολλοί αρνητές, που καταλογίζονται με… παραπληροφόρηση! Κάποιοι φοβούνται τις επιπτώσεις στο περιβάλλον με την εισβολή των κουνουπιών Aedes aegypti, «άλλοι αντιρρησίες έχουν περισσότερη φαντασία, βασιζόμενοι σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το έργο», αναφέρει το Fusion.

Η Oxitec ισχυρίζεται ότι μελέτες στη Βραζιλία, ο Παναμάς και οι Νήσοι Κέιμαν έχουν μειώσει τους πληθυσμούς των κουνουπιών κατά 90%, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα επιτυχία «σε πρωτοφανές επίπεδο» του ανθρώπινου ελέγχου πάνω στη φύση.

Και οι… «θεωρίες» συνωμοσίας ή οι συνωμοσίες σε εφαρμογή

Ενόσω η Oxitec καυχιέται για τον έλεγχο της Φύσης και τα επιτεύγματα της, δουλεύοντας παράλληλα με τα λόμπι και την προπαγάνδα, μια άλλη εκδοχή του ξεσπάσματος του ιού Ζίκα έχει δει το φως της δημοσιότητας: Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια είναι αυτά που τον προκάλεσαν στη Βραζιλία!

 

Και η «θεωρία» δεν είναι διόλου αβάσιμη. Η Oxitec έστησε εκεί το εργαστήριο της, στη Βραζιλία, και αμόλησε τα ΓΤ κουνούπια της κάνοντας πειράματα. Μειώθηκε ο πληθυσμός των κανονικών κουνουπιών; Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά, αλλά αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι ΜΕΤΆ ξέσπασε ο Ζίκα!

Το αρσενικό μεταλλαγμένο κουνούπι ζευγαρώνοντας με το θηλυκό της μεταδίδει το γονίδιο της στειρότητας. Τι θα συμβεί όμως αν αυτό το κουνούπι τσιμπήσει μια έγκυο; Τι επιπτώσεις θα έχει στο έμβρυο; Είναι ο Ζίκα πραγματικός ιός ή γενετική ανωμαλία; Τα περί μετάδοσης με σάλιο και σεξουαλικά φυσικά είναι λόγια ανεπιβεβαίωτα.

Όπως αναφέρει και το theantimedia.org, θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι το ξέσπασμα έγινε ακριβώς σε εκείνη την περιοχή που διεξήχθη το “πρόγραμμα”της βρετανικής εταιρίας Oxitec η οποία μάλιστα έχει και την αναίδεια να θέλει να το επεκτείνει με δεύτερο εκτροφείο!

Το πιο πιθανό είναι, αν αρχίσει αυτό να γίνεται «μόδα», μετά από λίγο καιρό είναι να δούμε το ίδιο που έγινε με την Μονσάντο και τα ζιζανιοκτόνα της που θέριεψαν τα ζιζάνια του πλανήτη: Κουνούπια τέρατα ανθεκτικά στα πάντα και μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού. Στόχος επετεύχθη!

Στο μεταξύ κάποιοι θα έχουν γεμίσει τις τσέπες τους με χρήμα…

i-gata.gr

 

Τι ισχύει

Το δημοσίευμα μας λέει ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενέκρινε τη δοκιμαστική χρήση γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ), (αρσενικών) κουνουπιών (της εταιρίας Oxitec) στη περιοχή των των Florida Keys, με σκοπό τον έλεγχο των κουνουπιών που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό Ζικα. (Στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναφερθεί 15 κρούσματα). Η δοκιμή, εφόσον εγκριθεί, θα λάβει χώρα στο νησάκι Key Haven. Θα πρόκειται για γενετικά τροποποιημένα κουνούπια του είδους Aedes aegypti, κοινώς, κουνούπι-τίγρης. Τα συγκεκριμένα τροποποιημένα κουνούπια, έχουν την »ιδιότητα» να να παράγουν απογόνους που ποτέ δε θα προλάβουν να ωριμάσουν (Όχι στείρους όπως αναφέρει το άρθρο).. Κοινώς, θα πεθαίνουν πριν αναπαραχθούν και με αυτό το τρόπο, ελπίζεται να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών στο σύνολό του.

Η ακριβης ανακοίνωση της FDA, έχει ως ακολούθως:

»The FDA has completed the environmental review for a proposed field trial to determine whether the release of Oxitec Ltd.’s genetically engineered (GE) mosquitoes (OX513A) will suppress the local Aedes aegypti mosquito population in the release area at Key Haven, Florida. After considering thousands of public comments, the FDA has published a final environmental assessment (EA) and finding of no significant impact (FONSI) that agrees with the EA’s conclusion that the proposed field trial will not have significant impacts on the environment.

FDA’s finalization of the EA and FONSI does not mean that Oxitec’s GE mosquitos are approved for commercial use. Oxitec is responsible for ensuring all other local, state, and federal requirements are met before conducting the proposed field trial, and, together with its local partner, the Florida Keys Mosquito Control District, to determine whether and when to begin the proposed field trial in Key Haven, Florida».

Μετάφραση:

»Η FDA ολοκλήρωσε τη περιβαλλοντική μελέτη για να καθορίσει εάν τα ΓΤ κουνούπια της εταιρίας Oxitec Ltd (OX513A), θα μπορέσουν να μειώσουν τον τοπικό πληθυσμό των κουνουπιών – τίγρης, στη περιοχή Key Haven της Florida. Λαμβάνοντας υπόψιν χιλιάδες δημόσια σχόλια, η FDA δημοσίευσε την τελική της εκτίμηση που εκτιμά πως η δοκιμή δεν θα έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η οριστικοποίηση της μελέτης και των ευρημάτων μη σοβαρού περιβαλλοντικού ανίκτυπου (FONSI),δεν σημαίνει πως τα ΓΤ κουνούπια της Oxitec εγκρίνονται για εμπορική χρήση. Η Oxitec υποχρεούται να πληρεί όλα τα τοπικά, πολιτειακά και ομοσπονδιακά κριτήρια, σε συνεργασία με την τοπική υπηρεσία καταπολέμησης κουνουπιών (Florida Keys Mosquito Control District), πριν αποφασιστεί που και εάν θα εγκριθεί η δοκιμή».

 

Όπως παραδέχεται η FDA, η δικιά της έγκριση είναι άνευ αντικρύσματος, χωρίς να πληρούνται οι τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές προϋποθέσεις. Ακόμη όμως και οι προϋποθέσεις να τηρούνται, καμία δοκιμή δε πρόκειται να γίνει χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, 52.000 πολίτες θα κληθούν το προσεχή Νοέμβριο να λάβουν μέρος σε δημοψήφισμα για την έγκριση ή την απόρριψη της δοκιμής. Αν και το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για τις αρχές, ουδείς πρόκειται να τολμήσει να το αγνοήσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Guardian.

Η επιστημονική άποψη – Για ποιό λόγο τα ΓΤ κουνούπια δεν μπορούν να μεταδωσουν ασθένειες

Όπως προαναφέραμε, όλα τα ΓΤ της εταιρίας Oxitec είναι αρσενικά. Ως γνωστόν, τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπούν. Τα συγκεκριμένα κουνούπια έχουν υποστεί γενετικές τροποποιήσεις στο αναπαραγωγικό τους σύστημα και όχι στο σάλιο τους, μέσω του οποίου μεταδίδονται οι ασθένειες. Σκοπός των ΓΤ κουνουπιών, είναι να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά που υπάρχουν ήδη στο οικοσύστημα, παράγοντας απογόνους που θα πεθάνουν πριν ενηλικιωθούν, δηλαδή πριν φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του γενικού πληθυσμού κατά 90%.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του άρθρου πως ΓΤ κουνούπια ευθύνονται για το ξέσπασμα του Ζικα στη Βραζιλία, ο αρθρογράφος είτε ξεχνά, είτε αγνοεί πως τα πρώτα κρούσματα ασθενών με Ζικα, σημειώθηκαν στη πόλη Νατάλ, 500 χλμ μακριά από το σημείο που η Oxitec ελευθέρωσε κουνούπια (Ζουαζέιρο). Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει κουνούπι που να μπορεί να διανύσει αυτή την απόσταση. Επιπλέον, από την απελευθέρωση των ΓΤ κουνουπιών, έως τα πρώτα κρούσματα Ζικα στη Βραζιλία (Αύγουστος 2014), μεσολάβησαν 3 ολόκληρα χρόνια. (Πηγη: nature.com)

Τα ίδια ΓΤ κουνούπια έχουν δοκιμαστεί, εκτός της Βραζιλίας, στον Παναμά και τις Νήσους Κέιμαν, ενώ εκκρεμεί η έγκριση για χρήση τους στη Σρι Λάνκα και την Ινδία. Στις περιοχές που εφαρμόστηκε η μείωση του συνολικού πληθυσμού, έφτασε ακόμη και το 95% (Πηγή: Suppression of a Field Population of Aedes aegypti in Brazil by Sustained Release of Transgenic Male Mosquitoes).

Το κουνούπι-τίγρης μεταφέρει μεταξύ άλλων τις ασθένειες δάγκειος πυρετός,  Ζίκα, τσικονγκούγια  και κίτρινος πυρετός. Ο συνθέστερος τρόπος προφύλαξης, εκτός από τα παθητικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο καθένας, περιλαμβάνουν αεροψεκασμούς ελών και βάλτων με εντομοκτόνα. Τα εντομοκτόνα όμως δεν κάνουν διάκριση και σκοτώνουν κάθε μορφή ζωής που θα βρεθεί στο διάβα τους. Αντιθέτως, τα ΓΤ κουνούπια, έχουν δείξει ιδιαιτέρως υποσχόμενα αποτελέσματα στη καταπολέμηση της εξάπλωσης των κουνουπιών – τίγρης, χωρίς να επιβαρύνουν το οικοσύστημα

Με βάση τα ανωτέρω, ο »εφιάλτης» που αναφέρει το άρθρο, καταρρίπτεται.

ΤΝΙ