Γιατί το 25% των Ελλήνων φοβούνται τα εμβόλια;

8

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως το 25% ων Ελλήνων δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια, θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, πως ξεκίνησε, τι προβλήματα έχει προκαλέσει και ποιος ο λόγος της εξάπλωσής του.

Σύντομη αναδρομή

 

Το ζήτημα των βλαβών που μπορούν να προκληθούν από τα εμβόλια, ξεκίνησε από μελέτη του γιατρού (γαστρεντερολόγος) Andrew Wakefield, με τίτλο: »Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children». Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 1998, συμμετείχαν 12 παιδιά και ο Wakefield ανακοίνωσε πως ανακάλυψε σύνδεση του εμβολίου MMR, με τη πρόκληση αυτισμού.

Κάπου εδώ ξεκινά το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Η μελέτη γίνεται σημαία στα χέρια των εναλλακτικών θεραπευτών και των συνομωσιολόγων. Κάποιοι γράφουν βιβλία, άλλοι άρθρα, άλλοι προτείνουν εναλλακτικές μεθόδους προστασίας. Σχεδόν όλοι οι ανωτέρω, πλούτισαν βασιζόμενοι στην άγνοια του κόσμου.

 

Αργότερα, έρευνα από τον δημοσιογράφο Brian Deer της εφημερίδας Sunday Times αποκάλυψε πως ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου,Andrew Wakefield, εξυπηρετούσε συμφέροντα και είχε παραβεί ηθικούς κώδικες(DeerB (2004-02-22).«Revealed: MMR research scandal».The Sunday Times(London).Deer B (2007).TheLancetscandal.BrianDeer.com).

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article1027603.ece

http://briandeer.com/mmr-lancet.htm

Η μελέτη είχε προβλήματα. Αμέσως μετά τη δημοσίευσή της, άρχισαν μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η έρευνα του Wakefield, είχε υπόσταση. Μελέτες επί μελετών, δε κατάφεραν να αναπαράγουν τα ευρήματα του.

Το περιοδικό The Lancet αργότερα ανακάλεσε την έρευνα, και ο Wakefield κρίθηκε ένοχος από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα το Μάιο του 2010. Διαγράφτηκε από το ιατρικό μητρώο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (NickTriggle (24 May 2010).MMR doctor struck off register. BBC Online. Τελικά, η έρευνά ανακηρύχθηκε δόλια το 2011 από το περιοδικό Lancet,

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(97)11096-0/abstract

 https://www.ellinikahoaxes.gr/2015/03/31/%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B1/

Αξιοσημείωτο είναι σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian του Λονδίνου από τον ψυχίατρο Dr. Ben Goldacre, γνωστό αρθρογράφο και συγγραφέα για ιατρικά θέματα, όπου επισημαίνεται με γλαφυρότητα η μη επιστημονική προσέγγιση στην «έρευνα» αυτή και τονίζεται η ευθύνη των μέσων μαζικής επικοινωνίας για τη διάδοση τέτοιων επιπόλαιων μελετών και απόψεων σε ευαίσθητα ιατρικά θέματα:

http://www.badscience.net/2010/01/the-wakefield-mmr-verdict/

http://www.who.int/features/qa/84/en/

Επιπτώσεις

Η μελέτη του MMR σε σχέση με τον αυτισμό οδήγησε σε μειωμένη χρήση του εμβολίου και έτσι οι περιπτώσεις ιλαράς αυξήθηκαν δραματικά: το 2007 παρουσιάστηκαν 971 περιπτώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία (η μεγαλύτερη άνοδος που παρουσιάστηκε ποτέ σε περιστατικά ιλαράς, δεδομένου ότι άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1995), ενώ το 2005 το ξέσπασμα ιλαράς στην Ιντιάνα (πολιτεία των ΗΠΑ) αποδόθηκε σε παιδιά των οποίων οι γονείς αρνήθηκαν τον εμβολιασμό.

Από τα 1.416 κρούσματα ιλαράς που αναφέρθηκαν από το 2000 στις ΗΠΑ, σχεδόν το 60 τοις εκατό των ατόμων που μολύνθηκαν δεν είχαν κάνει ποτέ το εμβόλιο ιλαράς. Ακόμα χειρότερα, το 70 τοις εκατό από αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν, το έκαναν χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος.

Οι αριθμοί για τον κοκκύτη ήταν εξίσου ολέθριοι, τα μη εμβολιασμένα άτομα που φτάνουν το 24-45 τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνονται από πέντε μεγάλες επιδημίες μεταξύ 2010 και 2014. Στα 8 από τα 12 κρούσματα κοκκύτη από όπου συλλέχθηκαν τα δεδομένα, το 59-93% των ασθενών δεν είχαν εμβολιαστεί από επιλογή.

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε όλα αυτά τα δεδομένα είναι ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν είναι τα μόνα που αρρωσταίνουν. Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη ρητορική του αντιεμβολιασμού, τότε γνωρίζετε ήδη ότι οι αντιεμβολιαστές τι λένε γι ‘αυτό: αν τα εμβόλια είναι τόσο αποτελεσματικά, γιατί αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αρρωσταίνουν; Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί και τα εμβόλια λειτουργούν τόσο καλά, γιατί ανησυχείτε αν τα παιδιά κάποιου άλλου είναι μη εμβολιασμένα;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι πραγματικά αρκετά απλή. Σύμφωνα με το CDC, το 3 τοις εκατό των ανθρώπων που λαμβάνουν το εμβόλιο της ιλαράς και το 2 τοις εκατό των ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη μπορεί να αρρωστήσουν. Η ανοσία στην ιλαρά και τον κοκκύτη τείνει επίσης να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που παίρνουν τα εμβόλια τους μπορεί να είναι ευάλωτοι σε ασθένειες.

Αυτό που τους προστατεύει είναι η πληθυσμιακή ανοσία – μια γενική ανοσία σε ένα πληθυσμό, χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όταν περισσότεροι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται, περισσότεροι άνθρωποι να εκτίθενται σε ασθένειες. Ως ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης Dr. Saad Omer σημειώνει, «Αν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ευπαθών ή μη εμβολιασμένων ατόμων στην κοινότητα, ο κίνδυνος να μολυνθούν – ακόμη και για τα εμβολιασμένα παιδιά – μεγαλώνει.»

http://www.cdc.gov/nchs/fastats/immunize.htm

http://www.mommyandthecity.gr/2016/03/18/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/

Στοιχεία για την Ιλαρά-Εμβόλιο MMR

Είναι αλήθεια ότι το εμβόλιο MMR μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους εγκεφαλίτιδα σε συχνότητα 1 περιστατικό σε κάθε 1.000.000 δόσεις εμβολίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Κύπρο με βάση των αριθμό των γεννήσεων (8.500-9.500 χιλιάδες το χρόνο) μπορεί να έχουμε ένα περιστατικό κάθε 110 χρόνια!!

Αντίθετα η ίδια η νόσος ιλαρά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα 1.000 φορές πιο συχνά, δηλαδή 1 περιστατικό κάθε 1.000 άτομα που νοσούν, και 1 θάνατο κάθε 3.000 νοσήσεις.

Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, μόνο στη 10ετία του 1950 καταγράφονταν περίπου 500.000 θάνατοι ετησίως, ενώ το 2001 μόνο 116. Το εμβόλιο (συνδυασμένο εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας/MMR) άρχισε να χορηγείται το 1976.

Δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης

Από το 1900 έως σήμερα, το προσδόκιμο ζωής στο πλανήτη έχει διπλασιαστεί (από τα 35 στα 70 χρόνια – πηγή  https://ourworldindata.org). Αυτό οφείλεται σε 3 κύριους παράγοντες:

α) Βελτίωση συνθηκών υγιεινής

β) Χρήση αντιβιοτικών

γ) εμβόλια

 

Στην Ελλάδα, το 1900 το προσδόκιμο ζωής ήταν 40,4 χρόνια, ενώ το 2011 έφτασε στα 80,8 χρόνια. (Το 1900, δεν υπήρχαν εμβόλια, αντιβιοτικά και λοιπά »κακά» χημικά φάρμακα. Και όμως, εάν κάποιος ξεπερνούσε τα 40 χρόνια, θεωρούταν τυχερός. Το συμπέρασμα είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο.

www.nature.com/scitable/content/life-expectancy-around-the-world-has-increased-19786

 

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, το 25% των Ελλήνων, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια. Αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά, σε ανυπόστατα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.

Στις 22/9/15, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), προέβη στη παρακάτω ανακοίνωση στο docmed.gr, όπου κατονομάζει μερικά από τα μπλόγκς που αναπαρήγαγαν τη ψευδή είδηση και καλεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να προβεί σε διώξεις. Ανάμεσά τους, υπάρχουν και τρανταχτά ονόματα:

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Προς: Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

Εκ του θεσμικού ρόλου της Ένωσής μας, και του κοινού σκοπού μας που συνίσταται στη διασφάλιση του βέλτιστου επιπέδου υγείας του πληθυσμού της χώρας, σας κοινοποιούμε την κάτωθι ανώνυμη επιστολή η οποία αναρτήθηκε στα site:

http://tro-ma-ktiko.blospot,gr/

http://expresstime,gr/

http://www.ksipnistere,com/

www.mynews,gr/

www.axortagos,gr/

http://realbomb,gr/

http://www.makeleio,gr/

http://mikroskopio,gr/

Η εν λόγω ανάρτηση πλήττει την εθνική προσπάθεια της Επιτροπής Εμβολιασμού για την ενημέρωση των γονέων ως προς τα οφέλη και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη ανώνυμη επιστολή συνθλίβει το όλο σύστημα υγείας, παρουσιάζοντας αυτό ως απόλυτα εξαγοραζόμενο και αδιάφορο για την υγεία των Ελλήνων, αδικώντας κατάφορα την προσπάθεια του προσωπικού των κρατικών νοσοκομείων, όταν όλοι γνωρίζουμε καλώς ότι το εμπλεκόμενο προσωπικό ξεπερνά πολύ συχνά κάθε βιολογικό όριο προκειμένου να εκπληρώσει το καθήκον του. Προσβάλει και συκοφαντεί με επαχθή τρόπο τον Ελευθεροεπαγγελματία Παιδίατρο και το λειτούργημά του, αποδίδοντάς του ιδιότητα απατεώνα του κοινού ποινικού δικαίου και υπονομεύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των γονιών προς τους Παιδιάτρους, λειτουργούς υγείας, και τους εμβολιασμούς. Τέλος η πιο κάτω «ιστορία» βρίθει επιστημονικών ανακριβειών, σωρεύοντας και προσωποποιώντας στο αναφερόμενο σε αυτή κοριτσάκι μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας, την οποία αποδίδει στο εμβόλιο που αυτό έκανε και στο «σαθρό» κατά την ανάρτηση σύστημα υγείας.

Η ανώνυμη ανάρτηση, η οποία αναρτήθηκε την 10 και 11/9/2015 και έκτοτε αναπαράγεται συνεχώς, έχει ως εξής:

 »Μια συνέντευξη που κανείς ποτέ δεν έδειξε

Αυτή η εκπληκτική λογοκριμένη συνέντευξη διενεργήθηκε από τον ιατρικό ιστορικό Edward Shorterγια την δημόσια τηλεόραση WGBH (Βοστώνη) και Blackwell Science κόπηκε από την The Health Century λόγω της τεράστιας ευθύνη της

-η παραδοχή ότι τα εμβόλια της φαρμακευτικής εταιρείας Merck έχει παραδοσιακά ενχύσει ιούς του καρκίνου (SV40 και άλλους) σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Αυτό το τομέας αυτός που έχουμε εμπιστοσύνη, ψεύδεται: Η CIA, Hollywood & Βιοτρομοκρατία, παράγονται και διανέμονται ελεύθερα στους καταναλωτές
Ο ειδικός της υγείας, ο Δρ Leonard Horowitz, χαρακτηρίζει ως κορυφαίο ειδικό των εμβολίων στον κόσμο, τον Δρ Maurice Hilleman, που εξηγεί γιατί τα εμβολία της Merck εξάπλωνουν το AIDS, την λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο.
Για να μάθετε πως αρρωσταίνουν τα παιδιά από καρκίνο θα ήθελα να προσέξετε αυτό που θα σας πώ (Τα πρόσωπα είναι φανταστικά).
– Ένα απόγευμα παίρνουν οι γονείς την ΜΑΙΡΟΥΛΑ (4 ετών) και την πηγαίνουν στον (στην) παιδίατρο για ένα συνηθισμένο εμβόλιο (MMR ας πούμε). Αφού εμβολιάσθηκε η μικρή έφυγαν και πήγαν σπίτι τους. Μετά από 3 περίπου μήνες η Μαιρούλα αρχισε να έχει τα πρωινά για κανα 5λεπτο τάση για εμετό. Επίσης χωρίς ιδιαίτερη αιτία η Μαιρούλα έπεφτε συνεχώς και χτυπούσε. Ανησύχησαν οι γονείς και πήγαν πάλι την Μαιρούλα στον (στην) παιδίατρο. Μόλις είδε την Μαιρούλα ο(η) παιδίατρος είπε στους γονείς να πάνε στα νοσοκομεία παίδων της Αθήνας και θα ειδοποιήσει να τους περιμένει νευρολόγος. Ανήσυχοι οι γονείς ρώτησαν τι συμβαίνει, οπότε ο(η) παιδίατρος τους απάντησε: Λόγο του εμβολίου που έκανε η Μαιρούλα πιθανώς να έχει δημιουργηθεί κύστη με υγρό στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Οι γονείς σάστισαν.
– Πήραν την Μαιρούλα και την πήγαν στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ όπου τους περίμενε νευρολόγος. Μόλις εξέτασε ο νευρολόγος την Μαιρούλα έδωσε εντολή για μαγνητική στο κεφάλι. Οι γονείς τρελάθηκαν και είπαν στον νευρολόγο αυτά που τους είπε ο(η) παιδίατρος.
Τότε κυνικά ο νευρολόγος τους είπε ότι μάλλον το υγρό έχει γίνει όγκος. Αμέσως η μητέρα ρώτησε τον γιατρό: Αφού τα εμβόλια δημιουργούν τέτοια προβλήματα γιατί οι γιατροί δεν ενημερώνουν τον κόσμο; Η απάντηση του νευρολόγου ήταν η εξής: Εγώ δεν εμβολιάζω τα παιδιά μου αλλά ποιός μπορεί να τα βάλει με τις φαρμακοβιομηχανίες από την στιγμή που καταφέρνουν να εγκρίνει ο ΕΟΦ τα δηλητηριά τους; Ξαναρωτάει η μητέρα:Πως γίνεται να μην εμβολιάσω το παιδί μου και να το δεχτούν στο σχολείο; Απαντάει ο γιατρός: Μπορείς να πληρώσεις τον γιατρό να υπογράψει ότι έκανε το εμβόλιο το παιδί σου και να μην το κάνει. Οι γονείς ξέσπασαν σε λυγμούς.
– Έγινε τελικά η μαγνητική και βρέθηκε ότι η μικρή Μαιρούλα είχε έναν όγκο 5 εκατοστά στο πίσω μέρος του κεφαλιού εξαιτίας ενός εμβολίου. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία για χειρουργείο. Εννοείτε ότι έπεσε και το σχετικό φακελάκι περί τα 3000 ΕΥΡΩ στον νευροχειρούργο.
Μέχρι εδώ είναι το πρώτο μέρος της επιχείρησης. Τα κρούσματα λευχαιμιών και όγκων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την εισαγωγή στην αγορά των νέων εμβολίων από το 2005 και μετά.

Για προσεξτε το 2ο μέρος της επιχείρησης:
– Μετά από 10ήμερη παραμονή στην νευροχειρουργική η Μαιρούλα μεταφέρεται στο πολυδιαφημισμένο νέο ογκολογικό νοσοκομείο ΜΑΡΙΑΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΠΙΔΑ. Στο μεταξύ βγήκε και η ιστολογική εξέταση και βρέθηκε ότι η Μαιρούλα είχε κακοήθη όγκο. Αφού μπήκε στο δωμάτιο η Μαιρούλα ήρθε ο(η) ογκολόγος ιατρός και είπε στους γονείς ότι το παιδί τους για να έχει καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να φέρουν ένα φάρμακο (EDOXAN) από τις ΗΠΑ διότι το EDOXAN εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ προέρχεται από Ινδία και Πακιστάν. Έντρομοι οι γονείς ρώτησαν γιατί συμβαίνει αυτό. Ο(Η) ογκολόγος απάντησε:Διότι το υπουργείο υγείας έδωσε εντολή να προμηθευόμαστε τα πιο φθηνά φάρμακα που έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ. Όμως επειδή τα φάρμακα αυτά έχουν πολλά προσθετικά (έκδοχα) έχουν και περισσότερες παρενέργειες και δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι οι γονείς ξεκίνησαν έναν αγώνα να φέρουν EDOXAN από τις ΗΠΑ. Φυσικά σχεδόν πούλησαν το μισό τους σπίτι.
– Έτσι ξεκίνησαν οι χημειοθεραπείες της Μαιρούλας. Εκτός από το ΕΝΤΟΞΑΝ η Μαιρούλα έπαιρνε ΟΓΚΟΒΙΝ, ΚΑΡΜΠΟΠΛΑΤΙΝΑ, ΒΕΠΕΣΙΝΤ σε διάφορες δόσεις και σχήματα. Οι θεραπείες που έκανε η Μαιρούλα ήταν 4ήμερες και κοστίζουν 5000 ευρώ για το ταμείο περίπου (η μία 4ήμερη).

Εδώ ξεκινάει το τρίτο μέρος της επιχείρησης. Πριν προχωρήσω θα δώσω μερικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Για να καταπολεμηθεί η νόσος πρέπει να πέφτουν τα αιματολογικά και όχι να είναι φυσιολογικά, δηλαδή να πέφτουν σε επίπεδα που το παιδί να χρειάζεται μετάγγιση. Επομένως η αιμοσφαιρίνη να πέφτει κάτω από 8 και τα αιμοπετάλια κάτω από 20000. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση με τα αιμοπετάλια το παιδί κινδυνεύει με εγκεφαλική αιμορραγία αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με μετάγγιση.

– Η θεραπεία της Μαιρούλας πήγαινε καλά. Σε κάθε θεραπεία τα αιματολογικά έπεφταν όλο και πιο πολύ οπότε χρειάζονταν μετάγγιση. Εδώ αρχίζει και το πρόβλημα. Τα αιμοπετάλια της μετάγγισης έχουν όριο ζωής από 1 μέρα εως 5 μέρες ανάλογα από το πόσο είναι αποθηκευμένα όμως αυτό πως μπορούν να το ξέρουν οι γονείς; Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι δεν μιλάνε αρκετά αν δεν πέσουν τα ανάλογα φακελάκια. Έτσι η Μαιρούλα έβαλε αιμοπετάλια αλλά ήταν για 2 ημέρες και το παιδί είχε πάθει από τις θεραπείες μυελική υποπλασία δηλαδή δεν παρήγαγε αιμοπετάλια ο μυελός. Οι γονείς νόμιζαν ότι όπως τις άλλες φορές έβαλε το παιδί τους αιμοπετάλια για 5 ημέρες. Την Τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε ένα εφιάλτη πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί ενώ πήγαινε καλά στην θεραπεία τελικά πέθανε».

Επειδή είναι καθήκον όλων μας να συνδράμουμε στην προσπάθεια για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέσω της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Επειδή η ανωτέρω αναρτημένη «ιστορία» είναι προϊόν μυθοπλασίας και συγκέντρωσης ανακριβών και μη επιστημονικών στοιχείων.

Επειδή η προσπάθεια του συντάκτη επικεντρώνεται στην αποσάθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επειδή αδικούνται οι συνάδελφοι, οι οποίοι γνωρίζουμε καλώς ότι η προσπάθειά τους ακόμα και στις παρούσες συνθήκες, συχνά υπερβαίνει κάθε όριο προσφοράς, αποδίδοντας σε αυτούς τα χείριστα ανθρωπιστικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά.

Επειδή η ανωτέρω «ιστορία» αποτελεί ad hoc περίπτωση του αδικήματος του άρθρου 191 του ΠΚ καθώς συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων ή φημών, ικανών να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες.

Επειδή ουδόλως πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στα θέμα της προστασίας της υγεία.

Επειδή είστε θεσμικά αρμόδιοι για να αντιμετωπίσετε τη συγκεκριμένη ψευδή και ανυπόστατη «ιστορία».

Για όλους αυτούς τους λόγους

σας καλούμε ώστε να αναλάβετε άμεσα την πρωτοβουλία διαλεύκανσης της περίπτωσης της ανωνύμου αναρτήσεως, αποδίδοντας τις εκ του νόμου  συνέπειες σε όποιον ευθύνεται. Αποδώσετε δε ευθύνες σε κάθε περίπτωση επίσης, στα site που αναμεταδίδουν τις ψευδείς αυτές πληροφορίες, καθόσον όφειλαν να τηρήσουν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες επιβεβαίωσης, προ της δημοσιοποίησης του ανωτέρω κειμένου.

            Η Ένωση είναι στη διάθεσή σας προκειμένου να συνδράμουμε προς το σκοπό αυτό.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                                           Ο  Γραμματέας

Κ. Νταλούκας                                                                         Δ. Φούσκας

 

 

 

Ξεσπάσματα ιλαράς στην Ελλάδα

Κατά την περίοδο 2004-2014 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, 838 κρούσματα ιλαράς. Η ετήσια δηλούμενη επίπτωση κυμάνθηκε από 0,01 κρούσματα/100000 πληθυσμού ως 4,64/100000 πληθυσμού το έτος 2006, που συμπίπτει με την επιδημία ιλαράς.

Από τα 838 δηλωθέντα κρούσματα της νόσου για την περίοδο 2004-2014, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 596 (71,1%). Από αυτά, 527 (88,4%) ήταν ανεμβολίαστα, ενώ τα υπόλοιπα 69 (11,6%) ήταν εμβολιασμένα κυρίως με μία δόση εμβολίου (91,3%), ενώ σε έξι (8,7%)περιστατικά αναφέρεται εμβολιασμός με δύο δόσεις εμβολίου.

Συμπέρασμα

Κατά την περίοδο 2004-2014 καταγράφηκαν δυο επιδημίες ιλαράς εκ των οποίων η πρώτη το 2005-2006 που ήταν η πρώτη επιδημία εθνικής κλίμακας από το 1996. Η επιδημία επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού ιλαράς στην Ελλάδα και ανέδειξε το ρόλο των πληθυσμών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως οι αθίγγανοι και οι μετανάστες. Η επιδημία ξεκίνησε σε πληθυσμό αθιγγάνων στη Βόρεια Ελλάδα και επεκτάθηκε σε άλλα τμήματα. Αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες αθιγγάνων, μετανάστες, καθώς και άτομα 15-29 ετών και 30-39 ετών από το γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων υπήρχαν επίνοσοι στην ιλαρά, καθώς ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.Η δεύτερη επιδημία καταγράφηκε το 2010-2011. Αφετηρία της επιδημίας αποτέλεσαν κρούσματα Βουλγαρικής υπηκοότητας που εργάζονταν εποχικά στη χώρα μας και πιθανά σχετίζονταν με τη μεγάλη επιδημία ιλαράς στη Βουλγαρία. Η πλειοψηφία των ασθενών βουλγαρικής υπηκοότητας ήταν ανεμβολίαστα παιδιά κυρίως ηλικίας 1-4 ετών. Η επιδημία επεκτάθηκε σε άτομα Ελληνικής υπηκοότητας που ήταν Έλληνες αθίγγανοι, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα παιδιά κυρίως ηλικίας 1-4 ετών, και Έλληνες που δεν ανήκαν σε ειδική πληθυσμιακή ομάδα, στην πλειοψηφία τους ηλικίας >20 ετών ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Οι επιδημίες ιλαράς στη χώρα μας υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης ιδίως σε άτομα που ανήκουν σε ειδική πληθυσμιακή ομάδα, αλλά και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς σε επίνοσα παιδιά του γενικού πληθυσμού.

Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 αναφέρθηκαν 26.000 κρούσματα ιλαράς σε 36 Ευρωπαϊκές χώρες. Τα πιο πολλά τα κρούσματα κατά την περίοδο αυτή εμφανίστηκαν στη Γαλλία (14.000). Σε όλη την Ευρώπη αναφέρθηκαν 7.288 νοσηλείες και 9 θάνατοι (οι 6 από αυτούς στη Γαλλία).

http://www2.keelpno.gr/blog/?p=6361

Για ποιο λόγο τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα είναι δημοφιλή;

Πριν μερικούς μήνες κάναμε ένα πείραμα. Δημοσιεύσαμε μια παραπλανητική είδηση για τα εμβόλια, για να δούμε την ανταπόκριση των χρηστών του ίντερνετ. Διαπιστώσαμε πως η »είδηση» είχε τεράστιο αντίκτυπο.

Το κοινωνικό μας πείραμα με τα δήθεν καρκινογόνα εμβόλια, για ποιο λόγο σας παραπλανήσαμε εσκεμμένα

Από τα ανωτέρω, προκύπτει το συμπέρασμα πως η αναπαραγωγή τέτοιων ειδήσεων, έχει δόλιο σκοπό που συνοψίζεται στην αύξηση της επισκεψιμότητας και κατ επέκταση των κερδών από τις διαφημίσεις.

Η δράση των αντεμβολιαστών στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό, δεν διέπεται από αγνά αισθήματα. Για παράδειγμα, κάποιοι εξ αυτών, είτε γράφουν βιβλία, είτε διαθέτουν ιστοσελίδες, ή ακόμη και επιχειρήσεις που εμπορεύονται »εναλλακτικά» προϊόντα και θεραπείες. Με λίγα λόγια, αποκομίζουν κέρδος. Οι αντιεμβολιαστές ισχυρίζονται πως οι »συμβατικοί» γιατροί, ακολουθούν τις επιταγές του ιατρικού κατεστημένου και των φαρμακοβιομηχανιών, επειδή αποκομίζουν κέρδη. Με το ίδιο σκεπτικό, οι »εναλλακτικοί» συγγραφείς, αρθρογράφοι, θεραπευτές, πωλητές υγιεινών προϊόντων κτλ, προωθούν την αντιεμβολιαστική τους ατζέντα για να αποκομίσουν όφελος. Η συντριπτική διαφορά όμως, έγκειται στο γεγονός πως οι συμβατικές θεραπείες και τα εμβόλια, υποβάλλονται στη βάσανο επαναληπτικών μελετών που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, πριν προσφερθούν στον ασθενή.

http://vaccines.e-child.gr/enimerosou-ine-metadotiko/epistimonika-stichia-gia-sischetisi-emvolion-ton-aftismo/

Ενημερωθείτε σωστά και ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σε θέματα υγείας.

via TNI