Μαύρο Φεγγάρι και δεισιδαιμονικές ανοησίες

3

»Ένα Μαύρο φεγγάρι διαφέρει από ένα κανονικό νέο φεγγάρι στο ότι πολλαπλασιάζει όλες τις ενέργειες, συναισθήματα και αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας».

Όχι, δεν ζούμε στο 1016 μΧ, αλλά στο 2016 μΧ.

Αυτές τις ημέρες, έχουμε δει πολλά δημοσιεύματα σχετικά με το αποψινό Μαύρο Φεγγάρι και τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει. Από αλλαγές στις προσωπικές σχέσεις, εώς τη καταστροφή του πλανήτη, απ όλα έχει ο μπαξές!

ΨΕΥΔΕΣ

Ένα χαρακτηριστικό δημοσίευμα είναι αυτό που είδαμε στο fanpage.gr

Σπάνιο Μαύρο Φεγγάρι στον Σκορπιό: Ετοιμαστείτε για μία Τεράστια Αλλαγή στις 30 Σεπτεμβρίου 2016!

Ένα ιδιαίτερο και σπάνιο γεγονός θα συμβεί αυτό το σαββατοκύριακο και θα φέρει μία μεγάλη αλλαγή. Την Παρασκευή το βράδυ, στις 30 Σεπτεμβρίου, το νέο φεγγάρι θα ανατείλει στον ουρανό, το 2ο αυτού του μήνα. Όποτε γίνεται αυτό και υπάρχουν δύο νέα φεγγάρια μέσα σε ένα μήνα, το δεύτερο αποκαλείται Μαύρο Φεγγάρι.

Κάτι τέτοιο είναι αρκετά σπάνιο και συμβαίνει μία φορά κάθε 32 μήνες. Πράγματι, είναι το ίδιο σπάνιο με το “Μπλε φεγγάρι”, το οποίο συμβαίνει όταν έχουμε δύο πανσελήνους μέσα σε ένα μήνα και στην ουσία το ένα είναι το αντίθετο του άλλου.

Αφού τα νέα φεγγάρια είναι η πρώτη φάση, δεν είναι ορατά και έτσι δεν θα μπορέσετε να το δείτε. Ωστόσο, θα είναι εκεί και θα στέλνει την ενέργειά του στον πλανήτη και τις ζωές μας και θα μας επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μιλώντας αστρολογικά, τα νέα φεγγάρια είναι ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα. Επίσης, είναι καλές ευκαιρίες να εμπιστευτούμε τα ένστικτά μας.

Ωστόσο, ένα Μαύρο φεγγάρι διαφέρει από ένα κανονικό νέο φεγγάρι στο ότι πολλαπλασιάζει όλες τις ενέργειες, συναισθήματα και αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας.

Το Μαύρο Φεγγάρι μπορεί να σας επηρεάσει με τους ακόλουθους τρόπους:

Τις μέρες πριν και μετά θα υπάρχουν αρκετές ευεργετικές ευκαιρίες. Εάν τις αξιοποιήσετε, θα μπορέσετε να ηρεμήσετε και να κατανοήσετε. Θα βλέπετε πιο καθαρά, θα βρείτε την ελπίδα στη ζωή σας και στην ουσία θα μπορέσετε να ανοιχτείτε σε περισσότερες ευκαιρίες.

Κάποιοι θα γίνουν πολύ δημιουργικοί. Θα τους εμπνέουν οι ενεργειακές αλλαγές γύρω τους και θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Ανεξάρτητα με το τι ασχολείστε, αυτή θα είναι μία περίοδος που όλα θα αρχίσουν να ολοκληρώνονται. Νέες κατευθύνσεις και νέες ιδέες θα αρχίσουν να μπλέκονται μεταξύ τους.

Κάποιοι από μας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τις ζωές μας. Εάν είχατε κολλήσει σε κάποιου είδους τέλμα, η ενέργεια του Μαύρου Φεγγαριού θα σας βοηθήσει να νικήσετε τους φόβους ας ή ότι άλλο σας κρατάει πίσω. Είναι η ιδανική στιγμή να αντιμετωπίσετε ότι σας βασανίζει και να κάνετε μία νέα αρχή.

Για κάποιους ανθρώπους, το Μαύρο Φεγγάρι μπορεί να σας καταβάλλει, αλλά δεν χρειάζεται να νιώθετε έτσι. Εάν νιώθετε αδύναμοι ή ανασφάλεια, μπορείτε να αλλάξετε άμεσα αυτή την αρνητικότητα. Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας μόλις παρατηρήσετε τέτοια συναισθήματα τα οποία φέρνουν σύγχυση.

Γενικά, η ενεργειακή αλλαγή αυτή του Σεπτεμβρίου θα είναι μία θετική αλλαγή. Πηγαίνετε με το ρεύμα και συνδεθείτε με τις ενέργειες που φτάνουν στη Γη. Θα σας βοηθήσει με περισσότερους από έναν τρόπους και θα καταφέρετε επιτέλους να βρείτε την ισορροπία στις ζωές σας.

Μερικά ακόμη σχετικά δημοσιεύματα:

 Τι είναι το Μαύρο Φεγγαρι;

Ένα ουράνιο γεγονός που οι επιστήμονες αναμένουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού θα είναι από την άλλη πλευρά, και έτσι αυτό που θα δούμε εμείς από τη Γη θα είναι μία σκιά. Το φαινόμενο συμβαίνει περίπου κάθε 32 μήνες. Όμως, αυτή τη φορά η σελήνη θα καλυφθεί ολόκληρη από τη Γη.

Ένα άλλο σημαντικό φαινόμενο έλαβε χώρα την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου. Το λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» όπου το φεγγάρι καλύπτει τη Γη και τον ήλιο πάνω από την Αφρική, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ο ήλιος έχει σκοτεινιάσει.

Έτσι, τα δύο αυτά φαινόμενα, κατά πολλούς, αποτελούν κακό οιωνό για την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Όλη αυτή η παραφιλολογία ξεκίνησε από ανάρτησεις στα κοινωνικά δίκτυα και κατόπιν, βρήκαν ευκαιρία οι σελίδες να ανεβάσουν άρθρα για να πάρουν επισκεψιμότητα. Ούτε οι συνωμοσιολόγοι δεν πιστεύουν τη συγκεκριμένη καταστροφή και αν υπάρχουν μερικοί, είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.

http://www.cnn.gr/money/tech/story/48247/erxetai-to-mayro-feggari-giati-to-syndeoyn-me-tin-apokalypsi-kai-to-telos-toy-kosmoy

http://news.nationalgeographic.com/2016/09/black-moon-explained-phases-earth-sun-space-science/

Η NASA έβγαλε ανακοίνωση για να εξηγήσει τα αυτονόητα, δηλαδή πως ούτε μυστηριώδες ούτε υπερφυσικό είναι το φαινόμενο.

http://moon.nasa.gov/newsdisplay.cfm?Subsite_News_ID=38539&SiteID=6&iSiteID=6

Οι απανταχού αστρολόγοι δε θα μπορούσαν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη:

 Η αστρολογία δεν έιναι αστρονομία και δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον

Άρθρο στον ιστότοπο spaceplace.nasa.gov εξηγούσε (σε μικρά παιδιά) ότι η αστρονομία δεν έχει καμία σχέση με την αστρολογία. «Η αστρολογία δεν είναι επιστήμη. Κανείς δεν έχει αποδείξει ότι η αστρολογία μπορεί να προβλέψει το μέλλον ή να περιγράψει τους ανθρώπους βασιζόμενη στην ημερομηνία γέννησης τους. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να διαβάζουν καθημερινά τις αστρολογικές προβλέψεις και το ωροσκόπιό τους στην εφημερίδα».

Η απάτη της αστρολογίας

 Χάρης Βάρβογλης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς όλοι θέλουν να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Μπορούν όμως κάποιοι να το προβλέπουν; Είναι η αστρολογία επιστήμη; Οι αστρονόμοι λένε «όχι»!

Με την αλλαγή του νέου χρόνου η τηλεόραση, οι εφημερίδες και τα περιοδικά γέμισαν από αστρολογικές προβλέψεις για το 2003. Εχει άραγε όλη αυτή η παραφιλολογία κάποια σχέση με την πραγματικότητα; Η επιστημονική απάντηση είναι απλή και σύντομη: Και βέβαια δεν έχει. Αποτελεί κοινή διαπίστωση το γεγονός ότι η αστρολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Το μαρτυρούν οι τακτικές στήλες ωροσκοπίων στις περισσότερες εφημερίδες και στα περιοδικά, καθώς και οι συχνές παρουσιάσεις αστρολογικών προβλέψεων στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν θετικά την αστρολογία με το επιχείρημα ότι «αφού ασχολούνται τόσοι μαζί της, και μάλιστα πετυχημένα, δεν μπορεί, θα έχει και κάποια δόση αλήθειας». Πολύ λίγοι, δυστυχώς, αντιλαμβάνονται ότι αυτή η «μόδα» αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Είναι φανερό ότι ευνοεί τον σκοταδισμό και ωθεί τους ανθρώπους στη μοιρολατρία, αφού θεωρεί ότι οι πράξεις τους δεν οφείλονται στην ελεύθερη βούληση. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πρόβλημα που δεν είναι εξαρχής ορατό: στην αστρολογία πιστεύουν και πολλοί άνθρωποι που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και το μέλλον του τόπου (π.χ., πολιτικοί ή καλλιτέχνες). Η πίστη τους αυτή είναι δυνατόν όχι μόνο να τους οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις, αλλά και να φέρει στα κέντρα λήψης αποφάσεων ανθρώπους έξω από το πολιτικό σύστημα.

Πίστη και μαντεία

Το φαινόμενο της πίστης στην αστρολογία έχει βαθιές ρίζες. Αυτή η μορφή της μαντείας ξεκίνησε από τους λαούς της Μεσοποταμίας, επειδή εκεί, σε αντίθεση με την αρχαία Ελλάδα, επικρατούσε η δύναμη του ιερατείου και όχι ο ορθολογισμός των φυσικών φιλοσόφων. Ετσι η σύνδεση αστρονομίας – θρησκείας, η οποία είναι εμφανής στα ονόματα των πλανητών (π.χ., Αφροδίτη, Αρης, Δίας κτλ.), σε συνδυασμό με την άγνοια της ασήμαντης θέσης που έχει η Γη στο Σύμπαν, οδήγησε στην αντίληψη ότι οι πλανήτες επηρεάζουν τη ζωή μας.

Υπάρχει άραγε επιστημονική βάση στην αστρολογία; Η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική, αφού καμία από τις γνωστές δυνάμεις της φυσικής δεν μπορεί να εξηγήσει οποιαδήποτε επίδραση των πλανητών στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, ένα κοντινό σώμα, όπως π.χ. ο γυναικολόγος κατά τη γέννα, εξασκεί στο νεογέννητο μωρό έξι φορές μεγαλύτερη βαρυτική δύναμη από ό,τι ο Αρης! Αλλωστε, αν η αστρολογία ήταν επιστήμη, τότε κάθε μέρα τα ωροσκόπια όλων των αστρολόγων θα συμφωνούσαν μεταξύ τους, αφού υπολογίζονται με τα ίδια δεδομένα.

Πέρα όμως από αυτόν τον απλό συλλογισμό, η αστρολογία δυσκολεύεται να απαντήσει ικανοποιητικά σε πολλά άλλα προβλήματα. Ενα από αυτά είναι το αστρονομικό φαινόμενο της μετάπτωσης των ζωδίων, σύμφωνα με το οποίο η θέση των 12 ζωδίων αλλάζει στον ουρανό αργά αλλά σταθερά. Για παράδειγμα, τη σημερινή εποχή κατά το χρονικό διάστημα 21 Μαρτίου ως 20 Απριλίου ο Ηλιος βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και όχι στον αστερισμό του Κριού, όπως αναφέρεται στα ωροσκόπια. Πώς συμφωνεί αυτό με το γεγονός ότι οι αστρολόγοι έχουν συνδέσει τον χαρακτήρα κάθε ατόμου με τα χαρακτηριστικά του ζωδίου που αντιστοιχεί στην ημερομηνία γέννησής του;

Οι θέσεις της Αφροδίτης

Ενα άλλο πρόβλημα ανακύπτει από το γεγονός ότι οι αστρολόγοι συντάσσουν τα ωροσκόπια με βάση τη θέση των πλανητών στον ουρανό, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για το πραγματικό μέγεθός τους ούτε για την πραγματική τους απόσταση από τη Γη. Για παράδειγμα, η σύνοδος της Αφροδίτης με τον Ηλιο θεωρείται ότι έχει την ίδια αστρολογική σημασία είτε ο πλανήτης βρίσκεται στην εμπρός πλευρά του Ηλιου, ανάμεσα σε αυτόν και στη Γη, είτε στην πίσω, παρ’ όλο που στη δεύτερη περίπτωση είναι σε πενταπλάσια απόσταση από τη Γη. Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι η αστρολογία αναπτύχθηκε όταν οι άνθρωποι πίστευαν πως οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τη Γη και όχι γύρω από τον Ηλιο. Τότε όμως γιατί δεν παίζουν αστρολογικό ρόλο και άλλα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, όπως οι δορυφόροι των άλλων πλανητών ή οι αστεροειδείς ή ακόμη και οι πλανήτες άλλων πλανητικών συστημάτων, από αυτούς που ανακαλύπτονται κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πιο απομακρυσμένος από τους πλανήτες, ο Πλούτωνας, είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος αστεροειδής.

Οι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια, δηλαδή σίγουρα μετά την καθιέρωση των «νόμων» της αστρολογίας. Εχουν οι πλανήτες αυτοί αστρολογική σημασία; Αν ναι, τότε τα ωροσκόπια πριν από την ανακάλυψή τους ήταν λανθασμένα. Αν όχι, τότε σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους που έχουν; Επιπλέον είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πώς «ανακαλύφθηκε» η αστρολογική τους επίδραση. Σίγουρα όχι από τα ονόματά τους, αφού αυτά επελέγησαν με τυχαία κριτήρια από τους σύγχρονους αστρονόμους. Το επιχείρημα ότι η αστρολογική επιρροή τους προέρχεται από την εμπειρία δεν μπορεί να σταθεί, αφού περιφέρονται τόσο αργά γύρω από τον Ηλιο ώστε από την εποχή που ανακαλύφθηκαν δεν έχουν διέλθει ακόμη από όλα τα ζώδια.

Οι στατιστικές έρευνες

Ολα όμως τα παραπάνω επιχειρήματα δεν είναι εύκολο να αντιπαραταχθούν στη διαδεδομένη αντίληψη ότι «η αστρολογία δουλεύει». Πόσοι από εμάς δεν διαβάσαμε το ωροσκόπιό μας, έστω και «για πλάκα», σε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό, για να διαπιστώσουμε ότι πολλές από τις προβλέψεις βγήκαν τελικά αληθινές; Μήπως τελικά η αστρολογία είναι πραγματική επιστήμη, όπως η φυσική και η χημεία; Ευτυχώς τέτοιου είδους ερωτήματα μπορούν να ελεγχθούν με τον ίδιο τρόπο που ελέγχεται η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου ή η κατανάλωση καυσίμων ενός αυτοκινήτου, δηλαδή με στατιστικές μελέτες, και τέτοιες έχουν γίνει πολλές. Η βασική ιδέα είναι πολύ απλή: επιλέγεται ένα δείγμα ανθρώπων και επιχειρείται, με κάποιον αντικειμενικό τρόπο, να εκτιμηθεί η επιτυχία των ωροσκοπίων που συντάσσουν διάφοροι αστρολόγοι για αυτούς. Η καλύτερη ίσως στατιστική μελέτη αυτού του είδους οργανώθηκε πριν από 18 χρόνια στις ΗΠΑ από τον Σον Κάρλσον, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, και την επίσημη ένωση αμερικανών αστρολόγων και δημοσιεύθηκε στο εγκυρότατο περιοδικό «Φύση» («Nature»). Σε 30 αναγνωρισμένους αστρολόγους, μέλη της οργάνωσης, δόθηκαν όλα τα στοιχεία που αυτοί θεωρούσαν απαραίτητα για να υπολογίσουν ο καθένας το ωροσκόπιο τεσσάρων διαφορετικών ατόμων. Στη συνέχεια τα ωροσκόπια που είχε συντάξει ο καθένας μοιράστηκαν στους υπόλοιπους αστρολόγους τυχαία. Μαζί με κάθε ωροσκόπιο δόθηκαν και τα ψυχολογικά προφίλ τριών ατόμων, του τύπου που είχε συμφωνηθεί εξαρχής μεταξύ του Κάρλσον και των αστρολόγων, εκ των οποίων το ένα ανήκε στο πρόσωπο του ωροσκοπίου και τα άλλα δύο ήταν τυχαία. Οι αστρολόγοι έπρεπε να βρουν ποιο ψυχολογικό προφίλ ταίριαζε στο κάθε ωροσκόπιο που τους είχε δοθεί. Αν οι αστρολόγοι απαντούσαν τυχαία, θα έπρεπε να έχουν ποσοστό επιτυχίας 33,33%, αφού η πιθανότητα να επιλέξουν στην τύχη το σωστό ωροσκόπιο ήταν μία στις τρεις. Εξαρχής οι αστρολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό επιτυχίας τους θα ήταν μεγαλύτερο από 50%. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 34%, ποσοστό που όχι μόνο ήταν κατώτερο από το συμφωνημένο «όριο» του 50%, αλλά και στατιστικά δεν ήταν σημαντικά διαφορετικό από το 33,33%. Με άλλα λόγια, ένα φάρμακο που θα έδινε αυτά τα ποσοστά ίασης δεν θα έπαιρνε ποτέ άδεια κυκλοφορίας. Αντίστοιχα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έπρεπε να σημάνει και το τέλος της αστρολογίας στη συνείδηση του κόσμου. Οι άνθρωποι όμως πάντα θα έχουν την ανάγκη της ελπίδας και της ψυχολογικής στήριξης στις δύσκολες στιγμές τους και οι αστρολόγοι πάντα θα τις προσφέρουν, πάντα βέβαια με το αζημίωτο.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=148518

https://physicsgg.me/2016/09/27/τι-ζώδιο-είστε/

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως τα καταστροφολογικά-μελλοντολογικά δημοσιεύματα σχετικά με το Μαύρο Φεγγάρι, είναι εξίσου ανόητα με την ερώτηση, »τι ζώδιο είστε;»

via TNI