Vaxxed debunked: Η αλήθεια για το ντοκιμαντέρ κατά των εμβολιασμών

2

 Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe άρχισε να κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Οι εγχώριοι αντιεμβολιαστές δεν έχασαν την ευκαιρία να το παρουσιάσουν ως ένα ακόμη ακλόνητο στοιχείο κατά της »συνωμοσίας των εμβολιασμών». Η αλήθεια όμως δεν βρίσκεται σε αυτά που λέγονται στο φιλμ, αλλά σε αυτά που εντέχνως αποκρύπτονται.

Σύντομη αναδρομή

Το ζήτημα των βλαβών που μπορούν να προκληθούν από τα εμβόλια, ξεκίνησε από μελέτη του γιατρού (γαστρεντερολόγος) Andrew Wakefield, με τίτλο: »Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children». Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 1998, συμμετείχαν 12 παιδιά και ο Wakefield ανακοίνωσε πως ανακάλυψε σύνδεση του εμβολίου MMR, με τη πρόκληση αυτισμού.

Κάπου εδώ ξεκινά το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Η μελέτη γίνεται σημαία στα χέρια των εναλλακτικών θεραπευτών και των συνομωσιολόγων. Κάποιοι γράφουν βιβλία, άλλοι άρθρα, άλλοι προτείνουν εναλλακτικές μεθόδους προστασίας. Σχεδόν όλοι οι ανωτέρω, πλούτισαν βασιζόμενοι στην άγνοια του κόσμου.

Αμέσως μετά τη δημοσίευσή της, άρχισαν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η έρευνα του Wakefield, είχε υπόσταση. Μελέτες επί μελετών, δε κατάφεραν να αναπαράγουν τα ευρήματα του.

Το περιοδικό The Lancet αργότερα ανακάλεσε, και ο Wakefield κρίθηκε ένοχος από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα το Μάιο του 2010. Διαγράφτηκε από το ιατρικό μητρώο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνά ανακηρύχθηκε δόλια το 2011 από το περιοδικό The Lancet.

Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe

Πρόκειται για το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Andrew Wakefield, δηλαδή τον άνθρωπο που ξεκίνησε τη παγκόσμια αντιεμβολιαστική φρενίτιδα. Εδώ ο Wakefield αυτοπροβάλεται ως ο ειδήμων της ανακάλυψης της υποτιθέμενης συσχέτισης του 3πλού εμβολίου MMR με τη πρόκληση αυτισμού. Όλως περιέργως, πουθενά στο διάρκειας 90 λεπτών ντοκιμαντέρ, δεν αναφέρει πως έχει διαγραφεί από το ιατρικό μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διαγραφή του Wakefield δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που οι δημιουργοί του φιλμ ξεχνούν να αναφέρουν. Για παράδειγμα, η επίμαχη έρευνα καταρρίφθηκε από μια σειρά πολλών μελετών που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αναπαράγουν τα ευρήματά της. Ξεχνούν επίσης να αναφέρουν τα ξεσπάσματα ιλαράς τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη λίγο μετά τη δημοσίευση της έρευνας που προκάλεσε αδικαιολόγητη ανησυχία σε πολλούς γονείς, με αποτέλεσμα τα ποσοστά εμβολιασμού να πέσουν κατακόρυφα.

Το 2004, οι Sunday Times, δημοσίευσαν άρθρο του δημοσιογράφου Brian Deer, που αποκάλυπτε πως ο Wakefield χρηματίστηκε από δικηγορική εταιρία που επρόκειτο να μηνύσει κατασκευάστριες εταιρίες εμβολίων. Ο Wakefield είχε προσληφθεί από έναν δικηγόρο ονόματι Richard Barr δύο χρόνια πριν τη διεξαγωγή της έρευνάς του, λαμβάνοντας μάλιστα το εξωφρενικό ποσό των 150 λιρών την ώρα, ακριβώς για να κατασκευάσει μία υπόθεση εναντίον του MMR, ελπίζοντας να θησαυρίσει από τις μαζικές αγωγές γονέων αυτιστικών παιδιών που θα επακολουθούσαν.  Αποκάλυψε επίσης, πως ο Wakefield, χρησιμοποίησε επεμβατικές μεθόδους εις βάρος των 12 παιδιών που μελέτησε, οι οποίες ήταν υπερβολικές και μη αναγκαίες. Αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του Deer, οι υπόλοιποι γιατροί που συμμετείχαν στην έρευνα του Wakefield, απέσυραν τα ονόματά τους από αυτή.

Το 2011, το British Medical Journal (BMJ), δημοσίευσε λεπτομερέστατη έρευνα πάνω στη μελέτη του Wakwfield, χαρακτηρίζοντάς την »περίτεχνη απάτη».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, είναι πως ο Wakefield και το Royal Free Medical School, λίγο μετά τη δημοσίευση της έρευνας, κατέθεσαν 2 πατέντες, μια για ένα καινούργιο εμβόλιο της ιλαράς και μια για τη θεραπεία του αυτισμού. που θα μπορούσαν δυνητικά να τους αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κέρδη, εφόσον το MMR συνδεόταν οριστικά με τον αυτισμό και καταργούταν. Όλα τα ανωτέρω, ΔΕΝ αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ για ευνόητους λόγους.

http://briandeer.com/mmr/lancet-summary.htm

http://www.bmj.com/press-releases/2012/06/26/bmj-declares-mmr-study-%E2%80%9C-elaborate-fraud%E2%80%9D-autism-claims-likened-%E2%80%9Cpiltdown-

Ο επιστήμονας του CDC που υποτίθεται πως αποκάλυψε την αλήθεια για τα εμβόλια

Το βαρύ πυροβολικό του αμφιλεγόμενου ντοκιμαντέρ, είναι ο επιστήμονας του CDC William Thompson, που αποκαλύπτει πως στοιχεία από έρευνες για τον συσχετισμό MMR-αυτισμού, αλλοιώθηκαν ή καταστράφηκαν εσκεμμένα. Συγκεκριμένα σε έρευνα του 2004, υποτίθεται πως είχε ανακαλυφθεί και αποκρύφτηκε, σοβαρός συσχετισμός μεταξύ εμβολίου και αυτισμού, σε παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής. Στο φιλμ ακούμε ηχητικά αποσπάσματα τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του Thompson και του βιο-μηχανολόγου Brian Hooker, γνωστού υπέρμαχου του αντιεμβολιασμού, που δημοσίευσε μετέπειτα έρευνα στην οποία ανέλυσε στοιχεία του CDC και διαπίστωσε τον ανωτέρω συσχετισμό (340% αυξημένος κίνδυνος αυτισμού σε παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής που έλαβαν το MMR). Πέραν του προφανούς, δηλαδή πως ο Hooker, δεν είχε την εξειδίκευση για ένα τέτοιο ζήτημα, η έρευνα του αποσύρθηκε από το περιοδικό Translational Neurodegeneration, ως μη έγκυρη και πιθανώς δόλια.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4128611/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4183946/

 Dr. William Thompson

Όπως προαναφέραμε, ο Thompson, φέρετε να αποκάλυψε πως το CDC, »κουκούλωσε» τα στοιχεία της έρευνας του 2004 για το MMR, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Hooker, μη γνωρίζοντας πως ηχογραφείται, Το 2014, ο Thompson εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της δικηγορικής εταιρίας Morgan Verkamp, LLC, επιβεβαιώνοντας πως είχε έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον Hooker, και λέγοντας χαρακτηριστικά:

»Λυπάμαι που παρέλειψα σημαντικές στατιστικές πληροφορίες από την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics. Τα στοιχεία, έδειχναν πως τα αγόρια αφροαμερικανικής καταγωγής που έλαβαν το MMR πριν την ηλικία των 36 μηνών είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού. Οι αποφάσεις για το ποια στοιχεία θα συμπεριλαμβάνονταν στην έρευνα, λήφθηκαν μετά την ολοκληρωμένη συγκέντρωσή τους και πιστεύω πως το τελικό πρωτόκολλο δεν ακολουθήθηκε. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως πιστεύω ότι θα εμβόλια έχουν σώσει και εξακολουθούν να σώζουν αμέτρητες ζωές. Ποτέ δεν θα πρότεινα σε κάποιον γονέα να αποφύγει τον εμβολιασμό, ασχέτως φυλής. Τα εμβόλια προστατεύουν από σημαντικές ασθένειες και οι κίνδυνοι από τη χορήγησή τους, ξεπερνιούνται κατά πολύ από τα οφέλη τους»

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14754936

Η αντίφαση των λεγόμενων του Thompson, φαίνεται από την ανακοίνωσή του. Πρέπει να επισημανθεί επίσης, πως ουδέποτε παρουσίασε στοιχεία για το συσχετισμό MMR-αυτισμού και πως από το 2014 έως σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμία άλλη δήλωση ή δημόσια εμφάνιση.

http://www.hollywoodreporter.com/review/vaxxed-cover-up-catastrophe-film-879960

http://www.snopes.com/medical/disease/cdcwhistleblower.asp

Οι μαρτυρίες γονέων παιδιών με αυτισμό

Στο Vaxxed παρατίθενται (με αρκετά γραφικό τρόπο), μαρτυρίες γονέων τα παιδιά των οποίων, υποτίθεται πως έπαθαν αυτισμό από τα εμβόλια. Αυτού του είδους η «λογική» είναι γνωστή και ως “cum hoc ergo propter hoc” που στα λατινικά σημαίνει «μαζί με αυτό, άρα εξαιτίας του». Πρακτικά αυτή η κατηγορία λογικής πλάνης ή «πλάνη της ψευδούς αιτίας» αποβλέπει στο να πείσει ότι δυο συμβάντα που λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα έχουν επίσης και σχέση αίτιου και αποτελέσματος. Προφανώς κανείς και πουθενά δεν έχει καταφέρει να αποδείξει πως κάποιος έπαθε αυτισμό εξαιτίας κάποιου εμβολίου.

Σύμφωνα με το CDC, δεν έχει ποτέ υπάρξει αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ των συστατικών των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της θειομερσάλης με τη πρόκληση αυτισμού στα παιδιά.

https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html

 

Συνοψίζοντας για το Vaxxed

Το ντοκιμαντέρ κάνει επιλεκτική παράθεση στοιχείων. Αφήνει εκτός σημαντικότατα δεδομένα όπως επαναληπτικές έρευνες που έχουν καταρρίψει την αρχική μελέτη του Wakefield σχετικά με τον υποτιθέμενο συσχετισμό MMR-αυτισμού. Πουθενά δε γίνεται λόγος για την αποπομπή του από την ιατρική κοινότητα, την ανάκληση της έρευνας του κτλ. Δεν γίνεται λόγος επίσης για την αποδεδειγμένη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης με τη προώθηση »εναλλακτικού» εμβολίου και θεραπείας για τον αυτισμό. Ο διαβόητος πλέον Dr. Thompson, που αποτελεί τη »ναυαρχίδα» του φιλμ, έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης και έχει αρκεστεί σε μια μόνο αμφιλεγόμενη δήλωση προ διετίας. Όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύουν πως η αξιοπιστία του ντοκιμαντέρ, είναι το λιγότερο υπό αμφισβήτηση.

Δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης

Από το 1900 έως σήμερα, το προσδόκιμο ζωής στο πλανήτη έχει διπλασιαστεί (απο τα 35 στα 70 χρόνια – πηγή  https://ourworldindata.org). Αυτό οφείλεται σε 3 κύριους παράγοντες:

α) Βελτίωση συνθηκών υγιεινής

β) Χρήση αντιβιοτικών

γ) εμβόλια

Bonus

Ένα θεματάκι που οι αντιεμβολιαστές δεν αγγίζουν γιατί τους διαλύει τη θεωρία, είναι στατιστικά δεδομένα των ΗΠΑ για την επιδημιολογία του αυτισμού. Όλες οι πολιτείες εφαρμόζουν το ίδιο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Επομένως, πως είναι δυνατόν τα ποσοστά αυτισμού να έχουν τεράστιες διαφορές  μεταξύ διαφορετικών πολιτειών, εφόσον ο αυτισμός προκαλείται από το MMR ή τα εμβόλια γενικά;

http://www.healthline.com/health/autism/autism-rates-by-state#2

 

 

 

 

 

 

 

Κατακλείδα

Η ιλαρά είναι 9 φορές πιο μεταδοτική από τον Εμπόλα και 4,5 φορές από το HIV. Εάν 1.000.000 άνθρωποι ασθενήσουν από ιλαρά, οι 200 θα πεθάνουν, 50.000 θα εμφανίσουν πνευμονία, 300 θα εμφανίσουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και 100.000 θα χρειαστούν νοσηλεία. Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, μόνο στη 10ετία του 1950 καταγράφονταν περίπου 500.000 θάνατοι ετησίως, ενώ το 2001 μόνο 116. Το εμβόλιο (συνδυασμένο εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας/MMR) άρχισε να χορηγείται το 1976.

Αντίστοιχα, το εμβόλιο MMR μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους εγκεφαλίτιδα σε συχνότητα 1 περιστατικό σε κάθε 1.000.000 δόσεις εμβολίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Κύπρο με βάση των αριθμό των γεννήσεων (8.500-9.500 χιλιάδες το χρόνο) μπορεί να έχουμε ένα περιστατικό κάθε 110 χρόνια.

Τα δεδομένα είναι απόλυτα και συντριπτικά. Ο τρόμος που προσπαθεί να περασει το Vaxxed, καταρρίπτεται μέσα από τα δεδομένα που εντέχνως αποκρύπτει.

via TNI

Μια αναλυτική ματιά στο κόσμο των εμβολίων και των αντι-εμβολιαστών