Ισχυρισμός:
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η κατανάλωση καφέ από κάψουλα οδηγεί σε καρκινογένεση.
Συμπέρασμα:
Παρότι η επιστημονική μελέτη που επικαλούνται τα υπό εξέταση άρθρα είναι πραγματική, οι συγγραφείς της καθιστούν σαφές πως η ουσία την οποία εξέτασαν στις κάψουλες καφέ εντοπίζεται σε συγκεντρώσεις που είναι πολύ κάτω των ορίων ασφαλείας. Επομένως οι κάψουλες καφέ δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία, ενώ ακόμα και για να ξεπεραστούν τα ασφαλή όρια κατανάλωσης πρέπει να καταναλωθούν τεράστιες ποσότητες καφέ. Τέλος, σε κανένα σημείο της μελέτης που επιστρατεύουν τα υπό εξέταση άρθρα δεν υποστηρίζεται ο ισχυρισμός ότι οι κάψουλες καφέ είναι υπεύθυνες για καρκινογένεση σε ανθρώπους.
Πρόσφατα επανακυκλοφόρησαν άρθρα του 2016 τα οποία ισχυρίζονται πως, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η κατανάλωση καφέ από κάψουλες οδηγεί σε καρκινογένεση. Παρότι η μελέτη που επικαλούνται αυτά τα άρθρα είναι πραγματική το συμπέρασμα είναι αποτέλεσμα διαστρέβλωσης των συμπερασμάτων που κατέγραψαν οι ερευνητές.
Παραδείγματα: athensmagazine.gr, europost.gr, viral.tvstarnews.eu, newshare.gr
Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:
Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε πως η μελέτη στην οποία γίνεται αναφορά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry το 2011 με τίτλο “Occurrence of furan in coffee from Spanish market: Contribution of brewingand roasting”. [πηγή]
Tο φουράνιο για το οποίο γίνεται λόγος στα εξεταζόμενα άρθρα είναι ένα οργανικό χημικό μόριο με την ακόλουθη δομή:
Προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη θέρμανση τροφίμων σε βιομηχανικό ή οικιακό πλαίσιο και μια από τις πηγές στις οποίες παρατηρούνται υψηλά επίπεδα φουρανίου είναι ο καφές.
Το φουράνιο έχει όντως βρεθεί ότι είναι δυνητικά καρκινογόνο, αλλά σε πειραματόζωα. Συγκεκριμένα, προκαλεί ηπατοκυτταρικούς όγκους και έχει προταθεί ότι η υπεύθυνη ουσία για το εν λόγω αποτέλεσμα είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν μεταβολισμού του φουρανίου, η cis-2-βουτεν-1,4-διόλη. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν στη κατάταξη του φουρανίου στη κατηγορία 2B της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Έρευνας Καρκίνου (IARC) η οποία φέρει το τίτλο «δυνητικά καρκινογόνες ουσίες» (Group 2B – “possibly carcinogenic to humans”). Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του εν λόγω φορέα:
Όσoν αφορά το φουράνιο λοιπόν, παρότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τοξικότητα σε πειραματόζωα ο μηχανισμός με τον οποίο επάγει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στα πειραματόζωα είναι άγνωστος, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να δείχνουν συσχετισμό μεταξύ έκθεσης στο φουράνιο και ανάπτυξης καρκίνου σε ανθρώπους. [πηγή]
Μέσα στα υπό εξέταση άρθρα αναφέρεται επίσης το εξής:
Στη συνέντευξη που παρέθεσε, ο υπεύθυνος της μελέτης, Dr. Santos, είπε:
Δεν αναφέρεται λοιπόν πουθενά ότι έχουμε διαφορετική χημική σύσταση στο τελικό προϊόν, απλά διαφορετικές συγκεντρώσεις φουρανίου ανάλογα με το τρόπο παρασκευής του καφέ. [πηγή]
Στην έρευνα του Santos, όπως αναφέρεται και στα εξεταζόμενα άρθρα, βλέπουμε ότι οι συγκεντρώσεις φουρανίου στις διάφορες ποικιλίες καφέ που εξετάστηκαν έχουν ως εξής:
-«Κανονικός» καβουρντισμένος καφές (20-146 ng/ml)
-Ντεκαφεϊνέ (14-65 ng/ml)
-Στιγμιαίος καφές (12-35 ng/ml)
Κάψουλες καφέ (117-244 ng/ml)
Επομένως οι κάψουλες έχουν όντως πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση φουρανίου συγκριτικά με τις υπόλοιπες πηγές. Ωστόσο στα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας αναφέρεται ότι η ποσότητα φουρανίου που καταναλώνεται καθημερινά μέσω του καφέ από αυτές τις κάψουλες υπολογίστηκε σε 0.25 μg/kg για τους άντρες και 0.38 μg/ml για τις γυναίκες με μέσο όρο βάρους και για τους δυο 70 kg και υπολογίζοντας μια κούπα καφέ ως 40ml. Τα ποσά αυτά βρίσκονται πολύ κάτω από την ημερήσια επιτρεπόμενη δόση των 2 μg/kg. Συγκεκριμένα για να φτάσουν αυτή τη ποσότητα θα έπρεπε να καταναλώσουν 30 κούπες espresso μέσα σε μια ημέρα.
Συμπέρασμα
Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι, σύμφωνα με “νέα μελέτη”, η κατανάλωση καφέ από κάψουλα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τους ανθρώπους λόγω πιθανής καρκινογένεσης από την απορρόφηση φουρανίου δεν είναι βάσιμος. Με βάση την ίδια μελέτη που επιστρατεύουν τα εξεταζόμενα άρθρα οι συγκεντρώσεις που περιέχονται στις κάψουλες είναι πολύ κάτω των ορίων ασφαλείας ενώ σε κανένα σημείο της μελέτης δεν υποστηρίχθηκε ο ισχυρισμός ότι οι κάψουλες είναι υπεύθυνες για καρκινογένεση σε ανθρώπους.