Ποιοι είμαστε
Αρχική Συναγερμός στα ελληνικά επιτελεία από… προπέρσινη είδησηHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Συναγερμός στα ελληνικά επιτελεία από… προπέρσινη είδηση

9 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Στο χώρο του εξειδικευμένου με θέματα άμυνας και διπλωματίας ίντερνετ, το Pro News κατέχει περίοπτη θέση. Όχι τόσο για τις εύστοχες αναλύσεις του, αλλά για τα δικής του εμπνεύσεως άρθρα που αρκετές φορές απέχουν έτη φωτός από τη πραγματικότητα. Στη προκειμένη περίπτωση, έχουμε ”μείζονα τουρκική προπαρασκευή στον Έβρο”.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το άρθρο έχει αρχίσει να γίνεται viral στους συνήθεις ”υπόπτους” όπως makeleio.greleysis-ellinwn.grnational-pride.org κτλ.

Στο pronews.gr διαβάζουμε:

 Η συνέχεια στο λινκ: http://archive.is/oMriz

(Προ)περσινά ξινά σταφύλια

Η μείζονα τουρκική προπαρασκευή, μας έρχεται από το παρελθόν. Ο χάρτης του άρθρου κυκλοφορεί σε τουρκικές ιστοσελίδες, τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του 2015, όπου γίνεται λόγος για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

 Η φωτογραφία με τις σημειώσεις του ”Τούρκου επίσημου”, δεν περιήλθαν στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών μέσα από κάποια ”τζεϊμσμποντική” επιχείρηση. Κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο από τις 5/2/16 και δημοσιεύτηκε από τη Milliyet. Συγκεκριμένα, είναι ιδιόχειρο σημείωμα του υπουργού δασών και υδάτων, Veysel Eroğlu.

 Η εικόνα του μηχανικού που γεφυρώνει υδάτινο κώλυμα, είναι επίσης ”πρόσφατη” δηλαδή του2013 και απεικονίζει το σύστημα SAMUR. Εξυπακούεται πως δεν έχει σχέση με το έργο.

 Τέλος, η φωτογραφία της γεφύρωσης του καναλιού, κυκλοφορεί τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του ’15:

 Για την ιστορία, το όλο έργο αφορά παράκαμψη του ποταμού Έβρου (Meriç στα τουρκικά) που κάθε χρόνο προκαλεί πλημμύρες στην Αδριανούπολη και τις γύρω περιοχές. Το κόστος είχε εκτιμηθεί στα 100 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Το κανάλι θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί ως αντιαρματικό κώλυμα, ωστόσο η ύπαρξή του είναι γνωστή στα επιτελεία, τουλάχιστον από τη στιγμή που άρχισε να κατασκευάζεται. Τέλος, τα έργα, δεν εκτελούνται από το στρατό, αλλά από τη τοπική περιφέρεια, όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω εικόνες:

Συμπέρασμα

Μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής 2: Είτε τα ελληνικά επιτελεία και η ΕΥΠ πετάνε χαρταετό και ανακάλυψαν αυτές τις ημέρες φωτογραφίες και ”ντοκουμέντα” που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια ελεύθερα στο διαδίκτυο, ή -πιο απλά- το άρθρο του Pro News καταρρίπτεται.

Συντακτική ομάδα