Πυραμίδα Ponzi made in Greece

6

 Για την ακρίβεια είναι made in USA, αλλά εμφανίστηκε και στην Ελλάδα.

Μία πυραμίδα (ή αεροπλανάκι) είναι ένα απατηλό σύστημα για να βγάζει κανείς χρήματα, το οποίο απαιτεί ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών για να επιτύχει. Οι συμμετέχοντες α) δίνουν χρήματα σ’ εκείνους που τους στρατολόγησαν και β) στρατολογούν νέα μέλη για να τους πάρουν χρήματα. Πρόκειται για ένα είδος Πυραμίδας Ponzi.

Πιο αναλυτικά, στο antichainletter.wordpress.gr, διαβάζουμε:

Μία πυραμίδα λέγεται έτσι επειδή το όλο σύστημα απεικονίζεται σαν ένα τρισδιάστατο τρίγωνο. Αν μία πυραμίδα ξεκινούσε από έναν άνθρωπο στην κορυφή με απλά 10 άτομα κάτω του, και 100 κάτω τους, και 1000 κάτω τους κλπ. η πυραμίδα θα απασχολούσε όλους τους ανθρώπους στη γη σε μόνο 10 στρώματα μ’ ένα μόνον απατεώνα στην κορυφή. Η ανθρώπινη πυραμίδα θα είχε ύψος τουλάχιστον 20 μέτρα και το κατώτερο στρώμα θα είχε περισσότερους από 4.5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Έτσι, πολύ γρήγορα οι 10 που στρατολογούν 10 κλπ. θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια, κατά πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό της γης. Αν ο συνολικός πληθυσμός της γης ήταν 5 δισεκατομμύρια και όλοι ήμασταν αναμεμειγμένοι σε μία πυραμίδα, το κατώτερο στρώμα θα αποτελούνταν από περίπου το 90% του πλανήτη, δηλαδή περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Έτσι για 500 εκατομμύρια ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ, 4,5 δισεκατομμύρια πρέπει να είναι ΧΑΜΕΝΟΙ .

Μια παρόμοια περίπτωση ανακαλύψαμε και στην Ελλάδα. Στο didaskalou.gr, διαβάζουμε:

Σε μία κανονική πυραμίδα ζητείται από το νέο μέλος να δώσει στον άνθρωπο που τον προσέλκυσε ένα χρηματικό ποσό, ας πούμε 100€. Στη συνέχεια ο νέος προσελκύει ας πούμε άλλα 10 άτομα και παίρνει 100€ από τον καθένα τους. Στην απλούστερη περίπτωση, ο παλιός κρατάει όλα τα χρήματα που πήρε από τους νέους που προσέλκυσε. Στη δική μας περίπτωση, κάθε νέος δίνει 100€ σε αντάλλαγμα με 900€ (100€ από κάθε 10 νέα άτομα που προσελκύει μείον τα 100€ που έδωσε ο ίδιος αρχικά στο άτομο που τον προσέλκυσε). Για να μη χάσει κανείς χρήματα, η εγγραφή νέων μελών θα πρέπει να συνεχίζεται αιώνια. Σε έναν πλανήτη με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, ακόμα κι αν ο πλανήτης αυτός έχει το μέγεθος της γης και σχεδόν 7 δισεκατομμύρια πιθανά μέλη, όλοι ξεμένουν από νέα μέλη αρκετά σύντομα.

Συνεπώς το αποτέλεσμα όλων αυτών των συστημάτων είναι αναπόφευκτο: στην καλύτερη περίπτωση ένας μικρός αριθμός ανθρώπων θα κερδίσει πολλά χρήματα, ενώ τα περισσότεροι από τα νέα μέλη χάνουν όλα τα χρήματα που έβαλαν. Μάλιστα ο μοναδικός τρόπος για να βγάλει κανείς χρήματα με τη βοήθεια του πυραμιδικού συστήματος ή μέσω αλυσιδωτών επιστολών ( chain letter ) είναι εξαπατώντας άλλους υποσχόμενος ότι κάτι θα κερδίσουν κι αυτοί, ενώ αυτό είναι αδύνατον. Εν ολίγοις, αυτά τα συστήματα είναι πάντα απάτη. Εξαπατούν τον κόσμο για να βγάλουν χρήματα. Γι’ αυτό και είναι παράνομα. Δεν είναι παράνομα επειδή προσελκύουν άτομα για να προσελκύσουν με τη σειρά τους άλλους κι αυτοί άλλους. Αυτό είναι απολύτως νόμιμο και γίνεται σε κάποιο βαθμό σε πολλές νόμιμες επιχειρήσεις. Δεν είναι παράνομα επειδή δίνονται κάποια χρηματικά ποσά σε ορισμένους ανθρώπους, αυτό είναι απολύτως νόμιμο. Είναι παράνομα επειδή εξαπατούν κόσμο για να πάρουν χρήματα από αυτόν: έτσι ορίζεται νομικά η απάτη.

Ωστόσο στην πραγματικότητα κανένα πυραμιδικό σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο διότι δεν θα φτάσει ποτέ τον αριθμό «νεοσύλλεκτων» τον οποίο υποθέσαμε. Όλες οι πυραμίδες θα αρχίσουν να πεθαίνουν όταν ο αριθμός των πιο πρόσφατων «νεοσύλλεκτων» δεν αρκεί για να πληρώνονται οι παλιότεροι. Πάντα θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα μυρίζονται την απάτη. Πάντα θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα πουν «εάν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι αληθινό». Ίσως ακόμη να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα καταλάβουν ότι, παρόλο που δεν ακούγεται δύσκολη η προσέλκυση δέκα ατόμων, αυτός ο αριθμός γρήγορα αθροίζεται και γίνεται μη-ρεαλιστικός και αδύνατος. Επίσης ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να σταματήσει το όλο πράγμα, είτε πείθοντας όσους εμπλέκονται στην απάτη για το λάθος τους, είτε καταγγέλλοντάς τους στην αστυνομία.

Απληστία και ευσεβείς πόθοι

Οι πυραμίδες είναι δημοφιλείς γιατί οι άνθρωποι είναι άπληστοι και η απληστία μπορεί να επηρεάσει θεαματικά τον τρόπο σκέψης κάποιου. Για κάποιον που επιθυμεί να βγάλει πολλά χρήματα μέσω μιας μικρής επένδυσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι ευσεβείς πόθοι παίρνουν τη θέση της λογικής. Οι ευχές μετατρέπονται σε γεγονότα. Οι σκεπτικιστές παρουσιάζονται ως ηλίθιοι εάν δεν συμμετέχουν. Οι επιθυμίες γίνονται πραγματικότητα. Το να κάνει κανείς ερωτήσεις εκλαμβάνεται ως αγένεια και έλλειψη φιλικότητας. Οι απατεώνες γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί η απληστία, και το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει το όλο πράγμα είναι ένας απατεώνας.

Με τόσες πιθανότητες κατά, γιατί ένας άνθρωπος θα ρίσκαρε τα χρήματά του σε ένα πυραμιδικό σύστημα; Η μόνη απάντηση είναι η απληστία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό δεν οραματίζονται τον εαυτό τους οπουδήποτε κοντά στο κατώτερο στρώμα της πυραμίδας. Ακόμα και ο πιο άπληστος άνθρωπος του πλανήτη θα μπορούσε πιθανώς να καταλάβει ότι για κάποιον που βρίσκεται κοντά στο κατώτερο στρώμα της πυραμίδας θα είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσει νέα άτομα. Θα πρέπει να φανταστεί τον εαυτό του κοντά στην κορυφή της πυραμίδας ώστε να οραματιστεί το άμεσο κέρδος χρημάτων που θα επιτύχει με ελάχιστο κόπο.

Επιπλέον, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω εάν ευελπιστώ να στρατολογήσω νέα μέλη είναι να τους πείσω ότι δεν παίρνουν μέρος σε μία πυραμίδα . Ίσως να γνωρίζουν ότι είναι παράνομες. Ή μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι ένα ποσοστό τουλάχιστον 90% αυτών που συμμετέχουν σε πυραμίδες είναι χαμένοι. Έτσι τους λέω ότι παίρνουν μέρος σε μία λέσχη, ένα club. Δίνω στη λέσχη ένα ωραίο όνομα όπως «Η Φιλική Λέσχη Επενδυτών». Τους διαβεβαιώνω ότι είναι εγκεκριμένη από την εφορία και διοικείται από ένα μορφωμένο άτομο με διδακτορικό που ξέρει τι κάνει. Αν είμαι πραγματικά καλός, θα πιστέψουν τόσο εμένα όσο και τους αστυνομικούς, γραμματείς, δασκάλους, παπάδες κλπ. που θα έχω ήδη στρατολογήσει. Αυτοί οι ευϋπόληπτοι, έξυπνοι, τίμιοι άνθρωποι θα μεταδώσουν με τη σειρά τους το μήνυμα στο περιβάλλον τους. Αν είμαι πολύ πολύ καλός, θα έχω πείσει τα νέα μου μέλη ότι όχι μόνο θα συμμετάσχουν σε μια νομοταγή και επικερδή λέσχη, αλλά και ότι όλα τα κέρδη είναι αφορολόγητα. Θα πληροφορούσα τα νέα μέλη ότι εφόσον το μερίδιό τους είναι κάτω από 10.000€ είναι αφορολόγητο διότι μόνο τα δώρα άνω των 10.000€ φορολογούνται. Θα έπειθα τα νέα μέλη ότι, για νομικούς λόγους, θα δίνουν χρήματα σε άλλους και θα παίρνουν χρήματα από άλλους.

(σ.τ.μτφ.: οι πυραμίδες είναι παράνομες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το 1996-’97 στην Αλβανία σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού είχαν εμπλακεί σε πυραμίδες, οι οποίες είχαν και κυβερνητική στήριξη ενώ το ονομαστικό παθητικό τους ισούταν σχεδόν με το μισό ΑΕΠ της χώρας. Όταν οι πυραμίδες αυτές κατέρρευσαν, η χώρα περιέπεσε σε αναρχία με την πτώση της κυβέρνησης και πλησίασε στον εμφύλιο με εκτεταμένες λεηλασίες και σχεδόν 2000 νεκρούς.* )

Εν ολίγοις, σε συστήματα τύπου Ultimate Cycler, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων θα κερδίσει πολλά χρήματα, ενώ τα περισσότεροι από τα νέα μέλη χάνουν όλα τα χρήματα που έβαλαν.

Και να θυμάστε:

Όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ποτέ δεν είναι!