Ποιοι είμαστε
Αρχική Υπόθεση Σώρρα: Η μήνυση κατά του Προέδρου της ΔημοκρατίαςHOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Υπόθεση Σώρρα: Η μήνυση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας

17 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το νέο κατόρθωμα του επιτελείου Σώρρα που κάνει το γύρω του διαδικτύου, έχει να κάνει με την μήνυση επί εσχάτης προδοσίας που κατατέθηκε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Όπως θα δούμε παρακάτω, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κίνηση εντυπωσιασμού και παραπλάνησης.

 

Στις 13 Φεβρουαρίου ο Αρτέμης Σώρρας κατέθεσε, μέσω δικαστικού επιμελητή (ο δικαστικός επιμελητής είναι ένας ιδιώτης που έχει άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδίδει έγγραφα), στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μια έγγραφη μήνυση 60 σελίδων κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, κατηγορώντας τον για (ακολουθούν οι κατηγορίες του Σώρρα και τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα έτσι όπως τα αναγράφει στην σελίδα 59 της μήνυσης):
α. Έσχατη προδοσία (άρθρο 134 ΠΚ).
β. Προδοσία της χώρας (άρθρο 135 ΠΚ).
γ. Κατάχρηση πληρεξουσιότητας (άρθρο 151 ΠΚ).

Απευθυνθήκαμε στον Κο Φουντούλη Διονύσιο, φίλο της σελίδας και γνώστη νομικών θεμάτων και μας τόνισε τα κάτωθι:

Α. Η έσχατη προδοσία (άρθρο 134 ΠΚ) αναφέρεται σε πράξεις βίας που έχουν ως σκοπό την κατάλυση του Συντάγματος και την ανατροπή του Πολιτεύματος. Περιγράφει δηλαδή τις ενέργειες ενός πραξικοπήματος. Καμία σχέση με αυτό που ο Σώρρας κραυγάζει στις ομιλίες του περι «προδοσίας!» κλπ.
Β. Το άρθρο 135 ΠΚ έχει τίτλο «προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας» και περιγράφει τις ενέργειες της συνομωσίας προς διάπραξη ενός βίαιου πραξικοπήματος, με διάδοση εγγράφων που καλούν στο πραξικόπημα, τον σχεδιασμό του κλπ. Καμία σχέση με αυτό που γράφει στην μήνυση ως «προδοσία της χώρας», που αποτελεί λανθασμένο τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου 135 ΠΚ. Με απλά λόγια, το σκέλος αυτό της μήνυσης είναι αυτόματα άκυρο.
Γ. Το άρθρο 151 ΠΚ αναφέρεται στην υπέρβαση των ορίων της πληρεξουσιότητας που έχει δοθεί σε κάποιον (συνήθως διπλωματικό υπάλληλο) κατά την υπογραφή συμβάσεων του ελληνικού κράτους ή κάποιου σύμμαχου κράτους με τρίτους. Ο δράστης του εγκλήματος αυτού πρέπει να ενεργεί δόλια, με σκοπό να ζημιώσει τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους ή της σύμμαχης χώρας, και να υπερβαίνει τα όρια της πληρεξουσιότητας που του έχει δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο ΠτΔ δεν είναι πληρεξούσιος της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας και η υπογραφή του στην επικύρωση και έκδοση ενός Νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων δεν συνιστά, προφανώς, σύμβαση με τρίτο μέρος.

 

Μιλήσαμε και με τον Κο Ελευθέριο Ρήνο, τον άνθρωπο που έχει αποκαλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απάτης Σώρρα και μας μετέφερε τα εξής: «Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι συνεχίζει ο Σώρρας να κάνει μηνύσεις σε αυτούς που γνωρίζει ότι δεν δικαστούν ποτέ. Από τότε που εμφάνισε τα ψεύτικα «χρεόγραφα», πολλοί βουλευτές δεν έχουν επανεκλέγει. Γιατί δεν κάνει μήνυση σε αυτούς, που πλέον δεν έχουν βουλευτική ασυλία και φροντίζει να κάνει μηνύσεις σε αυτούς που είναι προστατευμένοι; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα και το γνωρίζει. Το κάνει για να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά του και να συγκρατήσει τους οπαδούς του που πλέον κατανοούν την απάτη και του γυρίζουν την πλάτη».

 

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της ιστοσελίδας μας, δικηγόρο  Κο Άγγελο Αγγελέτο: «Πρόκειται περί ενός παραληρηματικού κειμένου το οποίο τυπικά ξεκινά ως μήνυση και καταλήγει ως εξώδικος. Η απόπειρα να συσχετισθούν τα συγκεκριμένα αδικήματα κατά την υποκειμενική και αντικειμενική τους υπόσταση με τις περιγραφόμενες πράξεις και παραλείψεις αποβαίνει κατ’ επιείκεια ατυχής, πλην όμως δεδομένης της ευπιστίας μεγάλου μέρους των πολιτών ενδεχομένως να πετυχαίνει τον εντυπωσιασμό. Περιορίζομαι να πω ότι την ευθύνη της σύνταξης του κειμένου δεν θέλησε να φέρει κανένας δικηγόρος, όπως αποδεικνύεται από την μη αναφορά/διορισμό αντικλήτου στο τέλος του κειμένου. Η μήνυση αυτή δεν έχει καμία τύχη να διαφύγει της αναμενόμενης μοίρας της να τεθεί στο αρχείο«.

 

Με βάση τα ανωτέρω γίνεται εύκολα κατανοητό πως η μήνυση επί εσχάτης προδοσίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ακόμη ένα άνευ αντικρίσματος πυροτέχνημα της ομάδας Σώρρα.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/17/sorras-fraud-2/

Fact-check for the sake of Democracy