Ποιοι είμαστε
Αρχική Σοκ: Ο άνθρωπος συνεχίζει να «ζει» 2 μέρες μετά το θάνατό του;FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σοκ: Ο άνθρωπος συνεχίζει να «ζει» 2 μέρες μετά το θάνατό του;

13 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μια είδηση που πρωτοεμφανίστηκε πριν μερικούς μήνες σχετικά με “ζωντανά” γονίδια μετά το θάνατο, έκανε πάλι την εμφάνισή της. Είναι δυνατόν ο άνθρωπος να “ζει” 2 ημέρες μετά το θάνατό του;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο newsup.gr, pronews.gr και newsbomb.gr διαβάσαμε:

Τι ισχύει

Στο factchecker.gr διαβάζουμε:

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δημοσιεύτηκε το περασμένο Ιούνιο και μπορείτε να βρείτε εδώ, ανακάλυψε πως 1.063 γονίδια άρχισαν να «ενεργοποιούνται» από μισή ώρα μετά το θάνατο, έως και 4 μέρες αργότερα. Η έρευνα έγινε πάνω σε γονίδια ποντικών και ψαριών-ζέβρα. (548 γονίδια των ψαριών και 515 γονίδια των τρωκτικών). Η μέχρι τώρα αντίληψη ήταν πως μετά το θάνατο, κάθε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της γονιδιακής, σταματούσε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Πίτερ Νομπλ και ‘Αλεξ Ποτσίτκοφ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τις προδημοσιεύσεις στο BioRxiv, σύμφωνα με το Science, πειραματίστηκαν με ποντίκια και ψάρια-ζέβρες.

Αναλύοντας το mRNA από τα θανόντα ποντίκια και ψάρια-ζέβρες, η ομάδα βρήκε στοιχεία δραστηριότητας σε 1.063 γονίδια. Η μελέτη αναφέρει ότι η πλειοψηφία των γονιδίων «ενεργοποιήθηκαν» μισή ώρα μετά το θάνατο των ζώων. Μερικά δραστηριοποιήθηκαν έως και μετά από 96 ώρες. 


Και για τα δύο ζώα, περισσότερο από το ήμισυ των ενεργών γονιδίων χρησιμοποιούνται για να κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες, ενώ άλλα ήταν ρυθμιστικά γονίδια, γεγονός που φανερώνει πως σημαντική ενέργεια εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να κρατήσει μέρος του συστήματος σε λειτουργία.

Η έρευνα αναφέρει επίσης πως όλη αυτή η δραστηριότητα ενδέχεται να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια χαώδη κατάσταση που προκαλείται από το θάνατο. Ενώ στη ζωή, το σώμα κατευθύνει σημαντικούς πόρους για τη διατήρηση του DNA, η αποβίωση ενός οργανισμού οδηγεί σε γονιδιακό χάος, γεγονός που επιτρέπει σε γονίδια που ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή ανενεργά, να βρίσκουν την ευκαιρία να «επανέλθουν» στη ζωή.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, τις εγκληματολογικές αναλύσεις για τον ακριβή προσδιορισμό της ώρας θανάτου, καθώς σε έναν οργανισμό που έχει ιατρικά θεωρηθεί νεκρός, το DNA του μπορεί να είναι ενεργό για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακόμη“.

Συμπέρασμα

Άμεσα γίνεται κατανοητό πως η έρευνα δεν αφορούσε ανθρώπους και από πουθενά δε προκύπτει πως ο νεκρός μπορεί να ζει (εντός ή εκτός εισαγωγικών) για 2 ημέρες μετά το θάνατό του. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως ανθρώπινο DNA προερχόμενο από πτώματα μπορεί να έχει κάποια ελάχιστη δραστηριότητα σε κάποια γονίδια για λίγες ώρες, επ ουδενί λόγο όμως δε βγαίνει το συμπέρασμα πως μιλάμε για ζωή (πάλι εντός ή εκτός εισαγωγικών). Επομένως ο ισχυρισμός “ΣΟΚ” πως ο άνθρωπος συνεχίζει να «ζει» 2 μέρες μετά το θάνατό του, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy