Ποιοι είμαστε
Αρχική Έρευνα: Η οικονομική θρησκεία του Σώρρα – Πειθαναγκασμός, απειλές και τυφλή υπακοή στο “πολέμαρχο”HOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ SCAMS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Έρευνα: Η οικονομική θρησκεία του Σώρρα – Πειθαναγκασμός, απειλές και τυφλή υπακοή στο “πολέμαρχο”

19 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τα τελευταία επτά χρόνια που η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, έχουν βρει την ευκαιρία να εμφανιστούν ένα σωρό σωτήρες που υπόσχονται χρήματα, σωτηρία (υλική και πνευματική), με εξωφρενικούς ισχυρισμούς, όπως αυτοί του Αρτέμη Σώρρα, αυτόκλητου σωτήρα της χώρας και των Ελλήνων.

Οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί του Αρτέμη Σώρρα έχουν καταρριφθεί πανηγυρικά από σχετικές έρευνες που μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω λινκ. Η «παράνοια» ωστόσο αυτών που συνεχίζουν να τους ενστερνίζονται εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο Σώρρας και οι πλαστές υπογραφές του ανύπαρκτου καταπιστεύματος

Γιατί το δικαστήριο αθώωσε τον Σώρρα για τα πλαστά ομόλογα των 600 δις;

Τα $326 τρις κοπανιστού αέρα του Σώρρα στη Παγκόσμια Τράπεζα

Τα 600 δις κοπανιστού αέρα που γράφτηκαν στον προϋπολογισμό

To μαϊμού μετάλλιο του Σώρρα, που του το έδωσε ο Πούτιν!!!

Το »εξωγήινο» διαστημόπλοιο του Σώρρα και το τέλος των ψευδαισθήσεων

Υπόθεση Σώρρα – Παραχωρήστε μας τα ακίνητά σας!

Μάθε παιδί μου (Αρτέμη) γράμματα…

 

Γιατί όμως αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας πιστεύουν σε τρελούς ισχυρισμούς όπως ότι ο Σώρρας πούλησε αρχαία τεχνολογία στον Ομπάμα, ή ότι οι Έλληνες είναι από τον αστερισμό του Κυνός και πλανήτες του άστρου Σείριου Β, ή ακόμη ότι ο Μ. Αλέξανδρος στρέβλωνε το χωροχρόνο;

Ιερές επικλήσεις, όρκοι στον πολέμαρχο και ιεροί συντονισμοί, παραπέμπουν σε μεθοδολογία αίρεσης και όχι πολιτικού σχηματισμού. Η συνταγή είναι παλιά και πάντα επιτυχημένη. Οι επιπτώσεις όμως είναι απρόβλεπτες.

Τελευταίο «κατόρθωμα» η επίκληση μέσω παγκόσμιου συντονισμού.

Η πρόσφατη δολοφονία της παιδοψυχολόγου στη Λαμία από γνωστό μέλος της Ε.ΣΥ. και η απολογία που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό περί «πλύσης εγκεφάλου» στα μέλη της οργάνωσης.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Λευτέρη Ρήνου, «Η έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτές οι ακραίες συμπεριφορές προκύπτουν από την ιδεολογία, τη δράση και το σκοπό της «Ελλήνων Συνέλευσις», όπως θέλει να αποκαλείται μια σειρά από αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, που σκοπό έχουν τη δημιουργία πολιτικού κόμματος υπό τον πατρινό δήθεν «τρισεκατομμυριούχο» Αρτέμιο Σώρρα«.

Και αν κάποιοι πιστεύουν πως οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί «ξεχάσαν» και αποστασιοποιήθηκαν από τον κατ’ ομολογία δολοφόνο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού ακόμη και η Βίκυ Χαραλάμπους, δεξί χέρι του Σώρρα, ενστερνίζεται την άποψη πως η όλη ιστορία είναι μια σκοτεινή συνωμοσία κατά της Ε.ΣΥ.

 

Ο «όρκος του πολεμιστή» είναι ένα σύνολο σωτηριολογικών ασυναρτησιών που επιβάλουν υπακοή στο «πολέμαρχο».

Ο όρκος και η τελετουργική μέθοδος της ορκωμοσίας, παραπέμπουν περισσότερο σε ακραία παραθρησκευτική ομάδα παρά σε πολιτικό φορέα.

 

Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε, με βάση όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, πως οι ακραίες εκδηλώσεις της Ε.ΣΥ. παραπέμπουν σε δράση που μοιάζει με αυτή θρησκευτικής αίρεσης. Η πυραμιδοειδής δομή της οργάνωσης, με τον Αρτέμη Σώρρα στη κεφαλή της, υποβάλει τα νέα μέλη σε «πειθαναγκασμό» και πλύση εγκεφάλου, ούτως ώστε να είναι δεκτικοί ακόμη και στους πιο εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση πίσω απ’ όλα αυτά;

Στο Psychology Today και σε άρθρο του καθηγητή ψυχολογίας Adrian Furnham Ph.D., με τίτλο »Why Do People Join Cults?» (μτφ. Γιατί οι άνθρωποι προσχωρούν σε αιρέσεις), διαβάζουμε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση. Ο Adrian Furnham είναι καθηγητής ψυχολογίας στο University College London από το 1992.

Η απάντηση, σύμφωνα με το καθηγητή Furnham, είναι πως οι αιρέσεις προσφέρουν φιλία, σεβασμό και αίσθημα ασφάλειας και ανωτερότητας. Προσφέρουν επίσης τον δικό τους ορισμό για το τι είναι καλό ή κακό, δίκαιο ή άδικο. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, άσχετα με το κοινωνικό, οικονομικό ή μορφωτικό τους υπόβαθρο. Επομένως οι παραπάνω «προσφορές» μπορούν να έχουν απήχηση στον οποιοδήποτε. Εάν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός πως οι αιρέσεις τολμούν να δώσουν «απαντήσεις» σε σοβαρά, κυρίως μεταφυσικά ερωτήματα (ζωή μετά θάνατον, αιώνια ζωή κτλ), είναι λογικό να έχουν μεγάλη ανταπόκριση. Αν και στη περίπτωση Σώρρα δε μιλάμε για σωτηρία ψυχής, ο ισχυρισμός για τη σωτηρία και την αποκατάσταση του Ελληνισμού, είναι τραγικά παρεμφερής. 

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, 5 είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια αίρεση ή μια ομάδα επικίνδυνη:

1ον) Η απαίτηση αποκοπής των δεσμών μεταξύ μέλους και οικογενείας, φιλικού κύκλου κτλ (η οργάνωση πάνω απ’ όλα).

2ον) Η απαίτηση για ολοκληρωτική και άνευ όρων υπακοή στους κανόνες και τις διδασκαλίες της αίρεσης ή της παραθρησκευτικής ομάδας (βλέπε όρκο ελλανίων στο πρόσωπο του «πολέμαρχου», «στρατιώτες – πολεμιστές» κτλ).

3ον) Ο εξαναγκασμός των μελών να προσφέρουν παρατεταμένη, εθελοντική εργασία για τη προώθηση των θέσεων της αίρεσης (βλέπε δωρεάν παραχώρηση καταστημάτων για τα γραφεία της Ε.ΣΥ, «Τώρα πρέπει να μας φέρεις και φίλους σου» βλέπε σχετικό άρθρο του vice.com/gr).

4ον) Η απόσπαση χρημάτων από τα μέλη και/ή τις οικογένειες και τους φίλους, δήθεν για τη λειτουργία της ομάδος. (Βλέπε αντίτιμο εγγραφής και μηνιαία συνδρομή).

5ον) Η κακομεταχείριση (σωματική ή ψυχολογική), μελών που εκφράζουν αμφιβολίες ή επιθυμούν να αποχωρήσουν από την αίρεση ή την ομάδα (βλέπε ύβρεις και απειλές για αυτούς που θα τολμήσουν να προβάλουν αμφιβολίες – «θα βρεις τα δόντια σου στην αυλή του σπιτιού σου» βλέπε άρθρο του Vice στη παράγραφο 3).

Οι ομοιότητες της δομής και λειτουργίας της Ελλήνων Συνέλευσης είναι παρόμοια με αυτή διάφορων επικίνδυνων αιρέσεων.

Το προφίλ των ανθρώπων που εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες και πειθαναγκασμός

Το μέλος μιας αίρεσης ή ομάδας, μπορεί να φτωχός ή πλούσιος, μορφωμένος ή αγράμματος, μεγάλος σε ηλικία ή μικρός. Σύμφωνα με το καθηγητή Furnham, το προφίλ των ανθρώπων που εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες, έχει συνοπτικά ως εξής: άτομα που βρίσκονται σε μεταβατική φάση της ζωής τους, για παράδειγμα άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά του, άτομα που έχουν υποστεί κάποια απώλεια (θάνατο στην οικογένεια κτλ), άτομα που βιώνουν συναισθηματική απογοήτευση (χωρισμό) κοκ. (Στη περίπτωση Σώρρα έχουμε και αυτούς που έχουν χρέη κτλ). Εν συντομία, άνθρωποι που έχουν αποξενωθεί από μια προηγούμενη κατάσταση για τον οποιοδήποτε λόγο είναι επιρρεπείς στη στρατολόγηση. Σε καμία περίπτωση τα άτομα αυτά δεν είναι ανόητα ή ψυχικά διαταραγμένα. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που θα προσπαθήσουν να καλύψουν ένα κενό, υιοθετώντας εξωφρενικούς ισχυρισμούς και διδασκαλίες. 

(Δε πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πως πολλοί από τους ακολούθους του Σώρρα διακατέχονται από αντιλήψεις φυλετικής ανωτερότητας, πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσιών όπως οι αεροψεκασμοί, η «γενοκτονία» των εμβολίων κτλ. Όλοι αυτοί ήταν ένα ώριμο φρούτο, δηλαδή έτοιμο «υλικό» που προσχώρησαν στην Ε.ΣΥ. διότι «επιβεβαίωσε» τις ανησυχίες τους. Αυτοί όμως δεν είναι η πλειοψηφία. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας).

Κατά κανόνα, οι αιρέσεις (και οι σωτήρες τύπου Σώρρα) έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό, προσφέροντας μέσω πειθαναγκασμού, εικονική ασφάλεια και δύναμη εντός της ομάδος. Ο πειθαναγκασμός, σε αρχικά τουλάχιστον στάδια, δεν γίνεται συνήθως αντιληπτός από τα νέα μέλη. Ειδικά οι άνθρωποι που είναι συνεσταλμένοι, ντροπαλοί ή «κοινωνικά αδέξιοι» βρίσκουν θαλπωρή σε μία ομάδα που τους παρέχει συγκεκριμένους και εύκολους αρχικά, κανόνες (και απατηλές υποσχέσεις) που πρέπει να εφαρμόζουν όταν αλληλεπιδρούν με τα άλλα μέλη της ομάδας. 

Σε ποιο ακραίες περιπτώσεις, τα μέλη μετατρέπονται σε ζηλωτές και πραγματικότητες που θεωρούνται δεδομένες για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες. Για παράδειγμα άρνηση της ιστορίας, της επιστήμης, της συμβατικής ιατρικής, ακόμη και της ίδιας της λογικής. Σε αυτό το σημείο, οι αρχηγοί αυτών των ομάδων, έρχονται να συμπληρώσουν το κενό αυτό, προσφέροντας τη δική τους ερμηνεία για το τι είναι σωστό ή λάθος, τι είναι ηθικό ή ανήθικο, λογικό ή παράλογο κτλ. Πρόκειται για τα ίδια άτομα που αρχικά έσπειραν αυτές τις αμφιβολίες στους οπαδούς τους και έρχονται σε 2ο χρόνο, ως από μηχανής θεοί, να δώσουν τις απαντήσεις, άσχετα με το πόσο τραγελαφικές μπορεί να είναι αυτές!

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του καθηγητή Adrian Furnham στο Psychology Today πατώντας εδώ.

Η Margaret Singer Ph.D. για τα άτομα που είναι επιρρεπή στο πειθαναγκασμό

Η διάσημη κλινική ψυχολόγος Μάργκαρετ Σίγκερ (1921-2003), έχει γράψει τα εξής για τα άτομα που είναι επιρρεπή σε εκμεταλλευτές: «Everyone is influenced and persuaded daily in various ways, but the vulnerability to influence varies. The ability to fend off persuaders is reduced when one is rushed, stressed, uncertain, lonely, indifferent, uninformed, distracted, or fatigued. Also affecting vulnerability are the status and power of the persuader».  Μτφ. « Όλοι οι άνθρωποι επηρεάζονται και πείθονται καθημερινά με διάφορους τρόπους. Η ευαισθησία στη πειθώ όμως διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η ικανότητα «απόκρουσης» των πειθαναγκαστών, μειώνεται όταν το άτομο δεχθεί πίεση, βρίσκεται σε κατάσταση στρες, αβεβαιότητας (χρέη), μοναξιάς, αδιαφορίας, έλλειψης ενημέρωσης, σε απόσπαση προσοχής, ή σωματικής κούρασης. Επιπλέον η ευαισθησία επηρεάζεται από την ιδιότητα και τη δύναμη του πειθαναγκαστή«.  

 

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)

Πρόκειται για την ενεργοποίηση των δήθεν ανεξάντλητων δυνάμεων, η ανάπτυξη «ολόκληρου του δυναμικού» του «έσω ανθρώπου», η ανακάλυψη των απεριόριστων «θεϊκών δυνάμεων» που υποτίθεται ότι βρίσκονται στον άνθρωπο. Πρόκειται φυσικά για αποκρυφιστική προσέγγιση που την βλέπουμε πως μοιάζει στις διάφορες μεθόδους που εφαρμόζει η Ε.ΣΥ. Αν και αρχικά αυτή η προσέγγιση ενδύθηκε το μανδύα της επιστήμης, σήμερα θεωρείται μια ακόμη μορφή τσαρλατανισμού.

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός «οδηγεί στην αφθονία, την ευημερία και στην απόκτηση πλούτου, στη θεραπεία φοβιών μέσα σε λίγα λεπτά, στην άμεση απαλλαγή από αλλεργίες, στη μείωση βάρους, στη θεραπεία εθισμών, στην αύξηση των πωλήσεων έως και 60% από τις πρώτες μέρες, στην επιτυχία στα ερωτικά ραντεβού» κλπ. Οι παραλληλισμοί με (κάποιες από) τις «υποσχέσεις» της Ελλήνων Συνέλευσης είναι κάτι παραπάνω από προφανείς.

«Είναι εύκολο για έναν εμψυχωτή που γίνεται αρχηγός, να χειραγωγεί τον άλλον με συμπεριφοριστικές τεχνικές «πλασάροντας» τον εαυτό του σαν κάποιον που γνωρίζει τα πάντα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη ενώ, οι ψυχοτεχνικές που χρησιμοποιούνται δεν είναι, στην πλειονότητά τους, μέθοδοι ή θεραπείες συμβατικές και δοκιμασμένες… Η υπερπροσφορά σεμιναρίων προσωπικής ανάπτυξης μπορεί, υπό την επήρεια της μόδας, να δημιουργήσει μια τεχνητή ανάγκη. Ο θαυμασμός για την προσωπική ανάπτυξη παρακινεί πολλούς τσαρλατάνους να εκμεταλλεύονται την αγορά για εύκολο πλουτισμό, στην πλάτη [με τη βοήθεια] ανθρώπων που ξέρουν να γοητεύουν και να πείθουν με σκοπό να εμπλακούν ευκολότερα σε μια τέτοια διαδικασία [πλουτισμού]. Ο κίνδυνος ελλοχεύει όταν πρόσωπα, σε αναζήτηση του εαυτού τους, επηρεάζονται και αφήνονται καταχρηστικά να χειραγωγηθούν από τους πωλητές του «ευ ζην». Τα σεκταριστικά κινήματα δεν είναι τα τελευταία σε αυτή την αμφισβητούμενη αγορά, με διανομή διαφόρων τεστ προσωπικοτήτων και ορισμένες άλλες προτάσεις-μέσα στρατολόγησης«.

Η Ελλήνων Συνέλευσης δεν εφαρμόζει τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό per se, αλλά κάποιες συμπεριφοριστικές τεχνικές είναι τραγικά όμοιες.

 

Γνωστική ασυμφωνία

Στο antikleidi.com, διαβάζουμε πως οι διαδικασίες μείωσης της γνωστικής ασυμφωνίας παρεμβαίνουν δυναμικά και καθορίζουν τις σημαντικότερες κοινωνικές συμπεριφορές. Τέτοια παραδείγματα κοινωνικών συμπεριφορών είναι ο θρησκευτικός προσηλυτισμός, οι τελετές μύησης, οι απειλές, ακόμα και οι προσωπικές μας επιλογές. (Προδρομίτης, 2003)

Η «γνωστική ασυμφωνία» ανακαλύφθηκε το 1959 από τον Dr. Festinger, καθηγητή του Πανεπιστήμιου Stanford και  επικεντρώθηκε στο πως οι άνθρωποι πασχίζουν να διατηρήσουν την εσωτερική τους συνοχή.

Όταν έχουμε απέναντί μας ανθρώπους που πιστεύουν με εμμονή σε πράγματα που πολλές φορές αψηφούν τη λογική, εάν αντικρούσουμε τις πεποιθήσεις τους με αποδείξεις που αποδεικνύουν πως έχουν άδικο, τους οδηγούμε σε μια δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση. Ως άμυνα, δεν θα διστάσουν να διαστρεβλώσουν στοιχεία και γεγονότα που μέχρι πριν λίγο συμμερίζονταν.

Στη περίπτωση Σώρρα, όταν ένα θύμα «πειθαναγκαστεί» να δεχθεί τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς του, από τη φύση του δε θα είναι δεκτικός στις εξόφθαλμες αποδείξεις που θα του παρατεθούν. Έτσι εξηγείται η εμμονή μελών της οργάνωσης σε παρανοϊκούς ισχυρισμούς και η δυσκολία τους να απαγκιστρωθούν από αυτές.

Ένα παράδειγμα εξωφρενικού ισχυρισμού στο παρακάτω βίντεο:

 

Μυστηριακός δογματισμός

Κάθε θρησκεία και αίρεση διέπεται από ένα συγκεκριμένο θεολογικό υπόβαθρο. Τα «μυστήρια» υπάρχουν για αυτό το σκοπό, δηλαδή ως ένα τελετουργικό μέσο. Στη περίπτωση Σώρρα βλέπουμε μια (μάλλον αστεία) προσπάθεια μίμησης αυτής της μεθοδολογίας.

Όπως κάθε πίστη ακολουθεί συγκεκριμένο τελετουργικό (πχ κυριακάτικη λειτουργία, νηστεία για συγκεκριμένο αριθμό ημερών κτλ), έτσι και στη περίπτωση του «σωτήρα» Σώρρα, βλέπουμε μια προσπάθεια μίμησης ανάλογων πρακτικών. Για ποιο λόγο θα πρέπει η «επίκληση» να λάβει χώρα συγκεκριμένη ώρα από ομάδες με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων; Για τον απλούστατο λόγο πως αυτοί οι «κανόνες» δίνουν στα θύματα την εντύπωση οργανωμένου, θρησκευτικού τύπου τελετουργικού με σαφή δομή και προσανατολισμό (σωτηρία Ελλήνων). Φυσικά πρόκειται περί κακόγουστης φάρσας. Το τελετουργικό όμως δίνει μια αίσθηση «επισημότητας» στα ανυποψίαστα θύματα.

 

Η οικονομική θρησκεία του Σώρρα

Εξετάζοντας λοιπόν επιστημονικά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση δε θα πρέπει να μας παραξενεύει η απήχηση που έχει η Ελλήνων Συνέλευσης. Μπορεί μεγάλο ποσοστό των ακολούθων να είναι οπουρτουνιστές που θεωρούν πως βρήκαν τρόπο να ξοφλήσουν εύκολα τα χρέη τους, ωστόσο μια μεγάλη μερίδα οπαδών έχουν πέσει θύματα μιας μεθόδου εξαπάτησης που εφαρμόζεται από «προφήτες» και τσαρλατάνους από την απαρχή της ανθρωπότητας. Στη περίπτωση Σώρρα, εκτός από το άφθονο χρήμα, θεός είναι η λατρεία στο πρόσωπο του «σωτήρα» από τη Πάτρα που με δαιμόνιο τρόπο απέδειξε πως μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε κάθε λογής καιροσκόπο.

 

 

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/19/sorras-cult-victims/

 

Fact-check for the sake of Democracy