Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψεύτικη έρευνα με το όνομα του “ΑΒ Βασιλόπουλος”, στο facebook.HOAXES SCAMS

Ψεύτικη έρευνα με το όνομα του “ΑΒ Βασιλόπουλος”, στο facebook.

22 Απρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ακόμη μία ψεύτικη έρευνα, προσπαθεί να εξαπατήσει τους χρήστες του facebook, με πληρωμένη διαφήμιση. Αυτή τη φορά χρησιμοποιούν το όνομα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ΑΒ Βασιλόπουλος.

[icon_list style=”font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”warning”]ΑΠΑΤΗ[/icon_list_item] [/icon_list]

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν μεγάλα ονόματα αλυσίδων σούπερ μαρκετ και με ψεύτικες έρευνες ή διαγωνισμούς, εξαπατούν τους χρήστες με δόλωμα δωροκάρτες ή άλλα ακριβά δώρα και προσπαθούν να τους εγγράψουν σε συνδρομητικές υπηρεσίες μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας, με μεγάλες χρεώσεις.

Στην πραγματική σελίδα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ΑΒ Βασιλόπουλος στο facebook δεν υπάρχει η παραπάνω έρευνα και η εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος δεν έχει καμιά σχέση με την απάτη. Απλά οι επιτήδειοι, χρησιμοποιούν το όνομα της για να παραπλανήσουν τους χρήστες.

https://www.facebook.com/ab.vassilopoulos.sa/

Για να γίνουν ακόμη πιο πιστευτοί, κάτω από την ψεύτικη ερευνά προβάλουν πλαστά μηνύματα του facebook, που φαίνεται πως παρέλαβαν το ανύπαρκτο δώρο.

Μια πραγματική έρευνα καταναλωτών δεν μπορεί να έχει μόνο 6 εντελώς άχρηστες ερωτήσεις, και καμιά εταιρία δεν σας χαρίζει 500 ευρώ για να απαντήσετε σε άχρηστες με καταναλωτική έρευνα, ερωτήσεις.

Τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο με τις ψεύτικες έρευνες ή διαγωνισμούς από αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στο facebook. Να είσαστε πολύ επιφυλακτικοί και όταν βλέπετε μεγάλα δώρα προς όλους τότε να είσαστε σίγουροι πως είναι ακόμη μια απάτη. Οι εταιρίες δεν σας χαρίζουν εκατοντάδες ευρώ για μια έρευνα ή για μερικά likes και κοινοποιήσεις.

Ψευτικη έρευνα του Μασούτη με «δώρο» κουπόνι.

Ψεύτικη έρευνα του Σκλαβενίτη και του Βασιλόπουλου με «δώρο» κουπόνια 100 ευρώ.

Συνεχίζει η «απάτη» με τα 800 ευρώ στο facebook.

Διαγωνισμός του ΑΒ Βασιλόπουλος χαρίζει 800€;

Πάντα να προσέχετε τη διεύθυνση της σελίδας (url) και να είσαστε σίγουροι πως είναι η πραγματική σελίδα της εταιρίας και όχι μια σελίδα που προσπαθεί να σας εξαπατήσει. Ακόμη θα πρέπει να είσαστε αρκετά προσεκτικοί όταν σας ζητούν να κοινοποιήσετε οτιδήποτε στους φίλους σας, γιατί με αυτή την κίνησή σας, υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούν και αυτοί.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησής, μέσω απατηλών-παραπλανητικών διαφημιστικών μηνυμάτων

http://www.astynomia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησής, μέσω απατηλών-παραπλανητικών διαφημιστικών μηνυμάτων

Μέσω υποτιθέμενων διαγωνισμών σε ιστοσελίδες οι δράστες αποσπούν με απατηλό τρόπο τους τηλεφωνικούς αριθμούς των ενδιαφερόμενων χρηστών, με αποτέλεσμα την υπέρογκη χρέωση τους σε εβδομαδιαία βάση

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, ενημερώνει τους πολίτες για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους από τις συνεχώς μεταλλασσόμενες μορφές εξαπάτησης , μέσω του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει μεγάλος αριθμός καταγγελιών από πολίτες σχετικά με δραστηριότητα που εξελίσσεται στο διαδίκτυο και παρουσιάζεται ως «έρευνα αγοράς», με εμφανιζόμενη σε αυτήν το λογότυπο αλυσίδας καταστημάτων – σουπερμάρκετ.

Συμμετέχοντας στην έρευνα ο ανυποψίαστος χρήστης, αφού προωθηθεί σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπου πραγματοποιείται η έρευνα, στη συνέχεια καλείται να απαντήσει σε δυο ερωτήσεις με το πρόσχημα να αποκτήσει μια δωροεπιταγή αξίας τριακοσίων (300,00) ευρώ της αλυσίδας καταστημάτων – σουπερμάρκετ, που φέρεται ψευδεπίγραφα ότι διοργανώνει το διαγωνισμό. Επιπλέον ο χρήστης καλείται και να κοινοποιήσει την έρευνα σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολούθως για να αποκτήσει την υποτιθέμενη δωροεπιταγή, καλείται να εγγραφεί σε συνδρομητική υπηρεσία υψηλής χρέωσης, καταχωρώντας σε ειδική φόρμα το κινητό του τηλέφωνο, με αποτέλεσμα την υπέρογκη χρέωση του τηλεφωνικού αριθμού σε εβδομαδιαία βάση.

Επισημαίνεται ότι τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιριών και παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αληθοφανή, ενώ η κοινοποίηση τους μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης καθιστά την εξάπλωσή τους ιδιαίτερα γρήγορη.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους διαφημιστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να πείσουν, με απατηλό τρόπο [«ψάρεμα»], τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως τηλεφωνικούς αριθμούς), τα οποία αξιοποιούν οι δράστες για να τους ζημιώσουν οικονομικά.

Επιπλέον συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι:

δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονοµικά δεδοµένα,
η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) ( http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/FAQS/Faq_YPP.html ) συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο / εξερχόμενο μήνυμα).
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android:CYBERKID.
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @ cyberalertGR

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.