Σφάζουν ζωντανά τα προσφυγόπουλα οι Τούρκοι και τους παίρνουν τα όργανα; (Βίντεο)

18

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

Τις τελευταίες μέρες ένα βίντεο διαδίδεται στο facebook και δημοσιεύεται σε σελίδες, με τον ισχυρισμό πως βλέπουμε, κλοπή ανθρωπίνων οργάνων στην Τουρκία. 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο pronews.graixmi.grdifernews.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

«Σφάζουν ζωντανά τα προσφυγόπουλα οι Τούρκοι και τους παίρνουν τα όργανα»! (Σκληρό βίντεο)

ΣΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

της Μαρίνας Νικολάκη
Είναι γνωστό ότι το εμπόριο οργάνων θερίζει στη Τουρκία, αφού εκεί δεν παύουν ούτε λεπτό να εκμεταλλεύονται τον πόνο των Σύρων προσφύγων… ακόμα και των μικρών παιδιών τους προκειμένου να πλουτίσουν.

Σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο φρίκης που δείχνει ένα μικρό παιδάκι τη στιγμή που το πάνε στο «σφαγείο» ώστε να του πάρουν κάποιο όργανο του σώματος του.

Το παιδί ψυχανεμίζεται ότι κάτι κακό πάει να γίνει και κλαίει με λυγμούς ενώ παρακαλάει να το αφήσουνε, κανείς δεν το λυπάται, αντίθετα με απόλυτη ψυχρότητα επαγγελματία δολοφόνου κάποιος το τοποθετεί πάνω στο… χειρουργικό τραπέζι, ενώ από κάτω του βάζει μία πλάκα μάλλον για να μείνει ακίνητο.

Στη συνέχεια βλέπουμε παιδάκια τυλιγμένα σε μαύρες σακούλες αφού τους έχουν αφαιρέσει τα όργανα τους. Ισως να είναι και νεκρά… οι εικόνες τα λένε όλα.

Ο Σύρος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, Maytham AlAshkar, κοινοποίησε στον λογαριασμό του στο Facebook ένα ανατριχιαστικό βίντεο, στο οποίο άγνωστοι παίρνουν τα όργανα παιδιών προσφύγων ενώ είναι ακόμη ζωντανά, στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος γράφει πάνω από το βίντεο:

«Φρικιαστικό βίντεο από την Τουρκία: Παίρνουν τα όργανα παιδιών της Συρίας ενώ είναι ακόμη ζωντανά! Η διακίνηση οργάνων είναι πολύ ενεργή στην Τουρκία, πρόκειται για μια μεγάλη μαφία. Αρκετοί Σύριοι πρόσφυγες που έφτασαν στην Τουρκία, σκοπεύοντας να πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαφανίστηκαν. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα! Κοινοποιήστε το αμέσως!».

Η ανάρτηση έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του Reuters τον Απρίλιο, το οποίο κάνει λόγο για «έξαρση» της διακίνησης οργάνων στον Λίβανο, όπου σε μια στιγμή απελπισίας, οι Σύριοι πουλούν όργανά τους.

Επιπλέον, ρεπορτάζ του Fix News τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι πρόσφυγες πουλούν τα όργανά τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Αρχικά στο παραπάνω κείμενο διαβάζουμε πως είναι γνωστό ότι το εμπόριο οργάνων θερίζει στη Τουρκία, αλλά αυτό είναι ψευδές γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για κάτι τόσο πολύ σοβαρό.

Το βίντεο είναι πραγματικό αλλά δεν έχει καμιά σχέση με κλοπή ανθρώπινων οργάνων στην Τουρκία ή σε κάποια άλλη χώρα. Αυτό που βλέπουμε στο βίντεο, είναι ένα μικρό ιατρείο σε χωριό στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. Τα πτώματα είναι θύματα βομβαρδισμού, στο αγοράκι κόβουν με ψαλίδι τα ρούχα του (όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τραυματισμού που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να αφαιρέσουν τα ρούχα) και το κοριτσάκι το ξαπλώνουν για να το εξετάσουν και τοποθετούν μια πλάκα ακτινογραφίας από κάτω του. Το κοριτσάκι δεν κλαίει γιατί κατάλαβε πως θα του κλέψουν τα όργανα, αλλά πιθανότατα γιατί πονάει και σε καμιά σκηνή δεν βλέπουμε οτιδήποτε σχετικό με ανθρώπινα όργανα.

Το αρχικό βίντεο με ημερομηνία 11 Δεκ 2015, είναι του πρακτορείου ειδήσεων (SMART News Agency) που σύμφωνα με την περιγραφή στο youtube κανάλι τους, βασίζεται σε ένα δίκτυο με ανταποκριτές, και τοπικούς συνεργάτες που είναι διάσπαρτοι σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Μπορείτε να δείτε και το λογότυπο «SMART» του καναλιού, στην πάνω αριστερή γωνία, σε μεγάλη ανάλυση, από την αρχική πηγή.

Η πραγματική είδηση του επίμαχου βίντεο είναι:
Την Παρασκευή 11 Δεκ 2015 η Ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το χωριό Algosabih νότια του Ιντλέμπ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 6 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 3 παιδιών και αρκετοί τραυματίστηκαν. Το παραπάνω βίντεο είναι από το ιατρείο του χωριού και βλέπετε τα θύματα του βομβαρδισμού.

https://archive.is/CbyaW

Εκτός από την αρχική πηγή του πρακτορείου ειδήσεων SMART News Agency, το συγκεκριμένο βίντεο έπαιξε στις ειδήσεις του Halab Today TV και στο Al Jazeera τον Δεκ 2015, με την είδηση του βομβαρδισμού στο χωριό Algosabih

http://video.aljazeera.com

Στο παραπάνω στιγμιότυπο από τις ειδήσεις του Halab Today TV, αναφέρουν στα αραβικά: Σκοτώθηκαν έξι άμαχοι και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι από την Ρωσική αεροπορία, στο χωριό Algosabih. 

Η παραπάνω είδηση της κλοπής των οργάνων που βασίζεται στο βίντεο ενός ιατρείου από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, δεν έχει περιέχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο, το βίντεο έχει κυκλοφορήσει σε ειδησεογραφικά κανάλια από τον Δεκ. 2015 με διαφορετική είδηση που επιβεβαιώνεται από την αρχική πηγή και σε καμιά σκηνή δεν παρατηρούμε οτιδήποτε σχετικό με ανθρώπινα όργανα. Όλα αυτά μας δείχνουν πως η συγκεκριμένη «είδηση» είναι προϊόν προπαγάνδας και δεν είναι πραγματική. Απλά, έχουν πάρει ένα άσχετο βίντεο και από κάτω έγραψαν ότι ήθελαν να διαδώσουν.

Ο μύθος της κλοπής ανθρωπίνων οργάνων έχει χρησιμοποιηθεί για λόγους προπαγάνδας και δεν είναι η πρώτη φορά. Οι Παλαιστίνιοι για παράδηγμα, κατηγορούν για κλοπές ανθρωπίνων οργάνων τους Ισραηλινούς και οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν την Τουρκία. Πολλά είναι τα σενάρια που διαδίδονται σχετικά με κλοπές ανθρωπίνων οργάνων στην Τουρκία αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε μια περίπτωση.

Η κλοπή ανθρωπίνων οργάνων δεν είναι κάτι εύκολο. Τα ανθρώπινα όργανα δεν είναι ανταλλακτικά αυτοκίνητου να τα ξεβιδώσουμε από ένα και να τα τοποθετήσουμε σε κάποιο άλλο. Τα εσωτερικά όργανα του δότη, για να είναι σε κατάσταση που να μπορούν να μεταμοσχευθούν σε κάποιο λήπτη, θα πρέπει να αφαιρεθούν προσεκτικά από ολόκληρη ομάδα χειρουργών ιατρών και χρειάζεται εξοπλισμός, που μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία και μεταμοσχευτικά κέντρα υπάρχει.

Το ίντερνετ είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ότι δημοσιεύεται είναι αληθές. Θα πρέπει να είσαστε πολύ επιφυλακτικοί και να μην πιστεύετε οτιδήποτε, όταν δεν σας παρουσιάζουν αξιόπιστα στοιχεία.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε