Χιονίζει από το πρωί στον Όλυμπο στα μέσα Ιουλίου; Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν "έντονες χιονοπτώσεις" και "χιονοθύελλες" σε καμιά περίπτωση δεν είναι αληθή

2

Από το πρωί (17-7-2017) το Ελληνικό διαδίκτυο βλέπουμε δημοσιεύματα που αναφέρουν «χιόνια» και «χιονοθύελλα στον Όλυμπο». Είναι αλήθεια;

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»comments-o»]ΜΙΞΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ[/icon_list_item] [/icon_list]

CLIKBAIT

Ας δούμε μερικά παραδείγματα από τα δημοσιεύματα που γέμισαν το διαδίκτυο σήμερα 17-7-2017.

newsbomb.gr Απίστευτο: Χιονίζει στον Όλυμπο – Δείτε LIVE εικόνα

 

cnn.gr Καλοκαιρινή… χιονοθύελλα στον Όλυμπο – Αγωνία για τον αγνοούμενο ορειβάτη

iefimerida.gr Απίστευτο: Σφοδρή χιονοθύελλα από τα ξημερώματα στον Ολυμπο, μέσα Ιουλίου!

Ποια είναι η αλήθεια; 

Η εικόνα και η LIVE webcam που μας παρουσιάζει το newsbomb.gr, είναι από το όρος Όλυμπος της Νέας Ζηλανδίας στο νότιο ημισφαίριο που, ναι, χιονίζει.

http://www.mtolympus.co.nz/webcams.html

Η πραγματική, σημερινή εικόνα από τον Όλυμπο είναι η παρακάτω. Η κάμερα έχει εγκατασταθεί στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος σε υψόμετρο 2.650 μέτρα και βλέπει προς το Στεφάνι, υψόμετρο 2909 μέτρα.

17 – 7 – 2017 Η κάμερα έχει εγκατασταθεί στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος και βλέπει προς το Στεφάνι με υψόμετρο 2909 μέτρα.

http://www.snowreport.gr/snowcam/olympos/

Υπάρχει έντονη κακοκαιρία αλλά όχι σφοδρές χιονοπτώσεις ή χιονοθύελλα. Επικοινωνήσαμε με το καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» στο Οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.650 μέτρα στον Όλυμπο και μας ενημέρωσαν πως οι αναφορές για χιόνια και χιονοθύελλες δεν είναι αληθείς. Για την ακρίβεια έπεσαν μερικές νυφάδες για 10 – 15 λεπτά, «κάτι σαν χιονόνερο» όπως χαρακτηριστικά μας τόνισαν και αυτό ήταν είναι όλο.

Ακόμη σε επικοινωνία που είχαμε με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, μας ανέφερε πως με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτό το υψόμετρο, υπάρχει πιθανότητα για χιονόνερο ή κάποιο μικρό «πασπάλισμα»χιονιού, αλλά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν έντονες χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες σε καμιά περίπτωση δεν είναι αληθή. Αναφορές για πιθανότητα να υπάρξει μια μικρή χιονόπτωση πάνω από τα 2500 μέτρα, ήταν η αιτία για να δημιουργηθεί όλη αυτή η παραπληροφόρηση.

Οι χάρτες στα 700 mb (hPa) μας δίνουν την εικόνα του καιρού σε ύψος περίπου 3000 μέτρων. O εξειδικευμέννος αυτός χάρτης …

Posted by Theodoros Kolydas on Montag, 17. Juli 2017


Μετά από μέρες, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα παρακάτω βίντεο από τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Σάκη Αρναούτογλου, (που επικοινωνούσε συνεχώς με τους άνδρες της ΕΜΑΚ) μας ξεκαθάρισε πως οι καιρικές συνθήκες στον Όλυμπο είχαν τεράστιες διαφορές, ανάλογα την πλευρά του βουνού. Στο βόρειο τμήμα και πάνω από τα 2700 εφτακόσια μέτρα, το πρωί στις 17-7-2017 υπήρχε χιονόπτωση και στα 2800, χιονόστρωση, σε αντίθεση με το νότιο τμήμα. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται αυτές οι καιρικές συνθήκες στα μέσα Ιουλίου.

Χιονόπτωση – Χιονόστρωση Όλυμπος 17 Ιουλίου 2017Βιντεο από την χιονόπτωση (από τα 2700μέτρα) αλλά και τη σπάνια χιονόστρωση (από τα 2800μέτρα) κατακαλόκαιρο (17/7/2017) στον Όλυμπο!Όχι μόνο χιόνισε την περασμένη Δευτέρα 17 Ιουλίου στον Όλυμπο αλλά και το έστρωσε (γι αυτούς που ακόμα και αμφισβήτησαν το γεγονός ακούγεται καθαρά και η ημερ/νία), κάτι το οπόιο δέν έχει ξανκαταγραφεί μέσα Ιουλίου! Το βιντεάκι (κάντε μεγέθυνση την εικόνα) είναι από τους άντρες της ΕΜΑΚ κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης του Ρουμάνου ορειβάτη. Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη Τρομπακα εκπαιδευτή της Ε.Ο.Δ που συμμεττείχε και αυτή στην έρευνα και τον εντοπισμό του, τελευταία φορά που σημειώθηκε χιονόπτωση Ιούλιο μήνα στον Όλυμπο ήταν στις 5/7/1980 ΧΩΡΙΣ όμως χιονόστρωση! Ενα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά της ΕΜΑΚ , της ΕΟΔ και τον κ. Τρομπακα! Με εκτίμησηΣάκης Αρναούτογλου

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Donnerstag, 20. Juli 2017

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2017 Μέλη της Ε.Ο.Δ. ανεβαίνωντας με ισχυρή χιονόπτωση τον αυχένα του Σχολιού (στον Όλυμπο) υψ. 2.800 μέτρα, με σκοπό να συμμετάσχουν στην έρευνα κ τον εντοπισμό του εγκλωβισμένου Ρουμάνου ορειβάτη στις κορυφές του Ολύμπου.

Posted by Zafiris Trobakas on Dienstag, 18. Juli 2017

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε