Σεισμοί 9 βαθμών Ρίχτερ θα «χτυπήσουν» την Ελλάδα;

Ένα απαράδεκτο τρομολαγνικό δημοσίευμα που κάνει λόγο για σεισμούς 9 ρίχτερ στην Ελλάδα και επικαλείται έρευνα 50 επιστημόνων, είδαμε να αναδημοσιεύεται από το newsbomb.gr, μεταξύ άλλων.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»comments-o»]ΜΙΞΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ[/icon_list_item] [/icon_list]

CLIKBAIT

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»bolt»]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Ποια είναι η αλήθεια;

Πρόκειται για ανακύκλωση είδησης που δημοσιεύθηκε στη Le Monde τον Αύγουστο του 2013 και παραθέτει τα δεδομένα του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe). Το δημοσίευμα επικαλείται τον σεισμολόγο Fabrice Cotton, που ήταν ένας από τους 50 επιστήμονες της έρευνας και φέρεται να δήλωσε πως ακόμη και σεισμοί 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, είναι πιθανό να συμβούν στη περιοχή μας.

Ο ανωτέρω ευρωπαϊκός χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας εμφανίζει την επιτάχυνση της κορυφής εδάφους (PGA) που αναμένεται να λάβουν χώρα με πιθανότητα 10% σε 50 χρόνια. Το πράσινο χρώμα δείχνει συγκριτικά χαμηλές τιμές κινδύνου PGA κάτω από 0.1g, τα χρώματα κίτρινου έως πορτοκαλί εμφανίζουν μέτριο κίνδυνο μεταξύ 0.1-0.25g και κόκκινα χρώματα αναγνωρίζουν περιοχές υψηλού κινδύνου με PGA μεγαλύτερη από 0.25 έως 0,5. Δηλαδή με βάση το χάρτη, υπάρχει πιθανότητα βίαιης επιτάχυνσης του εδάφους (έως 0,5 – βαθύ κόκκινο χρώμα) της τάξεως του 10% μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σεισμό της Κεφαλλονιάς το 2014, καταγράφηκε επιτάχυνση 0,4 βαθμών. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός προβλέπει κατασκευές κτιρίων που αντέχουν επιταχύνσεις τουλάχιστον 0,5. Πουθενά δεν αναφέρει η έρευνα σεισμούς 9 ρίχτερ.

Το PGA, σε αντίθεση με την κλίμακα του Ρίχτερ, δεν είναι μέτρο της συνολικής ενέργειας ενός σεισμού, αλλά δείκτης για το πόσο βίαια η γη κουνιέται (επιτάχυνση) σε ένα δεδομένο γεωγραφικό σημείο.

Η μελέτη των γεωγραφικών περιοχών σε συνδυασμό με την εκτίμηση των ιστορικών σεισμών επιτρέπει στους γεωλόγους να προσδιορίσουν τον σεισμικό κίνδυνο και να δημιουργήσουν χάρτες σεισμικού κινδύνου, οι οποίοι δείχνουν τις πιθανές τιμές PGA σε μια περιοχή κατά τη διάρκεια σεισμού. Οι μηχανικοί και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, χρησιμοποιούν αυτές τις εκτιμήσεις για να καθορίσουν την κατάλληλη σεισμική φόρτιση για τα κτίρια σε κάθε ζώνη, ειδικά σε σημαντικές κατασκευές όπως νοσοκομεία, γέφυρες, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κτλ.

Αυτό ακριβώς μας δείχνει και ο χάρτης του SHARE. Δηλαδή ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ανατολία, είναι περιοχές με μεγάλες πιθανότητες επιτάχυνσης εδάφους έως 0,5 και όχι ότι επίκειται σεισμός 9 ρίχτερ. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ανωτέρω περιοχές δίνουν συχνά ισχυρούς σεισμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως ουδέποτε έχει καταγραφεί σεισμός 9 ρίχτερ στην Ελλάδα, ενώ η ισχυρότερη δόνηση του 20ου αιώνα σε όλη την Ευρώπη, ήταν αυτή της Ρόδου το 1926 που εκτιμήθηκε στα 7,7 έως 8 ρίχτερ. Άλλες πηγές αναφέρουν το σεισμό των Κυθήρων του 1903 με μέγεθος 8,2 ρίχτερ, ως τον ισχυρότερο του 20ου αιώνα. Αν και αυτά τα μεγέθη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, ουδέποτε έχει καταγραφεί σεισμός 9 ρίχτερ στη χώρα μας.

Η ανωτέρω μελέτη, αποτελεί εκτίμηση και εργαλείο προς τις κυβερνήσεις και τους κατασκευαστές για να βελτιώσουν τις υποδομές και να γλιτώσουν ζωές και χρήματα από τις συνέπειες ενός σεισμού. Σε λιγότερο τεχνική ορολογία, ο χάρτης δείχνει ότι οι χαμηλότερες μετακινήσεις εδάφους αναμένεται να παρατηρηθούν σε περιοχές με ψυχρότερα χρώματα (πράσινο έως κίτρινο) σε σύγκριση με περιοχές με θερμότερα χρώματα (πορτοκαλί έως σκούρο κόκκινο). Οι χάρτες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι οι υψηλότερες κινήσεις εδάφους αναμένονται κατά μήκος των μεγάλων ορίων των πλακών. Λόγω του στατιστικού χαρακτήρα του, ο χάρτης δείχνει μέσες τιμές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αβεβαιότητες και ότι είναι δυνατές μεγαλύτερες ή μικρότερες κινήσεις εδάφους σε κάθε περιοχή που απεικονίζει ο χάρτης.

O σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, είχε σχολιάσει τα άρθρα που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή (2013), αναφέροντας χαρακτηριστικά:  «Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».

Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυρισμοί για σεισμό 9 ρίχτερ στην Ελλάδα, δεν προκύπτουν από την έρευνα του SHARE και καταρρίπτονται, διότι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη είναι η χαρτογράφηση του επιπέδου των δονήσεων που θα μπορούσαν να αντέξουν τα κτίρια με μια πιθανότητα 10% στα επόμενα πενήντα χρόνια ή μια πιθανότητα 5% στους επόμενους πέντε αιώνες και όχι πρόβλεψη ή εκτίμηση σεισμών 9 ρίχτερ.

Σεισμοί 9 βαθμών Ρίχτερ θα «χτυπήσουν» την Ελλάδα;