Εντόπισαν οι Τούρκοι γύπα – κατάσκοπο με κάμερα και τσιπ;

1

Στο «αφυπνισμένο» ελληνικό διαδίκτυο, κυκλοφορεί η ιστορία του εντοπισμού σε θέσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία, ενός πουλιού με κάμερα και τσιπ που μετέδιδε πληροφορίες σε κάποιο άγνωστο κέντρο πληροφοριών.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Στο nikosxeiladakis.gr, oparlapipas.gr, greekalert.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

 

ΕΠΑΘΑΝ ΣΟΚ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ…ΠΟΥΛΙΑ «ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ» ΜΕ… ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Κυριολεκτικά σοκ έπαθαν οι Τούρκοι όταν διαπίστωσαν ότι ένα από τα «περίεργα» πουλιά που επί μέρες έκανε πτήσεις πάνω από τις θέσεις τους και κατέπεσε, έχει επάνω του μια ειδική κάμερα και ένα εδικό τσιπ που κατέγραφε όλες τις κινήσεις τους και τις μετέδιδε σε ένα άγνωστο κέντρο, που το κατεύθυνε στις πτήσεις του.

Όπως αναφέρεται, στην περιοχή του Hatay και στα σύνορα με την Συρία όπου βρίσκονται δυνάμεις του λεγόμενου Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού, της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται από τους Τούρκους, πετούσαν καθημερινά κάποια πουλιά που έκαναν γύρω από τις θέσεις περίεργες πτήσεις.

Ένα από τα πουλιά αυτά που κίνησε το ενδιαφέρον, τελικά κατέπεσε και τότε έκπληκτοι οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι τους είδαν ότι είχε επάνω μια κάμερα και ένα ειδικό τσιπ.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αναταραχή στο στρατόπεδο του τουρκόφωνων, γιατί δεν επρόκειτο για ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο που μπορούσαν να το εντοπίσουν και να το καταρρίψουν με βολές, αλλά για ένα φυσικό πουλί. Όπως αναφέρεται, τώρα ερευνάται χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα να εντοπίσουν ποιος το έστειλε να κάνει ουσιαστικά κατασκοπεία πάνω από το στρατόπεδο τους.

Άραγε… ποιοι να ήταν ;;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

 

Πηγή των πληροφοριών του Δημοσιογράφου – Συγγραφέα – Τουρκολόγου Νίκου Χειλαδάκη, είναι τουρκικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της Daily Sabah και του cnnturk. Σε αυτά μαθαίνουμε πως Σύριοι αντικαθεστωτικοί (και όχι Τούρκοι), πυροβόλησαν το πτηνό, διότι έκανε κύκλους πάνω από τη περιοχή τους (Ιντίλμπ) για μέρες και εντόπισαν πάνω του ηλεκτρονικά συστήματα ισραηλινής προέλευσης.

Σε άλλο τουρκικό δημοσίευμα, βλέπουμε μια άλλη εικόνα από το νεκρό πουλί, όπου πέρα από τις τυπικές ταμπέλες αναγνώρισης του ζώου, δεν υπάρχει κάποια κάμερα.

Θεωρίες συνωμοσίας που συνήθως εμφανίζονται στο διαδίκτυο από τις μουσουλμανικές χώρες, κατηγορούν το Ισραήλ πως χρησιμοποιούν ζώα για κατασκοπεία.

Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί με ένα γύπα το 2011 στη Σαουδική Αραβία και το 2016 στο Λίβανο.

Αυτό που βλέπουμε στα δημοσιεύματα όμως, δεν είναι ένας γύπας – κατάσκοπος, αλλά ένα πτηνό που έχει «ταγκαριστεί» για λόγους προστασίας του είδους. Οι σχετικές επισημάνσεις και ο «εξοπλισμός», είναι παρεμφερής με αντίστοιχους που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Αυτό που βλέπουμε χαμηλά στη ράχη, δεν είναι κάμερα (εξάλλου αν ήταν, θα έδειχνε μόνο τον ουρανό από εκείνο το σημείο), αλλά GPS, για τη παρακολούθηση των μεταναστευτικών κινήσεων του πουλιού.

H ευρύτερη περιοχή όπου βρέθηκε το άτυχο πτηνό, έχει καταγραφεί ως μεταναστευτική οδός για ορισμένους γύπες, εξοπλισμένους με συσκευή παρακολούθησης GPS.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι οι εντοπίστηκε πουλί – κατάσκοπος, καταρρίπτεται.