Το «μαϊμού» γράφημα της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης

3

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ένα γράφημα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης, με την ένδειξη πως φέρει τη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ

Είναι εμφανές ακόμη και στο απαίδευτο μάτι, πως η εικόνα είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας. Ο πρώτος που φάνηκε να αμφισβητεί τη γνησιότητά της, είναι ο κ. Σαραντάκος μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

Προσοχή, ύποπτος χόακαςΣε φιλικό τοίχο είδα το ακόλουθο γράφημα, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του φίλου, διαδίδετα…

Posted by Nikos Sarantakos on Dienstag, 29. August 2017

Πράγματι, η εικόνα προέρχεται από ένα πίνακα που παρέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Χρίστος Δήμας, στον οποίο αποτυπώνει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής στα τρία μνημόνια, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2017.

Ακόμη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε retweet τον παραποιημένο πίνακα, από το λογαριασμό του δικηγόρου Αντύπα Καρίπογλου, με τον τελευταίο να παραδέχεται πως δεν πρόσεξε την αλλοίωση του γραφήματος και κατέβασε το σχετικό tweet.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινήσουμε πως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μίχας πριν λίγους μήνες, είναι ακριβή και όντως προέρχονται από πηγές της ΕΕ. Πάντως, στο πάνω αριστερά μέρος της αρχικής, γνήσιας εικόνας, αναφέρεται το «Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή», λεπτομέρεια που έχει αποκοπεί από τη «μαϊμού»-εικόνα. Το βέβαιο είναι πως στη πορεία, ο πίνακας αλλοιώθηκε και τοποθετήθηκε σε αυτόν η σφραγίδα της Κομισιόν.