Κάντε το Σταυρό σας, λένε οι επιστήμονες; Σοκαρισμένοι οι άθεοι…

11

Στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου (και του copy paste), όπου όλοι έχουν πρόσβαση, θα δείτε και θα διαβάσετε αρκετές ανοησίες. Πολλές από αυτές ισχυρίζονται ότι μιλάνε για επιστημονικές μελέτες. Έτσι έχει επανακυκλοφορήσει ένα αρκετά παλιό άρθρο που μιλάει για την επίδραση του Σταυρού και της προσευχής στα μικρόβια και στο νερό. 

Το είδαμε στο kontranews.gr, pronews.gr, redder.gr, ethnikosmaxitis.gr, pentapostagma.grekklisiaonline.gr και orthodoxianpress.com

Αρχικά να αναφέρουμε πως το δημοσίευμα βασίζεται σε ένα παλιό άρθρο του 2006 από το interfax-religion.com και από τότε κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες. Όμως δεν υπάρχει καμιά επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη σε επιστημονικά περιοδικά σχετική με τους ισχυρισμούς του παραπάνω άρθρου.

Το μόνο που υπάρχει είναι ένα βιβλιαράκι που εξέδωσε το 2005 η Angelina Malakhovskaya, στο οποίο αναφέρει όσα η ίδια ισχυρίζεται. Σύμφωνα με την ίδια, η Malakhovskaya εργάστηκε στο Εργαστήριο Ιατρικής -Βιολογικής Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών Βιομηχανικής και Ναυτιλιακής Ιατρικής στην Αγία Πετρούπολη. Όμως το όνομα της δεν υπάρχει σε κανένα επιστημονικό άρθρο. Οι μοναδικές αναφορές που υπάρχουν σχετίζονται μόνο με τους παραπάνω ισχυρισμούς της για την επίδραση του Σταυρού και της προσευχής στα μικρόβια και στο νερό. Αυτό είναι λίγο περίεργο για κάποιον που εργάζεται ή εργαζόταν σε ένα επιστημονικό ινστιτούτο.

Το ινστιτούτο στην Αγία Πετρούπολη έχει κλείσει πια αλλά ο Григорий Тарасевич, συντάκτης επιστημονικών θεμάτων, που ερεύνησε το θέμα της Malakhovskaya το 2010, βρήκε και μίλησε με τον διευθυντή των κινητών εργαστηρίων, ο οποίος δήλωσε: «Τι; Angelina Malakhovskaya;! Δεν εργάστηκε ποτέ για μας αν και παντού υποτίθεται ότι είναι υπάλληλος του εργαστηρίου μας. Είναι κρίμα για το ίδρυμα… Την ξέρω. Πολύ επίμονη κυρία. Έκανε κάποια έρευνα αλλά δεν έλαβε αποτελέσματα… Στην πραγματικότητα το νερό είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά αυτά που ισχυρίζεται η Malakhovskaya δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη. Ξέρετε, μου φαίνεται ότι… μάλλον δεν έχω το δικαίωμα να το πω αυτό, δεν είμαι ψυχίατρος…»

Συμπέρασμα:
Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική έρευνα που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της Malakhovskaya και δεν εργάζεται στο παραπάνω ρωσικό ινστιτούτο επιστημονικών ερευνών. Ακόμη δεν υπάρχει καμιά επιστημονική δημοσίευση με το όνομά της και η δήλωση του διευθυντή των κινητών εργαστηρίων του ινστιτούτου, όπου υποτίθεται πως εργάζεται, δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την «ερευνήτρια». Οι ισχυρισμοί της Malakhovskaya καταρρίπτονται.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε