Ποιοι είμαστε
Αρχική Το στοματικό σεξ καταπολεμά τη γυναικεία κατάθλιψη;HOAXES

Το στοματικό σεξ καταπολεμά τη γυναικεία κατάθλιψη;

29 Νοε
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορεί ο ισχυρισμός πως με βάση έρευνα, το στοματικό σεξ διώχνει ή βοηθά την γυναικεία κατάθλιψη. Είναι αλήθεια;



Πολλά σχετικά δημοσιεύματα έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, όπως αυτά που είδαμε στο protothema.graskitis.gronmed.gr και πολλά άλλα.

Τι ισχύει τελικά;

Η είδηση για τις αντικαταθλιπτικές «ιδιότητες» του σπέρματος, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012, σε βρετανικές tabloid. Ο ισχυρισμός βασίστηκε σε μια έρευνα του 2002 από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πάνω σε μόλις 239 γυναίκες.

Επρόκειτο για μια μελέτη που εξέτασε τη χρήση του προφυλακτικού ως έμμεση μέτρηση του σπέρματος στην αναπαραγωγική οδό. Συγκρίθηκε τόσο η χρήση προφυλακτικού όσο και η σεξουαλική δραστηριότητα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι γυναίκες σε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο κατάθλιψης. Οι ερευνητές ανέφεραν πως παλιότερα είχε διατυπωθεί η υπόθεση (σε μια μόνο case study) ότι το σπέρμα μπορεί να έχει επίδραση στη διάθεση των γυναικών και ότι πολλές από τις ορμόνες που βρίσκονται στο σπέρμα, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων και των προσταγλανδινών, μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα μέσω του κόλπου. Πρότειναν να δοκιμάσουν αυτή την υπόθεση μετρώντας τα καταθλιπτικά συμπτώματα στις γυναίκες και πώς σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη χρήση προφυλακτικών.

Η μελέτη είχε συσχετιστικό χαρακτήρα και δεν παρείχε άμεσες βιολογικές αποδείξεις για τον ισχυρισμό ότι το σπέρμα έχει αντικαταθλιπτική δράση. Μια από τις βασικότερες αρχές της επιστημονικής έρευνας, είναι ότι η συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιώδη συνάφεια και υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές εξηγήσεις που οι συντάκτες της μελέτης δεν έλαβαν υπόψη. Επιπλέον, η προσεκτική εξέταση της επιστημονικής βιβλιογραφίας δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτή η αξίωση.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με συμπτώματα κατάθλιψης (όχι διαγνώσεις κατάθλιψης), πόσο συχνά οι γυναίκες είχαν σεξουαλική επαφή και αν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου. Όλα αυτά τα γεγονότα περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, δεν έχουν υπάρξει μεταγενέστερες μελέτες που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως τα ευρήματα της μιας και μοναδικής μελέτες που υπέφερε από σοβαρά σφάλματα μεθοδολογίας, δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν τον ισχυρισμό πως «το στοματικό σεξ καταπολεμά τη γυναικεία κατάθλιψη».

Πηγές: NHSPsychology TodayAlternet

Fact-check for the sake of Democracy