Ποιοι είμαστε
Αρχική Έχετε κάρτα ανέπαφων συναλλαγών; Προσέξτε αυτή την τρομακτική απάτη!HOAXES

Έχετε κάρτα ανέπαφων συναλλαγών; Προσέξτε αυτή την τρομακτική απάτη!

12 Δεκ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως οι κάτοχοι καρτών ανέπαφων συναλλαγών μπορούν να πέσουν εύκολα θύματα απάτης από άτομα που διαθέτουν POS που είναι σε θέση να σκανάρει και να αποσπάσει χρήματα από το λογαριασμό τους;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

Στο protothema.gr, newsit.grthestival.gr, rizopoulospost.com, olympia.gr διαβάζουμε:

Η είδηση έγινε viral πρόσφατα μέσω σχετικού ποστ στο Facebook.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η είδηση απέκτησε αναγνωρισιμότητα, έπειτα από άρθρο της Telegraph τον Φεβρουάριο του 2016, όταν μεταδόθηκε πως ένας Βρετανός ονόματι Paul Jarvis, o οποίος ανάρτησε στο προφίλ του στο Facebook μία φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος ενώ επέβαινε σε συρμό του μετρό είχε σε λειτουργία ένα φορητό τερματικό αποδοχής καρτών POS.

Σε δεύτερο χρόνο, η Telegraph ανέφερε πως η εικόνα προέρχεται από ρωσικό δημοσίευμα, ενώ το ποστ του Jarvis έχει διαγραφεί. Το ρωσικό άρθρο φιλοξενεί δήλωση του Oleg Gorobets της Kaspersy, ο οποίος παρείχε τη φωτογραφία και επισημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος να κλαπούν μικροποσά από κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, για τα οποία δεν χρειάζεται PIN. Στο ίδιο άρθρο όμως, υπάρχει δήλωση τραπεζικού υπαλλήλου που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της απάτης. Επίσης, ο άνδρας που κρατά το POS, θα μπορούσε να είναι κάποιος κούριερ που απλά διαθέτει τέτοιο μηχάνημα για συναλλαγές με πελάτες.

Τελικά τι ισχύει;

Οι ανέπαφες συναλλαγές (contactless) βασίζονται στην ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας NFC (Near Field Communication) και δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να κάνει αγορές, πλησιάζοντας απλά την κάρτα του στο κατάλληλο μηχάνημα. Τα ανωτέρω αφορούν ανέπαφες συναλλαγές μέχρι το μέγιστο όριο των 25 ευρώ.

Σύμφωνα με το Tech Radar, μια τέτοια εξαπάτηση είναι πρακτικά αδύνατη για τον απλούστατο λόγο πως ένας κάτοχος POS που θα θελήσει να κλέψει κάποιο πόσο, θα πρέπει να το έχει συνδέσει με τον τραπεζικό του λογαριασμό, με αποτέλεσμα να μπορεί να εντοπιστεί με χαρακτηριστική ευκολία.

Επιπλέον, οι ανέπαφες κάρτες θα πρέπει να “περαστούν” με σωστό τρόπο κοντά στο POS (λιγότερο από 10 εκατοστά και συνήθως λιγότερο από 2 εκατοστά) για να διαβαστούν από αυτό (το POS κάνει έναν έντονο ήχο όταν δεχτεί τη συναλλαγή), ενώ η παρουσία άλλων καρτών, κινητού τηλεφώνου ή μεταλλικών αντικειμένων, δυσχεραίνουν κατά πολύ την ανάγνωσή της.

Σύμφωνα με το The UK Cards Association, δεν είναι τόσο απλό να κλέψει κάποιος χρήματα από κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, διότι υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι ασφαλείας και όλοι οι λογαριασμοί παρακολουθούνται για ύποπτη δραστηριότητα. Κάθε τέτοια συναλλαγή είναι πλήρως ανιχνεύσιμη και ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων μπορεί να εντοπιστεί με ευκολία. Τέλος, η κάρτα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο για να λειτουργήσει, ενώ ουδέποτε έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κλοπή χρημάτων με αυτό το τρόπο.

Επιπλέον, αν ο καταναλωτής επιλέξει κάποια από τις δωρεάν διευκολύνσεις ασφάλειας που παρέχουν οι τράπεζες (πχ αυτόματη αποστολή SMS για κάθε συναλλαγή της κάρτας του), δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η κλοπή μικροποσών από κάρτες ανέπαφων συναλλαγών με τη χρήση POS σε χώρους συνωστισμού, αν και θεωρητικά είναι εφικτή, είναι επίσης πρακτικά αδύνατη.

Fact-check for the sake of Democracy