Μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης για «συνωστισμό» Κωνσταντινουπολιτών;

11

Αποτελεί πραγματικότητα πως πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες, είναι προσκείμενες σε πολιτικά κόμματα. Όλες οι παρατάξεις επιστρατεύουν τα ΜΜΕ και φυσικά το διαδίκτυο για λόγους πολιτικής προβολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, η προσήλωση διαφόρων μέσων στους πολιτικούς πατρόνες τους, ξεπερνά τα όρια της προπαγάνδας. Σήμερα θα δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσιεύματος, όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «συνωστισμό» Κωνσταντινοπουλιτών και παραλληλίζεται με τα λεγόμενα της Μαρίας Ρεπούση για τον «συνωστισμό» των Ελλήνων κατά τη καταστροφή της Σμύρνης.

Στο epikairo.com, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αμέσως μετά, προέβη στις κάτωθι δηλώσεις.

«Ο Ελληνικός και ο Τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από την γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών. Επιπλέον, μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιβεβλημένη. Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό.

Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά. Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου.

Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισα στον Πρόεδρο Ερντογάν, στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, υπογραμμίζοντάς του επιπλέον ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, σε κανένα σημείο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, δε έγινε λόγος για «συνωστισμό Κωνσταντινοπουλιτών» κατά τα γεγονότα του 1955, αλλά για «100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους«. Η διαφορά είναι χαώδης.

Πολιτική προπαγάνδα
Όπως τονίσαμε και στην εισαγωγή, μερίδα των εγχώριων ΜΜΕ, μεταδίδουν ψευδείς, αλλοιωμένες ή παραποιημένες ειδήσεις, κατ’ επιταγή των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Στα Ελληνικά Hoaxes, αποφασίσαμε πριν μερικούς μήνες να ασχοληθούμε και με πολιτικά hoaxes, γνωρίζοντας εξ αρχής πως η αποκάλυψη τους, θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις, κάτι που εισπράξαμε μέσω οργισμένων και σαφώς κομματικοποιημένων σχολίων, μηνυμάτων και βαθμολογιών.

Ο παρών ιστότοπος όμως, αποφάσισε εξ αρχής να ασχοληθεί με θέματα ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης, κάτι που με τη πάροδο του χρόνου έπεισε τους αναγνώστες μας πως δεν υπάρχει κάποια κρυφή «συμπάθεια» ή «αντιπάθεια». Για εμάς, τα hoaxes που αναπαράγονται στο διαδίκτυο (και όχι μόνο εκεί) έχουν ένα χρώμα, το μαύρο.

Επιστρέφουμε στο epikairo.com
Το περασμένο Σεπτέμβριο, δημοσίευσε μια δημοσκόπηση που έδειχνε σαφή μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Η εταιρία που διοργάνωσε την δημοσκόπηση, απλά δεν υπάρχει. Το σχετικό άρθρο μας εδώ.

Σύμφωνα με την  νομοθεσία περί δημοσκοπήσεων σε τέτοιες περιπτώσεις, (Νόμος 3603/2007) ο νόμος προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, η οποία δεν είναι δεκτική μετατροπής ή αναστολής και χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.

Όταν ήρθε στο προσκήνιο το θέμα της γυναίκας κολυμβήτριας που είχε λερωθεί με μαζούτ κολυμπώντας στο Παλαιό Φάληρο, παρά τις εικόνες, τις μαρτυρίες και μια σειρά άλλων στοιχείων που υπάρχουν στο άρθρο μας και επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της φωτογραφίας, το epikairo.com, φαντασιώθηκε ότι μας έπιασε… με τη γίδα στη πλάτη. Αποδείξεις για τον ισχυρισμό του; Καμία.

Πριν λίγες ημέρες, το epikairo.com επικαλέστηκε δημοσίευμα από το Πρώτο Θέμα, αναφέροντας ότι το σχετικό «απόρρητο έγγραφο» για τη πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία, έχει διαρρεύσει από την ιστοσελίδα (photognomon.blogspot.gr) η οποία δημιουργήθηκε από «πράκτορα της ΜΙΤ». Όμως το έγγραφο το έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το σχετικό άρθρο μας εδώ. Ως απάντηση στο άρθρο μας, (αφού πρώτα διέγραψε το άρθρο του) το epikairo.com, μας κατηγόρησε ότι «ξεπλένουμε» τον Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα των νανογιλέκων, τη στιγμή που το καταλυτικό συμπέρασμα της έρευνα μας οδήγησε στην διακοπή των σχετικών εκπομπών του αντιπροέδρου.

Με δύο λόγια, το epikairo.com είναι από τις σελίδες που παρουσιάζει τη μέρα νύχτα. Πρόκειται για κλασική σελίδα που παρουσιάζει αληθινές ειδήσεις μόνο ως εξαίρεση. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, οι καταρρίψεις των ψευδών ισχυρισμών της ενοχλούν το διαχειριστή της. Έτσι, ο Θόδωρος Ζώτος, που παριστάνει το δημοσιογράφο, εκτός από τις παραπάνω συκοφαντίες και ανυπόστατους ισχυρισμούς, αποφάσισε να μας βαθμολογήσει με «1» στο facebook (ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει) κατηγορώντας μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, για τα όλα τα στραβά που έγιναν τα τελευταία σαράντα χρόνια στη χώρα μας.

Τα ανωτέρω αποτελούν ένα κλασικό παράδειγμα θράσους και ασυδοσίας στο διαδίκτυο.
(Φυσικά υπάρχουν και άλλα ανάλογα παραδείγματα, διάφορων των πολιτικών αποχρώσεων).