Ποιοι είμαστε
Αρχική Σκόπελος: Ήθελαν να βάλουν πρόστιμο 500 ευρώ σε ψαρά για μια πλαστική σακούλα!Featured HOAXES FAKE NEWS

Σκόπελος: Ήθελαν να βάλουν πρόστιμο 500 ευρώ σε ψαρά για μια πλαστική σακούλα!

3 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ξεκίνησε από ένα άγνωστο blog, αλλά η ψευδής είδηση ήταν τόσο πετυχημένη που οι περισσότερες ενημερωτικές σελίδες την αναπαρήγαγαν, χωρίς δεύτερη σκέψη. Σύμφωνα με πολλές ιστοσελίδες, αναστάτωση φέρεται να προκλήθηκε στη Σκόπελο, όταν ελεγκτές της ΑΑΔΕ, πήγαν να κόψουν πρόστιμο 500 ευρώ σε ηλικιωμένο ψαρά, ο οποίος δε χρέωσε τα 4 λεπτά για το ειδικό τέλος στις πλαστικές σακούλες που ισχύει από χθες.

Μερικά παραδείγματα: star.grenikos.grreal.gronlarissa.grlarissanet.gr και cretalive.gr

Την ψευδή είδηση την είδαμε και στο δελτίο ειδήσεων του STAR.

Η ψευδή είδηση ξεκίνησε από το skopelos-news.blogspot.gr και διαδόθηκε σε δεκάδες ενημερωτικές σελίδες και blogs.

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διέψευσε την εμπλοκή ελεγκτών της στο παραπάνω επεισόδιο με τον ψαρά στη Σκόπελο, αργά το απόγευμα.

“Εμείς δεν είχαμε καν δικό μας συνεργείο στη Σκοπελο” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος παράγοντας της ΑΑΔΕ.

Ελέγκτρια της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μας επιβεβαίωσε το ψευδές της είδησης. Συγκεκριμένα μας ανέφερε πως οι ψαράδες με μικρά σκαφάκια δεν εκδίδουν παραστατικά αλλά φορολογούνται κατ αποκοπή και πληρώνουν ΦΠΑ ένα συγκεκριμένο ποσό, ανάλογα με τα μέτρα της βάρκας. Οι σακούλες που χρησιμοποιούνται για ψαράκια είναι πάχους που εξαιρείται από την πώληση και για την μη έκδοση ακόμη και αν ισχύει το πρόστιμο είναι 250€ και οχι 500€

Εκτός από τα παραπάνω αποκλείεται οι εφοριακοί να πήγαν 2/1/2018 στην έρημη λόγω χειμώνα Σκόπελο για δουν μήπως και πήγε κάποιος ψαράς να ψαρέψει βραδιάτικα, για να τον ελέγξουν πρωί-πρωί που επέστρεψε, μήπως και δεν χρέωσε την πλαστική σακούλα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.