Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης ΔΕΝ βρήκε το φάρμακο εναντίον του καρκίνουΥΓΕΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης ΔΕΝ βρήκε το φάρμακο εναντίον του καρκίνου

5 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Στην ελληνική πλευρά του διαδικτύου κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης στην Αλμπέρτα του Καναδά, ανακάλυψε ότι η χορήγηση της ουσίας DCA σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο βοηθά δραστικά στην υποχώρηση της ασθένειας, αλλά επειδή είναι φθηνό, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν το χορηγούν. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Ισχυρισμός:

Ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης ανακάλυψε ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου αλλά επειδή είναι πολύ φθηνό οι φαρμακοβιομηχανίες δε το χορηγούν.

Συμπέρασμα:

Το DCA έχει εξεταστεί ως πιθανός αντικαρκινικός παράγοντας για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου αλλά μετά από πολλά χρόνια μελετών δεν τεκμηριώθηκε η αποτελεσματικότητα του για χρήση σε ανθρώπους. Επιπρόσθετα η τιμή ενός φαρμάκου περιλαμβάνει το κόστος επένδυσης της φαρμακευτικής εταιρίας για την ανάπτυξη του επομένως, αν το εν λόγω φάρμακο κυκλοφορούσε η τιμή του δε θα ήταν χαμηλή.



Το είδαμε στα: diaforetiko.gr, tromaktiko.blogspot.gr, gossiplife.gr, xorisorianews.gr, newsnowgr.com, clickmag.gr

Στα σχετικά άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Το φάρμακο εναντίον του καρκίνου βρέθηκε, αλλά είναι φθηνό και δεν το χορηγούν…

Μέχρι και 70% συρρίκνωση των όγκων στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο και το στήθος επιτεύχθηκε αλλά δεν το…χορηγούν γιατί είναι φτηνό και θίγονται οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ποια είναι τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το ευτελές ποσόν που κοστίζει;

Ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης καρδιολόγος στην Αλμπέρτα του Καναδά ανακάλυψε ότι η χορήγηση της ουσίας DCA σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο βοηθά δραστικά στην υποχώρηση της ασθένειας! Μάλιστα σε ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του πνεύμονα, του στήθους και του εγκεφάλου επιτεύχθηκε συρρίκνωση των καρκινικών όγκων πάνω από 70%!

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα:

Γιατί δεν επιταχύνονται οι έρευνες ώστε να βγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το φάρμακο στην αγορά;

Και η απάντηση: γιατί το φάρμακο αποτελείται από μία απλή ουσία η οποία έχει ελάχιστο κόστος σε σχέση με τα φάρμακα που παράγουν τώρα οι φαρμακοβιομηχανίες.

Με λίγα λογία, θυσιάζονται εκατομμύρια ζωές στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων.

Ας δώσουμε όλοι μαζί μία απάντηση σε αυτούς που βάζουν το χρήμα πάνω από την ανθρωπινή ζωή!

Κι επειδή όλοι μας έχουμε μία θλιβερή ιστορία κοντά σαν ανάμνηση πείτε το σε όλο τον κόσμο!

Ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης που ζει στον Καναδά, έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων πριν από μερικά χρόνια, όταν κυκλοφόρησε η είδηση πως σύμφωνα με την έρευνά του, η καυστική ουσία Dichloroacetate (DCA), έχει θεαματικά αποτελέσματα στη μάχη κατά του καρκίνου.

Στις αρχές του 2007, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, υπό τον Δρ. Μιχελάκη,  δημοσίευσαν τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα μιας μελέτης για το DCA, δηλώνοντας ότι ο παράγοντας έδειξε δυνατότητες συρρίκνωσης καρκινικών όγκων συγκεκριμένου τύπου σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα σε δοκιμαστικά τρυβλία.  Ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι το DCA είναι το φάρμακου κατά του καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία δεν εξαφάνισε εντελώς τα κύτταρα της εξεταζόμενης μορφής καρκίνου, κάτι που είναι και το ζητούμενο, αλλά τα συρρίκνωσε σε ποσοστό έως 70% σε πειραματόζωα. Μετέπειτα μελέτες εξέτασαν το DCA σε διάφορους τύπους καρκίνου και αποδείχτηκε πως δεν είναι αποτελεσματικό στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε ποντίκια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, προκάλεσε ανάπτυξη των όγκων.

Στις αρχές του 2016, δημοσιεύθηκαν αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή του DCA εξετάζοντας τα αποτελέσματά της σε έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών με γλοιοβλάστωμα. Στη μελέτη αυτή ο Μιχελάκης και η ομάδα του χορήγησαν DCA σε πέντε ασθενείς με προχωρημένο γλοιοβλάστωμα, σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και ένα φάρμακο που ονομάζεται τεμοζολομίδη.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο στόχος αυτής της μελέτης δεν ήταν να διαπιστωθεί εάν το DCA θα μπορούσε να θεραπεύσει το γλοιοβλάστωμα, αλλά να υπολογίσει την ασφαλέστερη δόση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στους ασθενείς. Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί με σχετική ασφάλεια στον άνθρωπο, πάντα υπό ιατρική επίβλεψη, παρόλο που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες (ενδέχεται να προκαλεί περιφερειακή νευροπάθεια).

Τέσσερις ασθενείς ήταν ακόμα ζωντανοί μετά από 18 μήνες και τρεις έδειξαν κάποια συρρίκνωση του όγκου τους, αλλά ήταν αδύνατον να καθοριστεί από μια τόσο μικρή μελέτη αν αυτό είχε σχέση με το DCA, τις υπόλοιπες θεραπείες ή συνδυαστικά. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το φάρμακο μπορεί να στοχεύσει καρκινικά βλαστοκύτταρα και να αποτρέψει την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων στον όγκο, αν και δεν μπόρεσαν να το αποδείξουν.

Όπως επισήμανε το New Scientist μόλις τον Ιούλιο του 2016, το DCA εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις δυνατότητες που του αποδόθηκαν πριν από αρκετά χρόνια. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έπρεπε τελικά να επέμβει και να κλείσει τις ιστοσελίδες που την πωλούσαν παράνομα.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το DCA δεν είναι ένας τεκμηριωμένος φαρμακευτικός φορέας για τον καρκίνο ενώ η τιμή του ως προϊόν, αν έβγαινε στην αγορά μετά τη πιστοποίηση του FDA, σίγουρα δε θα ήταν μικρή καθώς στη τιμή ενός νέου αντικαρκινικού φορέα περιλαμβάνεται η επένδυση της φαρμακευτικής εταιρίας σε χρόνο για τη διεξαγωγή των μελετών και χρήμα για την μίσθωση των σχετικών ερευνητών, την αγορά και συντήρηση του εξοπλισμού και των αναλώσιμων για τις εργαστηριακές μελέτες και τις κλινικές δοκιμές καθώς και τα νομικά έξοδα για κατοχύρωση της πατέντας του φαρμάκου.

Fact-check for the sake of Democracy