Ποιοι είμαστε
Αρχική Ελληνίδες εκπορνεύονται για μόλις 2 ευρώ;FAKE NEWS

Ελληνίδες εκπορνεύονται για μόλις 2 ευρώ;

13 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως σύμφωνα με δημοσιεύματα των  «Washington Post» και  «Times», οι νέες Ελληνίδες γυναίκες εκπορνεύονται σήμερα για την τιμή ενός σάντουιτς;

ΨΕΥΔΕΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ 

CLICKBAIT

Στο nikosxeiladakis.gr πρόσφατα και iefimerida.gr, dimokratiki.gr και δεκάδες άλλα παλιότερα, διαβάζουμε:

https://www.youtube.com/watch?v=DmQdza7t-9I

Είναι αλήθεια;

Το Νοέμβριο του 2015, δημοσιεύτηκαν άρθρα στους Times (αρχική πηγή με την υπογραφή της δημοσιογράφου Ανθής Καρασάββα) και τη Washington Post, που ισχυρίζονταν πως λόγω της λιτότητας που μαστίζει την Ελλάδα για έκτη συνεχή χρονιά, πολλές νεαρές Ελληνίδες, κυρίως φοιτήτριες, έχουν αναγκαστεί να εκπορνεύονται ακόμη και για να αγοράσουν ένα σάντουιτς ή μια τυρόπιτα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ισχυρισμοί των δυο μιντιακών κολοσσών, μεταδόθηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ο ισχυρισμός προήλθε από δηλώσεις του Γρηγορίου Λάζου, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στους Times του Λονδίνου, σύμφωνα με τις οποίες, από την έρευνα που είχε διεξάγει, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις Ελληνίδες που κατέφυγαν στη πορνεία. Οι Times αναφέρουν πως ο κ. Λάζος τους είπε πως “Μερικές γυναίκες το κάνουν (πορνεία), για μια τυρόπιτα ή ένα σάντουιτς επειδή πεινάνε και πρέπει να φάνε“.

Η είδηση έγινε αμέσως πρώτο θέμα στη χώρα μας, με πηχυαίους τίτλους και ανακυκλώνεται ως τις μέρες μας.

Την αμέσως επόμενη μέρα όμως, ο καθηγητής Γρηγόριος Λάζος, έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, αποδίδοντας το άρθρο των Times σε παρανόηση του συντάκτη, που ήθελε προσφέρει εύκολη «τροφή» στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας βασισμένο σε στερεότυπα αλλά και υπερβολές που διαδίδονται στο εξωτερικό σχετικά με τις παρενέργειες της κρίσης στη χώρα μας. «Δεν αρνούμαι ότι μπορεί κάτι τέτοιο να έχει συμβεί, πιστεύω όμως ότι μιλάμε για αμελητέα μεγέθη. Πάντως δεν το έχω καταγράψει εγώ» ανάφερε ο κ. Λάζος στο ΒΗΜΑ.

Παρά τις διαψεύσεις του καθηγητή, καθώς και τις οργισμένες αντιδράσεις άλλων ΜΜΕ, τα άρθρα των Times και Washington Post, δεν έχουν διορθωθεί.

Η ουσία είναι όμως πως ο ισχυρισμός πως Ελληνίδες κάνουν σεξ για ένα σάντουιτς δεν ειπώθηκε, και ούτε έχει ποτέ καταγραφεί τέτοιο περιστατικό.

Fact-check for the sake of Democracy