Η Ρωσία παίρνει πίσω την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»;

9

Ένα τεράστιο ζήτημα παραπληροφόρησης έχει προκύψει από μια σειρά δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες, σχετικά με την δήθεν ανάκληση από πλευράς Ρωσίας της ονομασίας «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ. Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Είναι όμως αλήθεια;

ΨΕΥΔΕΣ

Στο dimokratianews.gr, voicenews.gr, crashonline.gr, thesecretrealtruth.blogspot.grtriklopodia.gr, gorganews.grethnikosmaxitis.gr κτλ, διαβάζουμε:

Το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας», κυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο.

Αξίζει να επισημάνουμε και τη «μετάφραση» των δηλώσεων του Λαβρόφ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι ειπώθηκε πραγματικά;

Η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη τύπου με ημερομηνία 15/1/18 του Σεργκέι Λαβρόφ, κυκλοφόρησε σε επίσημη αγγλική μετάφραση και μπορείτε να τη δείτε στη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο κ. Λαβρόφ απάντησε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ειπώθηκαν τα εξής:

Ερώτηση: Τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες για το όνομα της γειτονικής με την Ελλάδα, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι Έλληνες θεωρούν ότι το όνομα «Μακεδονία» είναι άδικο διότι το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Μακεδονίας, ανήκει στην Ελλάδα και πως το όνομα «Μακεδονία» αντιπροσωπεύει πιθανή εδαφική διεκδίκηση ελληνικών περιοχών. Ρώσοι επίσημοι δήλωσαν στο παρελθόν ότι μπορεί να αναθεωρήσετε το όνομα υπό διαφορετικές συνθήκες. Μπορείτε να το σχολιάσετε;

ΑπάντησηΡώσοι επίσημοι το είπαν αυτό; Έχουμε αναγνωρίσει τη Μακεδονία ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και μόνο.

Ερώτηση: Τι γίνεται αν αλλάξουν οι συνθήκες; Θα είναι τότε εφικτός ένας νέος συμβιβασμός;

ΑπάντησηΌσον αφορά τη συνέχιση των συνομιλιών και οι προσπάθειες για την επίλυση του ονόματος «Μακεδονία», αυτές είχαν είχαν περιπέσει σε αδράνεια για μεγάλο διάστημα και επανεκκινηθηκαν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν πως η Μακεδονία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν χρειάζεται να κάνετε παραχωρήσεις. Η Μακεδονία όμως, που ενθαρρύνεται να γίνει μέλος, τις χρειάζεται. Είναι τόσο απλό. Άσχετα σε ποιο όνομα η Ελλάδα και η Μακεδονία συμφωνήσουν για να διευθετήσουν το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα αναγνωριστεί μόνο αν υιοθετηθεί επισήμως και καταγραφεί στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ελπίζω όλοι να μπορούν να δουν τι σημαίνουν οι πρόσφατες εξελίξεις. Το ζητούμενο δεν είναι να εξασφαλιστεί σεβασμός για κάποιο κοινό ή συγκεκριμένο σημείο των δυο αδερφών λαών, αλλά να εξασφαλιστεί η είσοδος του ενός στο ΝΑΤΟ.

Τι διαπιστώνουμε από τις δηλώσεις Λαβρόφ:
Είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία εμμένει στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και ξεκαθαρίζεται πέρα πάσης αμφιβολίας από την πρώτη απάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών. Διαπιστώνουμε επίσης πως αυτό που ενδιαφέρει τη Ρωσία είναι το γεγονός πως μια ακόμη χώρα των Βαλκανίων θα ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι στη μεταφορά των δηλώσεων Λαβρόφ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για άγνωστο λόγο απάλειψε τη λέξη «Μακεδονία» από αυτές και την αντικατέστησε με τη λέξη «Σκόπια». Το χειρότερο είναι πως το πρώτο μέρος της απάντησης Λαβρόφ (Ρώσοι επίσημοι το είπαν αυτό; Έχουμε αναγνωρίσει τη Μακεδονία ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και μόνο), δεν συμπεριλήφθηκε στο ρεπορτάζ, αποκρύπτωντας ουσιαστικά την αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα θέση της Ρωσίας, πάνω στο ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Δε πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως η Ρωσία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρουέφσκι που προέβαλε σθεναρή αντίσταση σε οποιαδήποτε συμβιβαστική πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Είναι ξεκάθαρο πως οι δηλώσεις Λαβρόφ, όχι μόνο δεν είναι υποστηρικτικές προς την Ελλάδα, αλλά εκφράζουν με σαφήνεια τη θέση της Ρωσίας στο θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ από πουθενά δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι «Παίρνουν πίσω την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Μακεδονία».