Πόσο κόσμο είχε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης;

120

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε διάφορα νούμερα για το πόσοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι έκαναν λόγο για 40-50 χιλιάδες, η Αστυνομία ανακοίνωσε 90 χιλιάδες και κάποιοι άλλοι ανέβασαν τον αριθμό στις 800 χιλιάδες. Πόσοι ήταν τελικά;
Ακριβή αριθμό δεν μπορεί κανείς να δώσει αλλά υπάρχει αξιόπιστος τρόπος για να βρούμε περίπου πόσος κόσμος συγκεντρώθηκε.

Ας δούμε με ποιον τρόπο υπολογίσαμε τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

Βρήκαμε φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν από ψηλά πόσο χώρο καταλάμβανε ο κόσμος που συμμετείχε στο συλλαλητήριο.

Στη συνέχεια, υπολογίσαμε την συγκέντρωση ανά τετραγωνικό μέτρο στο κεντρικό τμήμα όπου βρισκόταν η πυκνότερη. Ο καλύτερος τρόπος ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια αεροφωτογραφία κάθετη προς το έδαφος, η οποία περιείχε ένα σημείο αναφοράς για να υπολογίσουμε τα τετραγωνικά. Αφού βρήκαμε τον μέσο όρο συγκέντρωσης στο κύριο τμήμα, πολλαπλασιάσαμε με τα τετραγωνικά. Το ίδιο κάναμε και στα υπόλοιπα τμήματα.

Χρησιμοποιήσαμε την παρακάτω φωτογραφία με σημείο αναφοράς τη βάση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, που είναι περίπου 18 τ.μ.

Το κάθε παραλληλόγραμμο είναι 18 τ.μ. και έχουμε μια συγκέντρωση 4,65 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο. Επειδή μπροστά στην εξέδρα η συγκέντρωση ήταν λίγο μεγαλύτερη, αλλά υπήρχαν και κάποια εμπόδια καθώς και μερικά τμήματα με μικρότερη πυκνότητα, υπολογίσαμε μ.ο. 4,5 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο για το κύριο τμήμα και, όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, αυτός ο αριθμός μειώνεται.

Έτσι μπορούμε να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα. Εμείς υπολογίσαμε τα παρακάτω τμήματα, μεγάλης, μεσαίας και μικρής πυκνότητας.

(Κάντε κλικ στις παρακάτω εικόνες για μεγέθυνση.)

Σύνολο υπολογισμού: 346.000 πολίτες (περιθώριο λάθους +- 10%) σύμφωνα με τις μετρήσεις μας.


Ενημέρωση:
Μια μέρα μετά, η έρευνα μας επιβεβαιώνεται από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου τοπογράφων Β. Ελλάδας, Γιώργο Νεστόρη. Δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις τους, ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμάνθηκε από 280.000 έως 400.000 κόσμο.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε