Ποιοι είμαστε
Αρχική Διασυνοριακά fake news για το συλλαλητήριο της ΜακεδονίαςFAKE NEWS

Διασυνοριακά fake news για το συλλαλητήριο της Μακεδονίας

3 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Τις ημέρες πριν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που έλαβε χώρα στην Αθήνα, πολλά σκοπιανά ΜΜΕ κυκλοφόρησαν fake news που κυκλοφόρησαν στη ΠΓΔΜ, και διαψεύστηκαν από την ιστοσελίδα truthmeter.mk.

Το TV NOVA (το δημοσίευμα κατέβηκε) παρουσίασε φυλλάδιο που ανέγραφε: «Οι κομιτατζήδες προ των πυλών», προσθέτοντας πως καλεί τους ‘Έλληνες πολίτες να λάβουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο και απεικονίζοντας μια αιμοδιψή αρκούδα που συμβολίζει τη «Μακεδονία» (ΠΓΔΜ), ως μια τεράστια απειλή για την Ελλάδα.

Το TV ALFA επεσήμανε πως οι Βρυξέλλες τηρούν σιγή ιχθύος για το μίσος και το κάψιμο «μακεδονικών» σημαιών στη Θεσσαλονίκη, αναδημοσιεύοντας επίσης ψεύτικα φυλλάδια που υποτίθεται πως κυκλοφόρησαν στη χώρα μας με επιγραφές όπως «Σώστε τη Μακεδονία από τους Σλάβους».

Το Fokus και το Sloboden pechat, επίσης έκανε αναφορές για τη λεζάντα «Οι κομιτατζήδες προ των πυλών».  Ανάλογα εμπρηστικά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν στο MKD.MKRepublika και Faktor.mk.

Το truthmeter.mk ερεύνησε τη πραγματική ταυτότητα των εμπρηστικών φυλλαδίων που έδωσαν λαβή για μια σειρά εμπρηστικών δημοσιευμάτων όπως είδαμε πιο πάνω. Το πρώτο προέρχεται από ταινία του 1958 με τίτλο «Attack of the Puppet People«.

Το φωτομοντάζ σύμφωνα με το άρθρο, φαίνεται πως έγινε από τη σελίδα  Ελληνο-Χριστιανικό Ethnostedon που έχει ξαναχρησιμοποιήσει photoshop στη συγκεκριμένη αφίσα της ταινίας.

Αριστερά σατιρικό φωτομοντάζ που παρουσιάζει τον Αντώνη Σαμαρά ως υπέρμαχο κατά του κομμουνισμού και δεξιά η ίδια εικόνα απεικονίζει τους Έλληνες να προσπαθούν να σκοτώσουν την άγρια αρκούδα που συμβολίζει τη ΠΓΔΜ

Η ίδια πηγή φαίνεται πως είναι πίσω και από το επόμενο «φυλλάδιο» που υποτίθεται πως κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήθηκε προπαγανδιστική αντικομμουνιστική αφίσα που κυκλοφόρησε στη Πολωνία το 1921. Το σατιρικό ύφος της συγκεκριμένης σελίδας, φαίνεται από τις εικόνες που κατά καιρούς δημοσιεύει.

Broj 003_000

Broj 004_000Σε κάθε περίπτωση, όπως αποκάλυψε το άρθρο του truthmeter.mk (αρχειοθετημένο εδώ), δυο ψεύτικα «φυλλάδια», έγιναν αντικείμενο fake news και προπαγάνδας εις βάρος της Ελλάδας. Προφανώς τέτοια «ατοπήματα» δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων των δυο χωρών, αλλά επιτείνουν την ένταση και το μίσος.

Fact-check for the sake of Democracy